Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Експерти: „Започнете да приемате лекарства против пролетни алергии сега!”

Кога трябва да започнете да взимате мерки срещу пролетните алергии и какви лекарства да изберете?

пролетни алергии
Запушен, течащ и сърбящ нос е сред най-честите прояви на сезонна алергия

Сезонните алергии се причиняват от имунната система на тялото, която реагира прекалено много на нещо, което не трябва. При хората със сезонни алергии тялото погрешно идентифицира полените като заплаха и изпраща химикали в носа, които причиняват симптоми като хрема или сърбеж, кихане, кашлица или сълзящи и сърбящи очи.

За спиране на тези реакциии се взимат противоалергични лекарства, като антихистамини, деконгестанти или стероиди. Тези лекарства работят за намаляване на тежестта на тази реакция на имунната система.

Специалистите по алергии и клинична имунология Франк Дж. Айделман и Девън Престън от „Cleveland Clinic“ обясняват какво може да направите, за да управлявате симптомите на пролетна алергия.

 

Борбата със симптомите на алергия може да изглежда различно за всеки човек

 

Въпреки че няколко седмици преди пролетта е общото правило за това кога да започнете да приемате лекарства за алергия, има редица фактори, които могат да се променят.

Това до голяма степен е така, защото сезонните алергии могат да изглеждат значително по-различно в зависимост от специфичната алергия и географското местоположение.Пролетният сезон на алергии се задвижва главно от дървета, които се опрашват по-рано през годината.

Симптомите на пролетни алергии обикновено включват:

• Запушен нос, хрема, болка в синусите, главоболие

• Кашлица, а при хора с алергична астма – хрипове или задух

• Зачервени, сърбящи, подути или сълзящи очи

• Сухо, драскащо или възпалено гърло

• Сърбяща кожа, контактен дерматит, мехури или подуване

• Умора и липса на енергия

 

Важно е да изпреварите симптомите на сеознната алергия

 

Д-р Айделман препоръчва да започнете с локален спрей със стероиди за нос една или две седмици преди обикновената поява на алергията. Тези спрейове могат да предотвратят възпалението на носа и да блокират някои от най-лошите симптоми, преди да започнат.

Д-р Престън се съгласява. „Ако започнете рано”, казва той, „ще имате достатъчно натрупано количество от лекарството в системата си, за да се справите с алергичната атака, която получавате обикновено”.

Все пак трабява да имате предвид, че е невъзможно да избегнете контакт с полени и други алергени по време на сезона.

д-р Франк Айделман
д-р Франк Айделман, председател на катедрата по алергология и имунология в Cleveland Clinic.

 

Какви са най-добрите възможности за лечение на алергия, след като с е появила?

 

Без рецепта могат се предлагат три основни вида медикаменти за пролетни алергии – антихистамини, спрейове за нос и деконгестанти.

Антихистамини

Първата категория лекарства, които можете да използвате за облекчаване на вашите пролетни алергии, са антихистамините, които попадат в две основни групи:

Антихистамини от първо поколение: Тези по-стари лекарства причиняват сънливост и бавно време за реакция, което може да повлияе на ежедневната ви работа и способността ви да работите с машини и да управлявате автомобил. „Може да мислите, че лекарството не ви влияе“, предупреждава д-р Ейделман, „но вероятно не функционирате толкова добре, колкото си мислите.“

Антихистамини от второ поколение: Това са по-новите лекарства като Кларитин, Алегра и Зиртек (цетиризин). „Те са предпочитаните лекарства за основни симптоми като сърбеж, кихане или хрема“, съветва д-р Ейделман.

Спрейове за нос

Ако изпитвате назална конгестия, постназално капене и натиск в синусите, антихистамините не са особено ефективни, казва д-р Ейделман. Но можете да добавите локален назален стероид като флутиказон, спрейове с будезонид или Назонекс.

Тези спрейове за нос не са седативни и нямат странични ефекти, но трябва да ги използвате всеки ден.

Деконгестанти:

Друг вариант за лечение на назална конгестия, постназално капене и натиск в синусите е да добавите Судафед (псевдоефедрин) към ежедневния си антихистамин. Псевдоефедринът е деконгестант, което означава, че може да помогне за изчистване на задръстванията.

Но деконгестантите не се препоръчват, ако имате хипертония или сърдечни проблеми. И има някои други рискове, за които трябва да знаете.

Псевдоефедринът, който също се съдържа в комбинирани лекарства като Алегра, Кларитин и Зиртек, може да причини сериозни странични ефекти, като:

• Високо кръвно налягане

• Сърцебиене

• Увеличена простата

 

Кога да потърсите консултация с лекар?

 

Пролетните алергии са толкова чести, че може би не сте се замисляли да отидете на лекар за тях. Но според д-р Престън е добре да обсъдите пролетното подсмърчане с вашия лекар.

Като за начало, ако имате други здравословни проблеми, е важно да сте сигурни, че всички лекарства, които приемате, са безопасни за вас.

Източници: https://my.clevelandclinic.org; https://www.health.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *