Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вярно ли е, че сухите шампоани могат да причинят рак?

Онколози и дерматолози предупреждават, че е по-добре да се ограничи използването на сухите шампоани или напълно да се откажете от това козметично средство

сухите шампоани

Сухите шампоани могат да провокират развитието на рак. Неприятните последици възникват поради вещество, съдържащо се в тях.

Кое вещество в сухите шампоани може да причини рак?

Става дума за бензола (бензен). Това вещество може да увеличи риска от развитие на рак.

Бензенът може да причини различни видове тумори, в зависимост от това с какво влиза в контакт. Дефиниран е като широкоспектърен канцероген.

Как бензолът влияе на тялото?

Според специалистите бензолът е много летлив, затова при вдишване може да причини подуване на горните дихателни пътища и белите дробове. А ако веществото попадне върху слоя на дермата, може да причини рак на кожата. Освен това, тъй като бензенът е класифициран като широкоспектърен канцерогенен агент, може да играе роля в появата и на различни видове левкемии.

Д-р Кели Джонсън-Арбър

„Някои от тях са остра миелоидна левкемия и хронична лимфоцитна левкемия. Сухите шампоани също така съдържат фибри и магнезиев силикат в прахообразна форма, който навлиза в белите дробове, и в някои случаи на продължителна употреба може да причини респираторни заболявания и рак. Хората с вече съществуващи или подчертани респираторни проблеми са изложени на по-висок риск“, казва д-р Кели Джонсън-Арбър, токсиколог.

Повод да се насочи вниманието към сухите шампоани беше случайна проверка в САЩ

Valisure, независима лаборатория в Ню Хейвън, Кънектикът, която тества и осигурява проверки за гарантиране качеството на различни продукти, анализира 148 уникални партиди от 34 различни марки сух шампоан.

Анализът открива високи нива на бензен в 70% от тестваните проби сух шампоан

Количеството бензен във всеки шампоан варира в зависимост от марките, както и в различните партиди продукти от една и съща марка.

Експертите са загрижени за излагането на потребителите на бензол, поради дългосрочните и краткосрочни отрицателни ефекти, които това причинява.

Националният институт по рака в САЩ казва, че високи нива на бензен могат да бъдат открити във вещества като цигарен дим, лепила, почистващи продукти и препарати за отстраняване на бои.

Бензол може да се открие и в много петролни продукти

Част от изтеглените от пазара в САЩ сухи шампоани

Петролните продукти са неактивни съставки в различни изделия за лична хигиена като сух шампоан.

Колко опасно е използването на сух шампоан с бензол?

Саманта Радфорд, доктор по химия и експерт по обществено здравеопазване цитира казаното от Американския петролен институт през 1948 г., че „единствената абсолютно безопасна концентрация на бензола е нула“.

Саманта Радфорд

Освен това, краткотрайните експозиции на бензол могат да причинят сънливост, главоболие, гадене и други нежелани симптоми.

Радфорд също така каза, че резултатите от тестовете на Valisure „предизвикват загриженост, тъй като вдишването на бензол може да причини както остри, така и хронични здравословни проблеми“, защото „в някои случаи концентрациите на бензен при тестването на сух шампоан са били доста високи“.

Всеки ден го вдишваме

„Хората, изложени професионално на въздух, съдържащ само 1 ppm бензен, имат повишен риск за здравето“, каза Радфорд. „Иначе казано, работата в завод в продължение на 8-12 часа на ден, когато сте изложени на бензол, е много по-различно от няколкото впръсквания, чрез които се нанася сухия шампоан. Затова е трудно да се каже колко опасно е да се използва сух шампоан, който е замърсен с бензол.

Сухият шампоан е козметичен продукт, което го подчинява на разпоредбите на Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Но, за разлика от лекарствата, FDA не одобрява козметични съставки.

Вместо това, агенцията има разпоредби относно козметиката, но те са много по-меки, отколкото за лекарствата. В резултат, повечето козметични съставки не са проверени за безопасност чрез строги проучвания и изпитвания върху хора, както това се случва с лекарствата.

Трябва ли да се отървете от сухия шампоан?

Д-р Сюзън Масик, дерматолог в Държавния университет на Охайо, казва: „Загрижеността за бензена е, че той е потенциален канцероген при хронично излагане или във високи концентрации. Вероятността от двата типа експозиция е ниска при продукт, който се нанася предимно върху скалпа. Но, все пак е по-добре да се ползват нормални шампоани в случаите, в които трябва набързо да се измие косата.”

Д-р Сюзън Масик

Хората трябва да се опитват да използват сухите шампоани възможно най-безопасно. Препоръчително е да ги прилагат пестеливо и само когато нищо друго не може да се направи, случаят е спешен и употребата на такова средство се случва един или два пъти в месеца. Нужно е да се правят впръсквания в проветриви зони и да не се вдишват умишлено изпаренията от продукта.

Дерматоложката също така предлага да се избягват сух шампоан под формата на аерозол, защото „аерозолните продукти обикновено са често срещан виновник“.

Специалистката посочва подобен проблем с аерозолните слънцезащитни лосиони, където самите съставки не са канцерогенни, но са открити следи от бензол.

И накрая заключава, че: „ може да е трудно да се избере „безопасен“ сух шампоан“. В този смисъл използването на сухите шампоани е най-добре да се ограничи до минимум.

Източници: www.healthline.com, time.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *