Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо мъжете живеят с 10 години по-малко от жените

Поради какви причини днес силният пол е толкова изостанал от слабия, има ли шансове да навакса и какво трябва да се направи

мъжете

Поне една трета от представителите на силния пол не доживяват до пенсия. В същото време, средната продължителност на живота на жените през 2022 г. е била 77,8 години. Мъжете имат същия показател през миналата година – 67,6 години. Тоест разликата е просто огромна – повече от 10 години! Кое е онова, което помага на слабия пол да живее по-дълго от уж по-силния? Може ли продължителността на живота да се изравни?

Ходиш на доктор? Значи си слабак!

На първо място сред причините за смърт на мъжете на възраст 40-60 години, са заболяванията на кръвоносната система. Тоест, мъжете най-често се сбогуват с живота заради инфаркти и инсулти.

Всеки кардиолог от време на време е виждал това: съпругата води съпруга на лекар. Жените се грижат за здравето много повече от мъжете. Един от основните фактори за преждевременната смъртност е нежеланието на силния пол да се занимава с профилактика на заболяванията, което включва и редовни прегледи при различни специалисти.

Същата история се повтаря и със спазването на лекарските предписания. Повечето лекарства за сърдечно-съдови заболявания трябва да се приемат цял ​​живот. Жените следват предписанията на кардиолога много по-стриктно, за разлика от мъжете. Тези два примера са достатъчни. От тях става ясно защо дамите живеят средно от 7 до 10 години повече.

Каква е причината мъжете да са толкова нехайни към здравето си?

Много мъже възприемат това като проява на слабост. Ако ходиш по лекари и пиеш лекарства, значи си слабак. И ако не, тогава си здрав и силен. Между другото, тютюнопушенето и консумацията на алкохол, които имат огромен принос за развитието на сърдечно-съдови заболявания и ранната смъртност, все още се считат за нещо „мъжкарско“. Но, за щастие, „модата“ на здравословния начин на живот бавно, но сигурно набира скорост.

От каква възраст при мъжете осезаемо нараства опасността от съдови и сърдечни заболявания?

В съвременния свят, когато мнозина страдат от стрес, преяждат и водят заседнал начин на живот, човек трябва да започне да следи внимателно здравето си от 35-годишна възраст. Малко след това започва да расте заплахата от миокардни инфаркти и инсулти.

Ефектът на бабата

– До края на 19 век жените по света са имали много висока смъртност по време на раждане. Когато лекарите започнаха да обръщат голямо внимание на хигиената в родилните отделения, продължителността на живота на жените се увеличи значително, казва д-р Алексей Москалев, биогеронтолог и генетик. – От края на 19 век до днес жените живеят много по-дълго от мъжете. В Европа, например, представителите на силния пол умират средно 5,5 години по-рано.

Алексей Москалев

Традиционно е прието разликите между половете в продължителността на живота да се обясняват със социални причини, казва ученият. Например, влечението на мъжете към нездравословно поведение. Мъжете са по-склонни да пушат, да злоупотребяват с алкохол, да се хранят нездравословно и да се излагат на риск. Жените искат да останат привлекателни възможно най-дълго. И заради това, може би, обръщат по-голямо внимание на здравословния начин на живот. Най-малкото се опитват да отслабнат.

Разликите в продължителността на живота между половете обаче не са само при хората, но и при много животински видове. Това говори по-скоро в полза на биологичните причини за женското дълголетие, подчертава проф. Москалев.

– На мъжете еволюционно им е присъщо рисковото поведение. Това е един вид реклама на собствените гени пред жените: „Оцелях, въпреки…“, което означава, че „имам отлично здраве и ще го предам на децата си“, обяснява експертът.

Тоест, мъжете поемат повече рискове и, уви, не винаги печелят. Но еволюцията даде на жените „ефекта на бабата“. Очевидно природата е предвидила за тях доста дълъг живот след менопаузата, защото представителките на женския пол участват в грижите и възпитанието на внуците, твърдят учените. Благодарение на това бабите осигуряват репродуктивен успех на своите дъщери – освобождавайки ги от грижите, те им дават възможност да раждат по-често. Това, всъщност е и биологичен фактор в полза на женското дълголетие.

Как хормоните пазят дамите и намаляват клепачите на господата

От гените и хормоните зависи не само принадлежността към единия или другия пол, но и разликата в продължителността на живота, отбелязва Алексей Москалев.

– При мъжете, както знаем, липсва една X хромозома, която се замества от Y хромозома. Последната носи само няколко гена, необходими за започване развитието на организма по мъжки модел. Но X хромозомата съдържа много жизненоважни гени. Ако една от тях се окаже „счупена“, тогава в мъжкото тяло няма втори „дубликат“ Х-хромозома, както при жените. Съответно, здравословните проблеми ще бъдат много по-сериозни.

Добавят масло в огъня и хормоналните характеристики. Естрогените, които се произвеждат в женските яйчници, имат защитен ефект. На първо място, това е важно за сърдечно-съдовата система.

Андрогените (мъжките полови хормони, включително тестостерон), напротив, са свързани с повишен риск от развитие на съдови и сърдечни заболявания.

– Следователно, мъжете са тези, които страдат по-често от сърдечна недостатъчност. В Европейския съюз смъртността от исхемична болест на сърцето (ИБС) при мъжете е със 70% по-висока, – дава пример проф. Москалев. – При жените коронарната артериална болест се развива 7 до 10 години по-късно.

Да, след менопаузата защитната сила на естрогена при жените отслабва. Развиват се хипертония и други заболявания. Но тук вече играе роля по-внимателното отношение на жените към диагностиката и лечението, съвестният прием на хапчета и т.н. (виж началото на статията).

Алкохолизъм и травми

Има причини смъртността при мъжете да е много по-висока от тази при жените. На първо място, това е ракът на белия дроб – смъртността при мъжете е 7 пъти по-висока. Самоубиват се 6 пъти повече мъже, отколкото жени. Всеки трети смъртен случай сред мъжете на възраст 15-49 години е следствие от злоупотреба с алкохол.

Като цяло, повече от половината преждевременни смъртни случаи при мъжете са свързани с поведенчески рискови фактори, отбелязва експертът. Те включват тютюнопушене, прекомерно пиене на високоградусови спиртни напитки, нездравословна диета, липса на физическа активност, употреба на наркотици и незащитен секс. При женския пол ситуацията е много по-добра в това отношение.

Но защо в Европа и много други страни няма такава разлика, докато у нас „алкохолизмът и травмите“ застигат представителите на силния пол много по-често?

Демографите идентифицират цял ​​набор от фактори. Между тях:

– Трудности при самореализацията по различни причини, включително икономически. Озовавайки се без работа, мъжът губи смисъла на живота и започва да пие;

– Патернализъм по отношение на здравето. Тоест, човек очаква от държавата да се погрижи за него, ако се разболее. А самият той не поема отговорност за профилактиката (виж началото на статията);

– Разпределение на половите роли. Имаме стереотип: в повечето случаи мъжът е глава на семейството, той осигурява прехраната. Ето защо загубата на доходи се превръща в най-тежкия стрес, който подкопава мъжкия авторитет, удря сърцето или води до пиянство.

Д-р Филип Копилов, кардиолог

– В Скандинавия например се смята за съвсем нормално, когато съпругата работи повече, за да печели, а съпругът се грижи за отглеждането на децата. Той може да се реализира като баща, а не като източник на ресурси, казва Алексей Москалев. Подобно равенство на половете е сериозна предпоставка за удължаване на живота на мъжете.

Как може да се удължи животът на мъжете?

Мъжкият пол ще „дърпа“ към дълголетието заради по-нататъшното разпространение на „модата“ за здравословен начин на живот и по-отговорна грижа за здравето, смятат експертите. В същото време е необходимо да се намалят факторите на стреса, да се подобри стандартът на живот и възможностите за себереализация. Това е грижа на държавата и обществото.

– Също така е много важно да се промени отношението на мъжете (и жените също) към медицината, – казва професорът-кардиолог Филип Копилов. – На хората трябва да се внуши следното разбиране: вашето здраве до голяма степен е ваша отговорност. На Запад това отношение се култивира отрано и с различни методи. Включително и финансови. Например, в някои страни, ако не отидете преглед, ще ви увеличат цената на медицинската застраховка. Не казвам, че сега трябва да вървим по същия път. Но трябва да търсим начини да повишим интереса на хората, преди всичко на мъжете, както и на техните работодатели, да се грижат за здравето си.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *