Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Перуански балсам помага при екзема, безсъние и ревматизъм

Други ползи за здравето, които маслото от перуански балсам има са намалено възпаление, предотвратяване на инфекции, заздравяване на рани, здрава дихателна система, грижа за кожата, здраве на зъбите и лечение на хемороиди

С това съвсем не се изчерпва приложението на перуански балсам.

Какво представлява, за какво се полза и какви ползи за здравето има?

Перуанският балсам е смола, извлечена от дървото Myroxylon balsamum var. pereirae, която има многобройни приложения в медицината, стоматологията и грижата за кожата. Освен това е любим естествен аромат и овкусител на храни.

Малко за самата съставка

Родом от Централна Америка, дървото Myroxylon може да нарасне до около 40 метра височина, с вечнозелени листа и малки бели и жълти цветове. Отвътре е тъмнокафяво, с тъмночервена сърцевина, която наподобява махагон. Има прав, гладък ствол с груб сив ​​цвят.

Смолата, извлечена от дървото, е безцветна, мазна течност, която има приятен аромат на ванилия и канела, което я прави популярна при производството на кремове и парфюми. Смолата всъщност съдържа между 60-70 процента цинамеин, който е комбинация от канелена киселина, цинамил цинамат, бензил бензоат, бензоена киселина и ванилин. Също така съдържа етерични масла, подобни на тези в кората на цитрусовите плодове, и заради това често се използва в ароматерапията.

Перуански балсам: лечебни свойства

Перуанският балсам е най-известен със своите ползи за кожата. Днес ще намерите перуанския балсам в продукти като шампоани против пърхот и кремове за кожа, обикновено както заради аромата, така и заради естествените му полезни свойства.

Общото му име е Balsam of Peru, но на етикетите може да бъде изписан и като Myrospermum pereirae wood oil, Peru balsam oil, Peruvian balsam oil, Toluifera pereirae wood oil и други. Най-известен е като страхотен овлажнител на кожата и лигавиците. Има както външно, така и вътрешно приложение.

Причината, поради която се използва балсам от Перу, е заради разнообразния набор от лечебни ефекти, които притежава. Перуанският балсам има антиоксидантни, антисептични, антибактериални, стимулиращи, диуретични, противовъзпалителни, аналгетични и отхрачващи качества, което означава, че функционално може да се употребява в много и различни видове здравословни ситуации.

Ползи за здравето

Някои от най-значимите ползи за здравето на Перуанския балсам са: ускорява заздравяването на рани, защита на дихателната система, подобрено здраве на кожата, предпазва здравето на зъбите, както и действа успокоително на хемороидите.

По-долу ще изброим най-добрите 8 приложения на перуански балсам

1. Против стареене

Балсамът от Перу има ефективни свойства против стареене, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти. Сред активните компоненти на маслото е ванилинът, който предпазва от вредите на свободните радикали. UV радиацията може да причини увреждане на клетките на кожата, което ще доведе до фини линии, бръчки, както и пигментни петна. Антиоксидантите в перуанския балсам ще образуват щит, който ще предпази кожата от поражението на UV лъчите. Така може да се избегне стареенето на кожата и също така да се постигне подмладяващ ефект. Антиоксидантите могат също така да намалят шансовете за рак на кожата, заедно с други усложнения, причинени от свободните радикали.

2. Предотвратява бактериални инфекции

Активните съставки в перуанския балсам са свързани с елиминирането на микроби и бактерии, почистване на зони, които могат да бъдат податливи на инвазия или инфекция. Чрез локално прилагане върху кожата, то може да образува защитен слой за най-големия орган на тялото. Това е и причината масло да се използва толкова широко за превенция/лечение на екземи, често причинени от акари.

3. Може да намали възпалението

Противовъзпалителните качества на етеричното масло са многобройни, вариращи от локално приложение при рани или болки в ставите до резултати от вътрешна употреба под формата сиропи при кашлица или ниско кръвно налягане и подобряване здравето на сърцето. Вероятната противовъзпалителна природа на балсама от Перу всъщност може да бъде неговата най-универсална и основна характеристика. Това е особено важно за хората, които страдат от хемороиди, тъй като употребата му е популярен лечебен подход за това неприятно състояние.

4. Екземи, обриви зачервяване на кожата

Перуанският балсам може да се използва за справяне с различни екземи, обриви и зачервяване на кожата. Някои екземи възникват, когато микроскопични акари се забиват в кожата и водят до обриви. Това състояние може да се лекува, като се използват различни кремове и балсами, чиито съставки включват балсам от Перу. Използвайте ги специално на места, на които поражението от екземата е видимо. По подобен начин може да се прилага и при екземни лезии. При честа употреба може да забележите подобрение в признаците, изглаждане на кожата и подобряване на нейната еластичност.

5. Може да намали безпокойството и стреса

Перуанският балсам отдавна се използва за облекчаване на емоционални страдания, особено безпокойство и стрес. Една ароматерапевтична сесия под формата на инхалация може да позволи на активните съставки на балсама от Перу да намали хормоните на стреса. По този начин ще даде на тялото почивка от изтощителното състояние на стрес.

6. Здраве на косата

В страните от Южна Америка маслото често се смесва с вода и с тази смес се измива косата. Втривайки разредения перуански балсам с върховете на пръстите се премахват мъртвите кожни клетки. Посредством такъв масаж се почиства скалпа, избягвайки по-нататъшната поява на пърхот.

7. Бронхит и респираторни заболявания

Перуанският балсам е невероятно полезен при респираторни проблеми, придружени от продуктивна кашлица. Той служи като отхрачващо средство, което помага на белите дробове да изхвърлят храчките. Това освобождава дихателните пътища от задръствания и облекчава дишането. По този начин ще помогне при настинка, грип, бронхит, пневмония, както и други състояния, които предизвикват свръхпродукция на храчки. Поради това свойство перуанският балсам е част от състава на много сиропи за кашлица. Благодарение на антибактериалното си действие, балсамът може да елиминира някои видове бактерии, подобно на други антибактериални етерични масла, като масло от чаено дърво и евкалипт.

8. Подобрява кръвообращението и помага при ревматични заболявания

Ревматизмът се разпознава по признаците на възпаление, зачервяване и подуване на ставите, болезненост на мускулите, недостатъчна енергия, нарушен кръвен поток, безсъние, както и умора.

Според древни аюрведични писания, ревматизмът определено е автоимунно заболяване, което възниква главно поради увеличаване на токсините в организма. Те могат да блокират дори работата на някои от основните органи в тялото.

Със своите диуретични, антиревматични, антиоксидантни, както и аналгетични свойства, перуанският балсам има силата да засили кръвообращението. Той може да намали болката, подуването и възпалението. Елиминира токсичните остатъци, прекомерни отлагания на вода, сол и пикочна киселина чрез урината, като същевременно успокоява мускулите и ставите.

Източник: www.organicfacts.net

Дерматил
Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *