ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Няма глупави въпроси: Какво трябва да попитате вашия кардиолог?

Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт в света, но често са предотвратими и лечими. Вашият кардиолог може да отговори на важни за здравето на сърцето въпроси

Независимо дали посещавате кардиолог редовно или тепърва започвате, важно е да се възползвате максимално от всяка среща.

Ако отидете подготвени, като предварително подготвите и запишете въпросите преди посещението си, това може да доведе до по-продуктивна консултация.

Д-р Герман Ганделман, кардиолог

Кардиологът Герман Ганделман даде отговори на онези въпроси за сърцето, които обикновено се смятат за глупави и очевидни. В същото време лекарят подчерта, че в кардиологията няма „глупави“ въпроси.

Полезен ли е алкохолът за сърцето?

Както отбеляза кардиологът Ганделман, всяка доза алкохол може да навреди на сърцето. „Дори малко количество консумиран алкохол води до риск от развитие на предсърдно мъждене, което може да бъде катастрофално за сърцето и да доведе до сърдечна недостатъчност“, обясни той.

Има мнение, че здрав човек може да пие чаша вино или 30 милилитра по-силен алкохол на ден. „Но, за съжаление, никой не знае със сигурност дали е здрав. Категорично не бива да се изказва подобно невярно твърдение пред тийнейджъри. При по-възрастните хора със склонност към аритмии не си струва, тъй като алкохолът понижава прага за фебрилация (нарушение на ритъма), а аритмиите се появяват от нулата сутринта след приема на алкохол. Затова, разбира се, общата позиция на кардиолозите е, че алкохолът е отрова за сърцето“, предупреди лекарят.

Необходимо ли е да се тренира сърдечният мускул по аналогия с другите мускули на тялото?

Кардиологът Герман Ганделман отбеляза, че уголемяването на сърдечния мускул е необичаен процес, свързан с появата на заболяване. Такава ситуация се характеризира като „хипертрофична кардиомиопатия“, когато сърдечният мускул е много плътен, удебелен и по-голям от обичайното. Това е заболяване, което може да доведе до внезапна сърдечна смърт.

Обикновено кръвта се изхвърля от кухината на сърцето по време на свиване в кръвния поток. Ако има хипертрофия на мускула, размерът на сърдечната кухина намалява и по-малко кръв навлиза в кръвния поток.

„И най-важното е, че има различни електрически вериги в този уголемен и необичайно твърд мускул, които водят до смущения в ритъма и внезапна смърт“, подчертава Ганделман.

Не опитите за уголемяване на сърдечния мускул ще донесат ползи за сърцето, а разумната физическа активност – поне пет до шест пъти седмично за половин час, например ходене с бърз темп или лек крос. Също така си струва да се подложите на ултразвук на сърцето, за да оцените състоянието му. Ако сърцето, поради някаква е уголемено, консултирайте се със специалист.

Може ли сърцето да спре от страх?

Страхът е стрес, казва руският кардиолог. „Стресът е заплаха, за която тялото ни се подготвя. То трябва да реши дали да се бие или да бяга. За целта се произвеждат различни хормони и други химични вещества, които ускоряват сърдечната дейност и увеличават притока на кръв“, обясни кардиологът Ганделман.

Това се нарича централизация на кръвния поток. Кръвният поток се подобрява в полза на онези органи, които трябва да устоят на предстоящите неприятности.

По принцип, ако човек е здрав, не може да умре от страх. Но ако е болен (например, ако има коронарна болест на сърцето или нестабилна стенокардия), стресът може да доведе до инфаркт на миокарда и нарушение на ритъма. Тогава е напълно възможно да умрете.

Има ли такова нещо като „разбито сърце“?

„В медицината има такова състояние, което кардиолозите наричат „синдром на разбитото сърце“. По-често се среща при жени. Свързано е със стресова ситуация, при която е имало продължителен или много силен стрес“, обясни кардиологът Ганделман.

В този момент сърцето се свива само в горните части. Тази ситуация напомня инфаркт. „Това е състояние, при което болката в сърцето е адска и човек започва да се задушава“, поясни сърдечният специалист.

Полезен ли е сексът за сърцето?

„Сексът не е лош за сърцето. По време на полов акт има положителни емоции, след което кръвното налягане спада“, отбеляза кардиологът.

Опасност има, но тя не е свързана със сърцето, а с лекарствата, които хората могат да приемат – говорим за вазодилататори. В случай, че към тях се добавят и лекарства за потентност, които също се различават по съдоразширяващи свойства, резултатът може да бъде с неприятен край.

Няколко стандартни въпроса, които трябва да зададете на вашия кардиолог

1. Какъв е рискът да имам сърдечносъдов проблем в бъдеще?

Разбирането на риска от бъдещи сърдечни заболявания, инсулт, аневризма и други подобни определя голяма част от грижите, които ще положите за здравето на сърцето. Човек, чийто холестерол е граничен, но също така има диабет и фамилна анамнеза за сърдечни заболявания, ще се нуждае от много по-агресивно лечение на холестерола, отколкото някой, който е с по-нисък риск, например.

2. Какви симптоми могат да показват влошаване на конкретното ми състояние?

Това е важен въпрос, тъй като сърдечните заболявания са нещо, което трудно се конкретизира. Човек със стеноза на митралната клапа, например, ще има различни симптоми, показващи, че състоянието се влошава, отколкото някой, който се оплаква заради проблем със сърдечния ритъм .

Може и да си мислите, че познавате симптомите на някои състояния, като болка в гърдите, показваща сърдечен удар, но голям процент от жените и дори някои мъже никога не изпитват тези признаци. Вместо това те получават задух , изпотяване, гадене или дискомфорт във врата, челюстта, рамото или гърба. Ето защо е важно вашият кардиолог да е наясно с всички предупредителни знаци, които се отнасят само за вас.

3. Защо ми препоръчвате да направя това изследване?

Повечето изследвания са важни. Но в опит да бъдат изчерпателни, понякога кардиолозите назначават и такива, които не са необходими и няма да променят лечението. Пациентите трябва да попитат дали изследването е само за сърцето и ще доведе ли до конкретна препоръка или промяна в терапията.

4. Защо предписвате това лекарство?

Кардиолозите – не вашите приятели или онези в социалните мрежи – са в най-добра позиция да обяснят плюсовете и минусите на предписаното лекарство, базирано на науката. Бъдете откровени с вашия лекар и споделете колебанията или притесненията, които имате, за да може той да обясни ползите от лекарството, което е назначил, на база снета анамнеза и направени изследвания.

5.Трябва ли да има ли промяна в начина ми на живот?

Сърдечно-съдовите заболявания са област, в която промените в начина на живот – диета, упражнения, намаляване на стреса и хигиена на съня – могат значително да повлияят на хода на заболяването.

Например средиземноморската диета – която е с високо съдържание на зеленчуци, плодове и здравословни мазнини, и с ниско съдържание на наситени мазнини и добавени захари – показа, че подобрява много от рисковите фактори, свързани със сърдечните заболявания. Правилната диета е особено важна, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *