ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гневът разболява: Как да неутрализираме грубияните

Гневът може да варира в интензивност, от леко раздразнение до силен гняв. Когато е екстремен, предизвиква физиологични и биологични промени

В нашето трудно време, за съжаление, често се сблъскваме с гневни и груби индивиди – в градския транспорт, по опашки или на улицата.

Какво да направите в такива случаи, как да реагирате правилно и ако самите вие сте гневни? Как да защитите личните си граници, без да се налага да сте груби, и как да неутрализирате най-безопасно грубияните? Може ли гневът да ни разболее?

Запомнете най-важното – грубостта, гневът и неконструктивната критика са психологическо насилие. И не винаги се случват съзнателно. Понякога човек сам не разбира защо реагира по този начин. Може би нещо го подтиква отвътре и заради това поведението му е спонтанно. Всеки има лоши дни, в които просто иска да изхвърли върху някой друг натрупаната негативност. Спомнете си за себе си в такива моменти!

Аз съм груб, ти си грубиян, всички са груби

Как да отреагирате на грубостта? Първо, трябва да решите – вие самият грубиян ли сте или не? Владее ли ви гневът или можете да го контролирате? Ако сте грубиян, тогава ще бъдете груби в отговор, ще ругаете и ще заплашвате опонента си по всякакъв възможен начин.

Ако сте учтив и добре възпитан човек, тогава опитът да отговорите с грубост на онези, които се държат грубо с вас най-вероятно ще се провали. Защото агресорът се чувства като риба във вода и бързо ще ви „удави“. В края на краищата, грубияните обикновено провокират конфликт, за да ви ядосат и, след като успеят да презаредят енергията си, да излязат от битката като победител над един по-благороден противник.

Ето защо не трябва да се опитвате да бъдете груби в отговор, ако вие самите не сте агресорът – ще загубите

Настроението ви ще се развали, и енергийно ще се почувствате празни. Глава ще ви заболи, а може и да си поплачете от яд и горест. Това не е вашият път.

И какво може да направите? Мълчаливо да изтърпите унижението? Разбира се, че не! Направете ход с коня – отговорете на агресора по начин, който той не очаква. Направете му комплимент! Да, точно така! По този начин ще избиете земята изпод краката на грубия човек! Така ще го подтикнете да счупи шаблона и да не знае как да реагира, да е неподготвен и да не може да ви отвърне.

В крайна сметка, какво очаква този нещастен човек в отговор на своята грубост? Щастливите хора са възпитани и не псуват в отговор, нали така? Грубиянът се надява на реципрочен гняв, крещи и ви провокира. А вие се пренастройвате и реагирате различно.

На касата в супермаркета случаен мъж ви навиква без да сте виновни. Отговорете му с мила усмивка и кажете: „Вие трябва да сте оперен певец, имате толкова силен глас!“ Вкисната жена започва да се заяжда с вас в градския транспорт. Реагирайте така: „Имате добра душа, госпожа, децата ви със сигурност ви обожават!“.

След това програмирайте човека, прехвърляйки комуникацията в друга посока

„Ти си толкова уверен в себе си, което означава, че определено си искрен и мил човек.“ И не забравяйте да коригирате ситуацията с комплимент: „Понеже явно си силен мъж, винаги можеш по красив начин да предадеш мислите си на другите“. Или: „Мъдра жена си ти, винаги знаеш кога да дадеш правилния съвет“.

Повярвайте, и най-закоравелия грубиян ще се смути от такава реакция. И ако човекът не е хроничен агресор, дори ще намери сили да се извини. Умейте да се въздържате навреме и бъдете над всичко това. Тогава със сигурност никой никога няма да може да развали настроението ви. Или пък сами да си съсипете здравето заради ненужен гняв.

Гневът е една от най-силните човешки страсти

Той приема различни форми: негодувание, омраза, нетолерантност, раздразнителност и т.н. Във всички тези аспекти общото е неудобството и желанието да се конфронтираме с другите.

Гневът е отговор на онова, което се възприема като заплаха. Той потвърждава идентичността, доколкото предизвиква изразяване на лични нужди и желания. Също така е и защитна реакция: понякога е необходима зла сила, за да се противопоставим на агресията на другите.

Един от най-негативните аспекти на гнева е, че той предизвиква силни реакции в човешкия организъм. Ако го изпитваме често, в крайна сметка ще ни разболее – и физически, и емоционално.

Гневът и неговите прояви

Гневът има впечатляващ ефект върху тялото. Когато се преживее, води до три вида проявления: телесни, когнитивни и поведенчески. Активира се, когато човек се почувства застрашен и се готви да атакува. Това предизвиква различни физиологични реакции:

• Сърдечната честота се увеличава.
• Дишането се ускорява.
• Задейства се кръвния поток.
• Мускулите се напрягат.
• Повишават се нивата на адреналин, норепинефрин и кортизол.

Това е последвано от намаляване на способността за обработка на вътрешната и външна информация (когнитивен отговор). Накрая се изразява в поведение, едно от които може да бъде активирането на вербална или физическа агресия. И така се ражда насилието.

Болен гняв

Има няколко проучвания, които показват вредното въздействие на гнева върху нашето физическо здраве. Проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта (САЩ) показва, че тези, които понякога изпитват гняв, са изложени на по-висок риск от инсулт. Експертите изследвали 14 000 души и стигнали до заключението, че хората, които често се гневят, са по-предразположени към инфаркт на сърцето.

Установено е също, че злите хора имат по-крехка имунна система и следователно са по-склонни към инфекциозни заболявания. Науката е доказала и, че освобождаването на хормони като адреналин насърчава образуването на кръвни съсиреци и отслабва стените на кръвоносните съдове.

Училището по медицина Джон Хопкинс проведе преди време проучване, което продължи 16 години. В него взеха участие 1100 студенти. По-късно резултатите бяха сравнени с тяхната клинична история през следващите десетилетия от живота им. В крайна сметка се стигна до заключението, че тези, които лесно се ядосват, са имали почти три пъти по-голям риск от сърдечна или мозъчна атака.

В друго проучване е доказано, че гневът покачва нивата на телесните мазнини и значително повишава чувствителността към физическа болка.

Отровна страст

Когато изпитваме гняв, практически няма интоксикация с вредни хормони в тялото. Може би физическите му ефекти не се усещат веднага, но ако това състояние продължи с течение на времето, следите от него ще бъдат очевидни.

Чувството за гняв не винаги е грешно: това е инстинктивна емоция, чиято основна положителна или адаптивна функция е да ни предпази (само в някои ситуации).

Онова, което наистина е негативно, идва, когато позволим на огромното количество енергия, която ни дава тази емоция, да се изрази по неконтролируем начин.

Друг негативен начин за управление на гнева е, когато сме избрали напълно да го ограничим или заглушим. В тези случаи се създава ефект на „тенджера под налягане“, която рано или късно ще експлодира.

Когато се чувствате ядосани, най-добре е да отделите минута, за да се самоизолирате. Преброяване до 10 работи, в някои случаи може да стигнете до 20 или до 50. Отделете момент и поемете дълбоко въздух. Почувствате ли се омиротворени, трябва да говорите ясно и да не превъзнасяте онова, което ви отвращава.

И накрая, в такава ситуация също е важно да се опитате да идентифицирате фактори, различни от ситуацията, която причинява гнева, ако има такива, разбира се.

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *