ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 примера за пасивна агресия, които не забелязваме в ежедневието

Нивото на агресия в съвременното общество се увеличава всяка година

Тук не става дума за лесно разпознаваемо активно агресивно поведение (обидни думи, груб тон, заплашителни жестове и пози), а за пасивно, скрито от любопитните очи държание, но носещо не по-малко вреда на другите.

Това са токсични личности, които преследват собствените си цели и се опитват да манипулират хората около себе си, уж само от добри намерения и желание да помогнат. Основното нещо е да не се изгубите и да разпознаете пасивната агресия навреме.

Пасивна агресия : 10 ярки примера, които ще ви помогнат да я разпознаете

1. Маниаците с картичките

Със сигурност сте срещали хора, които обичат да обсипват всички с виртуални картички поради абсолютно всякаква причина и повод. Някои веднага ще отхвърлят това твърдение, напомняйки, че времената, когато всички се поздравяваха с хартиени картички, отдавна са отминали и сега това е начина да поздравиш познати и непознати във Фейсбук или Вайбър, например. Но много хора си спомнят онези времена, когато пощенските картички бяха подписани ръчно със семпли, но искрени пожелания за щастие, здраве и успех във всички начинания.

Навремето хората сами избираха такива картички, написваха думите на ръка и ги пускаха в пощенската кутия, за да поздравя своите близки и приятели предимно по случай рожден ден или Нова година.

Днес може да получите виртуална картичка за Великден, Китайската Нова година, Рамадан, Деня на Бастилията и за какво ли още не – може и просто защото е понеделник или петък. Или пък да ви поздравят с настъпващия Благодатен Четвъртък… Освен това изпращачът обикновено не се интересува каква вяра имате и дали изобщо я имате. Също така ще бъде много обиден, ако получи отговор от рода на: „благодаря, но не се интересувам.

2. Системни закъснения

Всеки от нас поне веднъж в живота си е закъснявал за работа или важна среща, защото понякога ставаме зависими от натоварения график, особено ако живеем в по-голям град. Но има хора, които винаги закъсняват, като активно се опитват да се включат в атмосферата и да нарушат процесите, започнали преди пристигането им.

Това поведение не е директно, но все пак демонстрира желанието да прехвърлят цялото внимание към себе си.

Има категория хора, които активно използват такава пасивна агресия. Тези хора постоянно закъсняват и никога не изключват телефоните си, когато е необходимо. Те привличат вниманието на другите, ако не с действия, то със звуци. Например, предизвикателно влизат в театралната зала по време на представление и, току що седнали, отговарят на обаждане, вместо просто да го отклонят.

3. Антикомплименти

Това е особено присъщо на жените, защото трябва да признаете, че често сте попадали в ситуация, когато сте чували фрази от други жени: „Забележимо остаряла ли си или така ми се струва?“, „Тази прическа изобщо не ти отива!“, „Напълнял/а си, ама важното е да сме живи и здрави!“. Изглежда, че фразите се произнасят с невинна интонация, но всъщност те нараняват, оставяйки подло чувство в душата ви.

Запомнете – всеки човек знае за своите недостатъци, вижда ги, но засега не може да ги промени. Няма нужда да се криете зад грижата за другите, да им напомняте за новите бръчки, неуспешната прическа или наднорменото тегло. Всеки има огледало вкъщи и застава пред него поне веднъж на ден…

4. Предизвикване на вина

Със сигурност мнозина имат познати, които се обаждат и питат: „Защо не се обаждаш? Притеснявам се!“. Подобни фрази ни карат да се чувстваме виновни, и как иначе, щом той се тревожи за нас, а ние сме забравили за него. Но всъщност, онзи който има някакъв проблем би трябвало да се обади първи, а не да чака някой да го навиква заради това.

Човек, който без повод прави всичко възможно, за да предизвика чувство на вина няма за цел да помага. Той просто иска да се издигне над другите.

Чувството за вина често се насажда от работодателите в техните подчинени. И няма измъкване – някои шефове са свикнали да обезценяват служителите си, за да им плащат по-малко.

5. Хората в „аварийната лента“

Сред нас има личности, които винаги оперират с такива фрази: „Никога не бих направил това!“, „Определено не бих се почувствал по този начин!“, „Не бих използвал такива думи…“ и др. Такива хора обичат да се преструват на добронамерени, мили и честни. Тук веднага си проличава, че те искат да противопоставят себе си, да са над другите, и в същото време да покажат, че са леко встрани от конкретната ситуация, в „аварийната лента“. Това е агресивна техника, която провокира конфликти. Нищо чудно, че обществото не харесва такива хора.

6. Заяждане и упреци

Ако човек е ядосан на друг човек, но поради определени обстоятелства не може да го изрази директно, тогава той започва да се заяжда за дреболии или да го упреква за нещо незначително. Освен това, обикновено при такова поведение се чуват фрази от рода на: „Искам да те науча как да го правиш правилно!“, „За твое добро го казвам…“ и други подобни. Същността на такова поведение е съвсем ясна – „ако не мога да те ухапя веднага, тогава ще те разкъсам постепенно“.

7. Саркастични шеги

Механизмът е прост, както в примера с упреците – ако човек е недоволен и не може да го каже директно, той започва да си прави зли шеги, понякога публично, което поставя събеседника в неудобна позиция. Често това се прави от недоволни един от друг съпрузи или токсична майка, която разказва на следващия ухажор на дъщеря си за нейната небрежност или показва нейни детски снимки, на които тя седи на гърнето.

8. Натрапчиво хранене

Възрастните често използват натрапчивото (насилствено) хранене. Например, ако порасналото дете реши да стане вегетарианец, а в същото време родителите нямат представа как да живеят без месо. Те оказват натиск върху него и се обиждат, когато детето откаже да яде котлети или пържоли. Започват да се ядосват и да използват доводи от рода на: „Прекарала съм половин ден в кухнята, за да сготвя тези пържоли“, „Ти знаеш ли колко струва това?!?“

Или друг пример – съпругът се опитва да отслабне, а съпругата продължава да пече кифлички. Още по-често срещан вариант е, когато детето е принудено да изяде една лъжичка за татко, а след това още една за баба, за дядо, а защо не и за комшията от четвъртия етаж!

9. Нарушаване на личните граници

Това се случва, когато другия човек се стреми да заеме вашето място, взема и след това не ви връща разни неща и т.н. Това е пасивна агресия, но без думи. Някой може да се приближи до вас в градския транспорт, колегата може предизвикателно да заеме мястото ви в заседателната зала, което сте напуснали за минута или да вземе личните ви вещи от работния плот.

10. Насилствена доброта

Това е, когато не молите за помощ, но насилствено ви се предлага подкрепа, без значение дали имате нужда или не. Случва се човек наистина да е в трудна ситуация и да се смущава да говори за това, но другият винаги може да попита директно дали има нужда от помощ. И ако такава помощ се предоставя без диалог, без да е поискана, това е насилие , което означава, че помагащия мисли само за себе си и за собствената си изгода.

Има много примери за пасивна агресия и те не могат да бъдат описани в една статия. За да се борите срещу всяко агресивно поведение, дръжте емоциите и поведението си под контрол. Ако срещнете човек, който уверява, че действа изключително във ваша полза, и в същото време свети от щастие, тогава бъдете сигурни, че сте изправени пред пасивен агресор. Пригответе се за защита!

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *