Кога трябва да потърсите второ лекарско мнение?

В кои случаи е нужно да потърсите мнение от втори лекар и защо това е важно?

лекарско мнение

Когато вземате важни решения за вашето здраве, експертите казват, че не може да навреди да получите второ мнение. Всъщност проучване на Mayo Clinic от 2021 г. установява, че това намалява наполовина риска от погрешна диагноза. И едно по-ранно проучване на Mayo Clinic установява, че всеки пети пациент получава различна диагноза от втория лекар, което подчертава колко променливи и субективни могат да бъдат диагнозите. В края на краищата лекарите са човешки същества, което означава, че понякога могат да грешат.

Имайки предвид това, тук ще научите 4 случая, в които е силно препоръчително да потърсите допълнителна консултация.

 

Ето кога е добра идея да потърсите второ лекарско мнение:

 

  1. Състоянието не се подобрява

Ако вашият лекар е опитал множество лекарства, но състоянието ви не се подобрява (или се влошава), но все още не е назначил повече тестове или не е обмислил проучване на алтернативни лечения. Според д-р Кристофър Холингсуърт, сертифициран общ хирург в „Integrative Health of New York“, това може да е знак, че е време да посетите друг лекар.

Възможно е да имате друго заболяване, което изостря проблема, или вашият лекар просто не е проучил адекватно потенциалните причини за състоянието.

д-р Кристофър Холингсуърт
д-р Кристофър Холингсуърт, сертифициран общ хирург в „Integrative Health of New York“
  1. Предстои ви високорискова операция

„Ако лекарят препоръча трансплантация на орган, мозъчна опреация, сърдечна операция или колоректална херургия, разумно е да получите второ мнение”, съветва д-р Бен Пакстън, радиолог във „Vascular & Interventional Specialist of Prescott”.

Тези опeрации могат да имат сериозни и потенциално животозастрашаващи усложнения. Затова получаването на повече експертни мнения е важно за взимането на информирано решение и избирането на възможно най-добрия курс на действие.

 

  1. Страдате от хронична болка

Диагностицирането и лечението на хронична болка може да бъде изключително нюансирано и сложно, казва Пакстън. Например, фибромиалгията, хронично състояние, характеризиращо се с широко разпространена болка в цялото тяло, може да бъде трудно да се управлява, защото не е ясно какво я причинява и няма стандартизирано лечение.

Хроничната болка може сериозно да повлияе на качеството на живот. Така че, ако не се подобрява, е добре да потърсите второ мнение.

„Важно е да проучите всички възможности за лечение, преди да се ангажирате с дългосрочни терапии“, добавя Пакстън.

Д-р Бен Пакстън за искането на второ лекарско мнение
д-р Бен Пакстън, радиолог във „Vascular & Interventional Specialist of Prescott”
  1. Ако ви диагностицират с раково заболяване

Потърсете второ мнение, ако сте диагностицирани с рак. Такава диагноза не само може да бъде объркваща и тежка за понасяне, но също така е събитие, променящо живота. Ето защо е важно да бъдете възможно най-информирани относно вашата прогноза и възможностите за лечение, с които разполагате.

Имайте предвид, че нито един лекар не е напълно информиран за резултатите от всяко едно проучване и клинично изпитване на лечения и медикаменти. Получаването на допълнителни мнения само подобрява вероятността да си тръгнете с възможно най-добрия план за лечение. Нещо повече, някои доставчици на здравно осигуряване изискват второ мнение, когато става въпрос за диагноза рак.

 

Няма нищо лошо в търсенето на консултация с друг специалист

 

Искането на второ лекарско мнение не означава, че отричате състоянието си или сте претенциозни. Напротив, това означава, че действате разумно и правилно. Винаги трябва да участвате активно в грижата за здравето си и получаването на второ мнение е част от този процес.

Бъдете откровевни с вашия лекар за желанието си да съберете повече информация. Ако той негодува от този факт, проблемът е в него и може да е време да потърсите друг специалист.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.verywellhealth.com; https://vispdocs.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *