Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 начина за понижаване на кръвното без лекарства, препоръчани от кардиолог

Понижаване на кръвното е напълно възможно без лекарства, стига да се вземат правилните мерки

понижаване на кръвното

Високото кръвно налягане може да бъде причинено от можество фактори, включително генетична предразположеност, тютюнопушене, диабет и липса на физическа активност. То увеличава риска от сърдечни удари и сърдечни заболявания, така че е изключително важно се държи под контрол, независимо дали чрез лекарства или промени в начина на живот.

„Хората не могат да усетят кръвното си налягане и затова то е тих убиец“, каза д-р Бет Абрамсън, кардиолог и съпредседател на Работната група за хипертония на Американския колеж по кардиология.

Д-р Амбрамсън съветва всеки, дори и младите, да проверява кръвното си поне веднъж годишно.

 

5 лесни начина за понижаване на кръвното без лекарства:

 

1. Физически упражнения поне по 3 пъти на седмица

„Физическата активност може да понижи кръвното налягане по-добре от много от доказаните лекарства“, каза д-р Абрамсън.

Тя препоръчва упражнения по 30 минути три пъти седмичнo. Това ще понижи кръвното налягане значително, ако се практикува в продължение на няколко месеца. Тренировката може да включва всичко, което ви кара да се задъхвате и да се изпотявате, което обикновено е кардио активност. Д-р Абрамсън съветва хората да избират дейности, които им харесват, за да е лесно да ги включат в седмичната и ежедневната си рутина.

 

2. Отслабване (ако е необходимо)

„Дори свалянето на 4-5 килограма може да се отрази положително върху кръвното налягане”, казва д-р Абрамсън.

Проучването за превенция на хипертонията, едно от най-големите проучвания за високото кръвно налягане, установява, че отслабването дори с 2 килограм дава положителен ефект.

 

3. Ограничване на алкохола

„Има пряка връзка между консумацията на алкохол и високото кръвно налягане”, категорична е кардиоложката. „Ако пиете по 2-3 питиета на ден, кръвното ще се повишава”, допълва още тя.

Ограничаването на алкохола значително ще помогне за понижаване на кръвното налягане.Прекомерното пиене през уикендите също има негативен ефект кръвното.

 

4. Намаляване на солта

Проучването за превенция на хипертонията установи, че това е ефективен начин за справяне с този проблем, дори и без загуба на тегло. Някои хора могат да страдат от чувствителност към сол, при която консумацията й повишава кръвното повече от нормалното. За тези хора намаляването на приема на сол може да бъде особено важно за борбата със състоянието. Половината от хората с хипертония имат чувствителност към сол, според Американската сърдечна асоциация.

 

5. Специална диета за хора, страдщи от хипертония

Диета ДПСХ или диетичен подход за спиране на хипертонията е хранителен план, който набляга на здравословните хранителни източници и ограничава вредните такива. Д-р Абрамсън казва, че внимателното спазване на такава диета може значително да понижи кръвното налягане, а е и полезно за цялостното здраве на сърцето.  ДПСХ храненето най-често включва намаляване на консумацията на червено месо и наблягането на повече плодове, зеленчуци и ядки.

д-р Бет Абрамсън за понижаване на кръвното
д-р Бет Абрамсън, кардиолог и съпредседател на Работната група за хипертония на Американския колеж по кардиология

 

Защо е важно да свалите кръвното?  

 

Хипертонията е огромен проблем в България. Тъй като високото кръвно е толкова често срещано явление, може да е изкушаващо да предположите, че не е голяма работа. Но истината е, че ако не се лекува, може да доведе до потенциално животозастрашаващи състояния и усложнения.

Увеличеното кръвно:

  • Повишава риска от инфаркт и инсулт·
  • Повишава риска от сърдечни заболявания·
  • Може да доведе до увреждане на бъбреците·
  • Увеличава риска от проблеми със зрението·
  • Понижава либидото и риска от еректилна дисфункция

Правенето на малки промени в навиците, като хранене с ниско съдържание на сол, редовни упражнения, поддържане на здравословно тегло, ограничаване на приема на алкохол и отказване от тютюнопушенето, може да понижи кръвното налягане с 10-20 mmHg или повече. Ако имате предписани лекарства за кръвно налягане, е много важно да ги приемате според указанията.

Повишеното кръвно далеч не е безобидно състояние, но с малко усилия рисковете от сериозни усложнения могат да бъдат сведени до минимум.

Източници: https://www.insider.com; https://www.upmc.com; https://www.acc.org; https://pixabay.com/

чесън
Чесън-капсули – при проблеми с кръвното налягане

чесън-капсули за понижаване на кръвното налягане

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “5 начина за понижаване на кръвното без лекарства, препоръчани от кардиолог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *