Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Здравният министър: Лекарите ще могат да издават електронни бели рецепти чрез мобилно приложение

Това обяви на пресконференция днес Асен Меджидиев

министър Асен Меджидиев за електронни бели рецепти

Към днешна дата вече може да се използва мобилно приложение, с помощта на което лекарите могат да издават електронни бели рецепти, ако нямат достъп до компютър. Приложението е обстойно тествано на всички нива в здравната система, като с тази задача са били заангажирани Българският лекарски съюз, общопрактикуващите лекари и „Информационно обслужване“ АД.

Информацията, която се съдържа в електронната рецепта е въведена предварително или се избира от списъци с лекарствени продукти, които се предлагат в България. Въвеждането на букви и символи е сведоно до минумум за улеснение на потребителя.

Това обяви д-р Асен Меджидиев на пресконференция с министъра на електронното управление Георги Тодоров и „Информационно обслужване“ АД.

 

По-удобно ли е издаването на електронни бели рецепти за пациентите? 

 

Приложението е удобно, защото може да се използва едновременно на повече от едно мобилно устройства, включително телефони и таблети. Издадената рецептата се записва пациентското досие в НЗИС. Това е значително улеснение за лекарите, но също така подобрява услугата, която получава пациента, допълва министър Меджидиев. Той уверява, че изписването на лекарствени продукти с бели рецепти за всеки пациент е осигурено, като това може да се случва електронно и на хартиен носител.

Това ще спести време на лекарите и ще спести обикаляне на пациентите.

Д-р Меджидиев отбелязва още, че с напредването на дигитализацията в сферата на здравопазването, хартиените носители ще отпаднат, но дотогава е задължително да се осигури достъп до рецепти за всеки пациент, който се нуждае.

„Всички усилия са насочени към това максимално да бъде облекчен пациента и да се пести неговото време и излишно разхождане по въпросните институции“, категорично заяви Георги Тодоров (министъра на електронното управление)

По време на пресконференцията министър Меджидиев подчерта още, че Министерстово на здравеопазването активно работи за реформиране на системата за медицинска експертиза и крайната цел на това е улесняване на пациентите и специалистите.

Източник: https://www.mh.government.bg/bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *