Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Теньо Тодоров: Бях инвалид – овладях болестта на Паркинсон с нова терапия!

Болестта на Паркинсон е едно от най- честите невродегенеративни заболявания. Развива се постепенно, като обикновено започва с едва забележим тремор в състо­яние на покой. При засегнатите може да се наблюдава и забавеност на движенията, мускулна скованост, промяна в говора, а в късна фаза – и промени в яснотата на съз­нанието. Най-често засяга хора на възраст между 50 и 60 години, но напоследък се „подмладява“. Болестта не може да бъде излекувана, но симптомите могат да бъдат повлияни в значителна степен. Вече има ново лечение с непрекъсната инфузия на гел в дуоденума, която осигурява постоянни плазмени нива на леводопа. По този начин се намаляват двигателните усложнения и дискинезии. Според председателя на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов обаче при лечението на пациенти като Теньо е налице дискриминация. Причината: според изискванията на НЗОК само трима пациенти годишно в напреднала фаза на Паркинсонова болест могат да се лекуват по новия метод.

Година и половина седях в инвалидна количка, сега съм напълно самостоятелен, сподели мъжът от Поморие

–          Г-н Тодоров, кога се разболяхте от Паркинсонова болест?

Паркинсонът не пита, напада те нена­дейно. Аз 6 момента съм на 56 години и попаднах 6 трудова злополука, 6 дни бях в кома, когато се събудих, половината дясна страна на тялото ми беше парализирана. Това се случи през 2000 г. След това се дока­за, че заболяването е на централната нервна система, процедурата по поставяне на диагно­зата „Паркинсон“ е мно­го дълга. Преди 10 години беше така. Сега в бол­ница „Св. Наум“ в София вече има много ефикасни методи и заболяването се доказва бързо. Лошо­то е, че и по-млади от мен се разболяват.

–          Как се разболяхте от това заболяване?

Получих сепсис, натравяне на кръвта, бях изпаднал в кома и ми беше парализирана ця­лата дясна страна на тялото, затова лече­нието с хапчета в нача­лото малко се забави. Всичко това се случи в чужбина, бях на работа в Израел. Оттам ми да­доха епикриза, че имат съмнения за заболяване на централната нервна система и когато дойдох тук, се оказа, че е Паркинсон.

–          Сега как се леку­вате?

Непрекъснато с мен е една малка машинка, която подава допамин в тялото ми. Той всъщност липсва в организма на болни като мен. Из­стисква го като паста за зъби. Машинката е американска, измислили са я преди 10 години и я прилагат. Казва се ду­одопа. Много известни личности са с такова лечение. Апаратчето е закачено за тялото с един маркуч над слънчевия сплит. Постоянно стои закачено за мен и подава от медикамента. Този вид терапия не е подходяща за всеки човек. Преди да ти поставят апарата, се минава през процедура на изследване, дали ще ти понесе лечението. Аз съм един от тримата, които се лекуваме по Здравна каса по този начин.

–          Какви промени от­читате в здравослов­ното си състояние, откакто се лекувате по този начин?

Точно година, откак­то съм на тази машинка. Докараха ме в болницата на 4-ти километър в София на инвалидна колич­ка, така бях в продълже­ние на година и половина. Но след началото на терапията започнах нов живот. Дори бях смутен и не можех да повяр­вам, че промяната дойде така бързо, след като ми поставиха дуоденалната сонда. Хапчетата, които приемах орално, не ми действаха, защо- то преминават през стомаха и киселината ги неутрализира в голяма степен. Сега се чувст­вам много добре, сам си карам колата, инвалид­ната количка отдавна съм я захвърлил, с кучето излизам на разходка все­ки ден. Мога да се върна и към любимото си хоби – риболовът. Изобщо всичко е различно.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Тема с продължение…

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *