Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново проучване: Витамин D предпазва от деменция

Хората, които приемат добавки с витамин D, имат по-малък риск от развитие на деменция, показва ново мащабно проучване

деменция

Приемът на добавки с витамин D се свързва с по-малък риск от деменция в проучване, публикувано в Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Проучването, проведено от изследователи в Обединеното кралство и Канада, включва повече от 12 000 участници със средна възраст 71, всички от които са били без деменция в началото на изпитването. Около 4600 (или 37%) от участниците съобщават, че приемат добавки с витамин D. Те включват калций-витамин D, холекалциферол и ергокалциферол.

Десет години след началото на изпитването близо 2670 участници развиват деменция. От пациентите с деменция само 679 (или 25%) са приемали добавки с витамин D, докато около 2000 (или 75%) не са.

Групата участници, които съобщават, че приемат добавки с витамин D, са имали 40% по-малко диагнози на деменция, отколкото останалата част от хората. Жените и хората с нормална когнитивна способност, за разлика от тези, показващи признаци на загуба на паметта и конгитивните способности, известни като леко когнитивно увреждане, са особено по-малко склонни да развият деменция с добавки с витамин D.

„Като цяло открихме доказателства, които предполагат, че по-ранното приемане на добавки може да бъде особено полезно, преди началото на когнитивния спад“, казва Захинор Исмаил, професор в университета в Калгари и водещ автор на изследването, в съобщение за пресата. Предишни изследвания също показват връзка между ниските нива на витамин D и деменция.

Австралийски анализ от миналата година, който използва данни от 300 000 участници в Biobank в Обединеното кралство, установи, че ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от деменция и инсулт, като са най-застрашени хората с дефицит от важния витамин.

Захинор Исмаил за деменция и витамин D
Захинор Исмаил, професор в университета в Калгари и водещ автор на изследването

 

Все пак, има учени, които са скептично настроени към откритието 

 

Експерти в областта, които не са работили по проучването, подчертаха неговите ограничения. Сюзън Феъруедър-Тейт, професор по минерален метаболизъм в Университета на Източна Англия, Обединеното кралство, каза, че констатациите не са достатъчно убедителни, за да се направят твърди заключения за връзката между витамин D и деменцията. Това отчасти е така, защото се разглежда само ефекта на добавките с витамин D, а не колко човек получава по други начини като слънчева светлина и храна.

Професор Тара Спирс-Джоунс от Института за изследване на деменцията в Обединеното кралство към Университета в Единбург каза, че проучването не може да докаже, че приемането на добавки с витамин D намалява риска от деменция. Според нея това е така, защото хората, участвали в проучването „биха могли да имат по-здравословен начин на живот като цяло и нещо друго може да е причината за по-нисък риск от деменция .“

 

Витамин D е изключително полезен и много важен за организма 

 

Хората обикновено си набавят витамин D чрез слънцето, но храни като мазна риба и говежди черен дроб съдържат високи нива от него. Диетолозите съветват здрави възрастни да приемат общо около 600 единици витамин D на ден.

В някои страни, където хората нямат достъп до слънчева светлина през зимните месеци, като Обединеното кралство, се препоръчват добавки с витамин D. Единственият начин да разберете дали имате дефицит на витамин D е чрез кръвен тест.

Експертите съветват да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате добавки с витамин D, тъй като приемането на твърде много може да доведе до запек, гадене, повръщане, объркване и мускулни крампи.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com

Витамин D3 5000 IU
Витамин D – повишава имунната защита, заздравява костите и зъбите и регулира инсулина

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *