Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съвети от ендокринолог: как да отслабнете след 50

Задължителна е консултацията с ендокринолог за жените, навършили 50, дори и ако нямат никакви оплаквания

 ендокринолог

Много жени напълняват след менопаузата. Защо се случва това и възможно ли е теглото да се върне към нормалното? За да е факт отслабването, запомнете съветите на д-р Татяна Беркетова, гинеколог и ендокринолог.

Дефицитът на женските полови хормони, който възниква по време на менопаузата, води до недостиг в организма на някои други вещества, по-специално глюкагоноподобен пептид. Това ускорява развитието на инсулинова резистентност, особено при хора с фамилна анамнеза за диабет тип 2. На този фон може да се развие висцерално затлъстяване, което лишава жената не само от талия, но и от здраве.

Д-р Татяна Беркетова

Първото нещо, което пречи на отслабването, е липсата на мотивация

Мнозина са сигурни, че отслабването след 50 е по същество нереалистично и диетите, които са ги спасявали в младостта, вече няма да помогнат. Всъщност, добрата фигура е възможна на всяка възраст, а стратегиите за постигането ѝ са приблизително еднакви.

Съществува и мит, че е едва ли не вредно да се отслабва по време на менопаузата, тъй като остеопорозата и други заболявания, свързани с възрастта, ще прогресират. Още един глупав мит е, че кожата ще старее по-бързо, а след отслабването ще се сбръчка непоправимо. Аргументът е следният: с изчезването на функцията на яйчниците половите хормони могат да идват само от мастната тъкан, така че мазнините трябва да се съхраняват напълно и след като менопаузата е факт. Всъщност, женските полови хормони, произвеждани от мастната тъкан, са слаби, което означава, че наднорменото тегло няма да спре загубата на колаген в кожата, костите, хрущялите и съединителната тъкан.

По време на менопаузата не само затлъстяването, но и леко наднорменото тегло (ИТМ от 25 до 30) увеличава риска от заболявания, по-специално рак – рак на ендометриума и рак на гърдата.

Метаболизмът не е виновен

Основната причина за наднорменото тегло е прекомерното хранене, тоест приемът на калории, надвишаващ разхода на енергия. Жените обаче често твърдят, че карат едва ли не само „на хляб и вода“, но в същото време напълняват. Те са убедени, че всичко е въпрос на метаболизъм, заради който напълняват буквално от въздуха. Такива пациентки трябва да бъдат специално изследвани, за да се докаже, че нямат ендокринни патологии, които да им пречат да отслабнат. Въпреки това, дори ако имате диабет или хипотиреоидизъм, които все още допринасят за наддаване на тегло, можете да останете в страхотна форма, ако се придържате към определен прием на калории.

Лекарства за отслабване се изписват само от ендокринолог

Затлъстяването е сериозна медицинска диагноза. Въпреки това, много от онези, които са наясно, че е невъзможно да се лекуват стомашни язви или мигрена без лекарства, често са убедени, че пристрастяването към храната може да бъде преодоляно само със силата на волята. Уви, за да укротите апетита, имате нужда от лекарство. Днес има няколко групи лекарства с различен ефект. Безопасността и ефективността им вече са доказани. Сред тях могат да бъдат хипогликемични, психотропни лекарства, както и такива, които инхибират активността на ензимите, които разграждат мазнините в мастни киселини. Неразградените мазнини не могат да се усвоят и се изхвърлят от тялото.

Лекарството, неговата доза и начин на приложение може да бъде предписано само от ендокринолог. Лекарят също ще ви каже как да започнете лечението и как да го прекратите, за да не предизвикате пристрастяване или абстиненция. Не може да приемате хапчета през цялото време. Дозата и продължителността на лечение се определят от изследвания, които се правят на определен период от време.

Използването на диуретици и лаксативи е неприемливо

Честата им употреба бързо води до развитие на различни заболявания, като например бъбречна недостатъчност.

Добавките с хром, витамин D, омега-3 мастни киселини, които производителите често представят като продукти за отслабване, не помагат, освен ако не работи плацебо ефектът. При злоупотреба с хранителни добавки може да възникне токсичен хепатит.

Уви, не е възможно да се увеличи метаболизма с лекарства. Това е същият мит като наличието на отрицателни калорични храни, за чието асимилиране тялото уж изразходва повече енергия, отколкото получава, докато ги приема. Ето защо не си струва да разчитате на факта, че ако хапнете малко целина след обилна вечеря, ще започнете да отслабвате.

ВАЖНО!

Прекомерната слабост също не води до нищо добро. Именно с поднорменото тегло след 50 години се свързва по-ниската костна плътност. Слабите жени са склонни да развиват по-бързо остеопороза и е по-вероятно костите им да се счупят дори и при лека травма. Освен това, прекомерната и бърза загуба на тегло в зряла възраст води до бързо стареене на кожата. Недохранването и липсата на протеини, калций и други необходими вещества, заради спазването на неразумни диети, понякога ускорява загубата на костна плътност и колаген.

 

Гладът няма да ви победи

За да се поддържа нормално тегло без екстремни мерки, не е необходимо да се измъчвате с глад. Достатъчно е да се придържате към 3 класически, но и ефективни правила.

1. Режим на хранене. Старайте се да хапвате винаги по едно и също време, не по-малко от 4 пъти на ден. Последното хранене трябва да е поне три часа преди да се оттеглите в спалнята за нощна почивка.

2. Създайте меню, което ще ви осигури баланс на протеини, мазнини и въглехидрати. Въглехидратите (не прости, а сложни) трябва да представляват по-голяма част от дневния порцион. Следват полезните мазнини и накрая са протеините, които е добре да съставляват едва 15 процента от менюто.

3. Премахнете всички (АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ) калорийни продукти. Това са меса, приготвени по неподходящ начин (на скара или закупени от магазин за бързо хранене), мазно сирене, салами, газирани напитки, сладкиши, всичко, което се предлага за ядене в МОЛ-а. Внимавайте и с т. нар. здравословни ядки, като бразилски орех. Имайте предвид, че една супена лъжица зехтин съдържа 150 калории. Поне един ден в седмицата дайте почивка на храносмилателната система и панкреаса, като приемате само вода. Постепенно направете гладните дни два пъти седмично.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *