ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Подгответе се правилно за кръвен тест: Кога се дава кръв на празен стомах?

Най-честият анализ в света, който се прави за почти всяко заболяване, е кръвен тест

Лекарите настояват да не ядете, да не пушите цигари, дъвчите дъвка, пиете алкохол и взимате лекарства няколко дни преди да направите кръвен тест.

Вярно ли е, че трябва да се измъчвате с глад преди да посетите лабораторията? Нужно ли е да се прави кръвен тест, ако нищо не ви притеснява и се чувствате относително здрави?

Има ли смисъл да давате кръв на гладно или все пак можете да хапнете преди това? И в двата случая повечето от показателите ще бъдат почти еднакви. В кръвта, дадена след хранене, показателите на хемоглобина, пикочната киселина и липазата ще бъдат по-високи. Добре е да се знае, че всички тези колебания са незначителни и се променят през деня, независимо от храненето.

Нивото на глюкозата след закуска ще скочи толкова много, че ще „излети“ извън нормалните граници

Ако такива резултати попаднат в ръцете на лекар, той ще бъде принуден да диагностицира „захарен диабет“. Освен това, ако сте яли, стойностите на нивото на хормона кортизол в кръвния серум намаляват.

За да бъдат точни резултатите от изследването, вечер не трябва да хапвате мазни и сладки неща, а на сутринта дори не бива да дъвчите дъвка, да не говорим за сандвичи. Кръвните тестове могат да бъдат фалшиви или подвеждащи, ако давате кръв вечер. И ако пропуснете да изпиете вечерната чаша вино, това ще повлияе на метаболитните процеси в черния дроб. Дори спортуването е по-добре да не се практикува няколко дни преди това.

Общи кръвни тестове на гладно

Кръвни тестове, които може да изискват да гладувате, включват:

• тест за кръвна захар на гладно (използван при тестване за диабет ) – може да бъдете помолени да гладувате 8 до 10 часа преди теста;

• кръвен тест за желязо (използван за диагностициране на състояния като желязодефицитна анемия ) – вероятно ще ви кажат да гладувате 12 часа преди теста.

Може ли да се пие нещо друго, освен вода, по време на гладуване?

Не. Сок, кафе, газирано и други напитки могат да попаднат в кръвта и да повлияят на резултатите.

Можете да пиете вода. Всъщност е добре да пиете вода преди кръвен тест. Помага за задържането на повече течност във вените, което може да улесни вземането на кръв.

Много лекарства влияят върху резултатите, ако правите кръвен тест

Не се взима кръв ако предишният ден са ви правени рентгенови снимки, както и ако сте били на физиотерапия. Добре е да минат поне три-четири дни. След физическо натоварване броят на левкоцитите и неутрофилите се увеличава, което може да означава, че пациентът има, например, тонзилит. Ето защо, преди да дадете кръв, трябва да си починете поне 20 минути. Препоръчително е няколко дни след първото изследване на кръвта да направите второ, но в друга лаборатория.

Между другото, кръв от пръст се взима по-рядко, отколкото от вена

Капилярната кръв е подходяща предимно за общ анализ, за ​​броене на еритроцити, тромбоцити, левкоцити. Венозната кръв позволява да се направи по-голям набор от изследвания, да се изследват биохимични параметри: общ протеин, креатинин, билирубин, да се оцени нивото на алергени и антитела.

Нужно ли е да се прави кръвен тест, ако нещо ви притеснява?

Несъмнено. Дори и един най-обикновен общ кръвен тест е достатъчно информативен за опитния лекар. Показва как се обменят желязото и витамините от група В, какво се случва с имунната система и има ли хроничен вирусен товар в организма.

Биохимичният кръвен тест също може да разкаже много – включително за работата на черния дроб, неговата ефективност, както и за състоянието на други органи, свързани с храносмилането.

Източник: zviazda.by

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *