Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ползите за здравето от всекидневното ядене на яйца?

Здравословно ли е честото ядене на яйца?

За да разберем колко често е здравословно да ядем яйца, първо трябва да знаем състава и свойствата на тази храна. Диетичните насоки за американците за 2015-2020 г. показват, че яйцата са богати на хранителни вещества и висококачествен протеин и могат да бъдат част от здравословни диети.

В допълнение, те осигуряват малко калории, около 78 kcal, подобно на банан. Яйчният белтък съдържа основно вода (88%) и протеини, от които най-важен е албуминът. В жълтъка 50% е вода, а останалото са равни части протеини и липиди.

Те са най- добрият протеин

Съдържанието на незаменими аминокиселини и бионаличността на яйчния протеин го правят висококачествено хранително вещество. В ранните етапи от живота (чрез диетата на майката) той насърчава развитието на плода. Функцията му е еднакво важна в етапа на растеж в детството и юношеството.

Една от най-известните функции на протеина е изграждането и поддържането на тъканите, включително мускулите. Поради това е много ценен за хора с висока физическа активност. При възрастните хора висококачествените протеинови източници като яйцата помагат да се противодейства на свързаната с възрастта загуба на мускулна маса. Следователно помага за поддържане на мобилността, физическата активност и качеството на живот.

Поради своя хранителен състав яйцата са храна с голям засищащ капацитет. Това е особено привлекателно качество за тези, които искат да отслабнат. Например, изяждането на едно яйце за закуска отблъсква глада за по-дълъг период от време. Следователно има тенденция да се похапва по-малко между храненията. Това се дължи на самото съдържание на протеин, както е посочено в статия, публикувана в списание „Appetite“.

Яйцата съдържат основни витамини и минерали за нашето тяло

Едно яйце на ден осигурява значителни количества от широк спектър от витамини като A, B2, биотин, B12, D и E. Също така е източник на минерали като фосфор, селен, желязо, йод и цинк. Всичко това допринася за покриване на голяма част от ежедневните хранителни нужди на тялото ви.

Лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са пигменти от семейството на каротеноидите, открити в зелените зеленчуци и яйчните жълтъци. Те действат като антиоксиданти, които се отлагат в окото и е доказано, че предпазват и предотвратяват катаракта.

Проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, разкри, че яденето на шест яйца седмично в продължение на 12 седмици повишава нивата на зеаксантин в кръвта и подобрява оптичната плътност на макулния пигмент.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *