Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дорина Василева, психолог: „Педагогика учи хлапетата направо от живия живот!”

  • Научете повече за антропософията, една огромна възможност за физическо­то, душевното и моралното ни развитие

Ще Ви представим една сравнително нова и все още недостатъчно позната в България идейно-философска система. Но ще го направим заедно с нашия консултант Дорина Пантелеева Пашмакова – Василева, която от 2009 г. е член на Антропософското общество в България.

-Г-жа Василева, за да мо­жем да навлезем В темата, Ви моля да започнем разгово­ра с малко наивния въпрос що е то „антропософия“?

– Трудно е да се от­говори кратко на този въпрос, защото антропософията има своя дъл­гогодишна история, за­почнала преди повече от 100 години в Германия. Нейният основател е д-р Рудолф Щайнер, философ по образование, изключи­телно ерудиран за вре­мето си човек в различни области на познанието и изкуството: педагогика, земеделие, естествени науки, социални науки, изследовател на Гьоте… Самата дума „антропо­софия“ буквално означава „мъдрост за човека“ и об­хваща в себе си и идеите за произхода и развитие­то на света, на Космоса, на човека, на взаимовръз­ките – видими и невидими, които съществуват в света, както и неговото многообразие.

– Как стига до хора­та днес това учение?

– Още по времето на д-р Щайнер тези идеи навлизат в социалния и в образователния живот, в областта на медици­ната и на изкуството: валдорфска педагогика, лечебна педагогика, антропософска социална терапия, антропософска медицина, психиатрия и психотерапия, биодинамично земеделие… Всичко това днес продължава да се разраства във валдорфски детски градини и училища, в лечебно-педагогически училища за деца със специални нужди, в социално-терапевтични общности, болници и кли­ники… Има обучителни центрове и програми в университети в цял свят за обучение на валдорфски учители, лечебни педагози, социални те­рапевти, арттерапевти, евритмисти, психолози и психотерапевти, антропософски лекари, биоземеделци…

– България прави първите си стъпки във валдорфскап педагогика… Какво преобла­дава В този тип педагогика – духовното или чисто педагогическото?

– На първия официален тригодишен семинар по валдорфска педагогика бяха обучени 25 български учители в областите „предучилищна възраст“ и „начална училищна въз­раст“. И това вече даде своя плод: валдорфска детска градина „Златно зрънце“ в София. През последните 1-2 години назряват подобни ини­циативи от родители и педагози в Стара Загора и Варна. Голяма радост за нас беше откриването тази година на първото валдорфско училище в София.

А сега на въпроса ви за духовното и педагогическото: валдорфската пе­дагогика не само обучава децата, но и ги възпита­ва. В нея детето е лич­ност и индивидуалност. То учи чрез участието си в живия живот, кой­то му се разкрива чрез самия учител. Което го­вори за коренно различна подготовка, развитие, саморазвитие, свобода на творческа изява бук­вално всеки ден, всеки учебен час на този педа­гог. Ролята на родителя и на общността дете-учител-родител в този процес е много важна… Тя е здравословна и още бих я нарекла морална по своята същност.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *