Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Куркума – контролира кръвната захар и предпазва от диабет

Богатият биоактивен състав на пордпавката я прави най-доброто природно средство за контрол на кръвната захар. Ето какво прави вкусната куркума толкова полезнакуркума

Куркумата е една от най-ценените подправки заради потенциала си да намалява риска от диабет. Въпреки че има други медицински приложения, тя придобива популярност благодарение на изследванията, които свързват приема й с гликемичен контрол и предотвратяване на свързани с диабет усложнения.

По-конкретно е установено, че куркуминът (основно активно съединение в куркумата) допринася за намаляване на инсулиновата резистентност и спомага за подобряване на метаболитното здраве. От друга страна, той се бори с възпалението, оксидативния стрес и други фактори, които компрометират здравето на хората, изложени на риск от диабет.

В тази връзка изследване, публикувано в Current Topics in Medicinal Chemistry, заключава, че куркуминът има антидиабетни ефекти, като същевременно действа като антиоксидант, невропротективно и противовъзпалително.

 

Кое прави куркумата толкова подходяща за предпазване от диабет и контрол на болестта?

 

Куркумата е известна още като „златната подправка“ или „индийски шафран“. Тя е популярнаа в аюрведическата медицина, тъй като от древни времена е била основен елемент в разработването на лекарства, предотвратяване на хронични заболявания и повишаване на енергийните нива.

Подправката се състои от биоактивни вещества, които са изключително полезни за здравето и благополучието. Според издание 2 на книгата Билкова медицина: биомолекулярни и клинични аспекти, в състава на куркумата влизат:

  • Протеин
  • Полизахариди
  • Мастни киселини
  • Сесквитерпени
  • Етерично масло с турмерон
  • B комплекс витамини
  • Въглехидрати и диетични фибри
  • Куркуминоиди, сред които куркумин, деметоксикуркумин, 5′-метоксикуркумин и дихидрокуркумин
  • Други летливи масла, като d-α-феландрен, d-сабинен, цинол, борнеол и цингиберен
  • Минерали като калций, желязо, фосфор, калий и натрий

Поради този състав не е изненадващо, че много от свойствата на куркумата са подкрепени от науката. И когато става въпрос за лечение на определени състояния, тя е призната за една от най-добрите добавки.

По отношение на диабета има няколко проучвания, оценяващи нейната ефикасност. Преглед на проучвания, споделени в списание Nutrients, прави интересни открития. По-конкретно, той установи, че множество ин витро и ин виво изследвания са предоставили убедителни доказателства за антидиабетната ефикасност на куркумина.

Дори и за хората, страдщи от диабет куркумата е чудесен избор за хранитемна добавка. Имайки предвид свойствата й, тя може да сведе до минимум риска от усложнения, свързани с диабет, като неалкохлна мастна чернодробна болест, диабетна невропатия и други състояния.

 

Има ли странични ефекти и за кого не е подходяща?

 

Консумацията на добавки с куркума и се счита за безопасна за повечето здрави възрастни. Въпреки това, трябва да се взима в умерени количества, тъй като твърде много може да причини гадене, храносмилателен дискомфорт, диария, газове, жълти изпражнения и главоболие. Подправката е противопоказана в следните случаи:

  • Хора с киселини и киселинен рефлукс.
  • Бременни и кърмещи жени (предварително се консултирайте с Вашия лекар).
  • Хора със заболяване на жлъчния мехур.
  • Пациенти, приемащи антикоагуланти, антибиотици, антидепресанти, сърдечно-съдови или противоракови лекарства.
  • Хора, на които предстои операция.

 

Добра идея ли е използването на куркума?

 

Включването на куркума в редовната диета може да допринесе за превенцията на диабета и неговите усложнения. Въпреки това трябва да се има предвид, че оралният му прием предполага ниска бионаличност на куркумин. Следователно, той трябва да се консумира едновременно с пиперин, естествено или в добавки.

Във всеки случай трябва да се отбележи, че куркумата не замества лекарства или лечения за предотвратяване и лечение на диабет. Важно е да поддържате здравословен начин на живот и да следвате препоръките на лекаря.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Куркума
Куркума – за силен имунитет, намаляване на възпалението и контрол на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *