ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Невероятна глупост или ефективна процедура: Има ли полза от инхалации с билки?

Д-р Елена Малишева и имунологът д-р Андрей Продеус анализират популярните опции за инхалации и отбелязват, че тази елементарна процедура не винаги е безопасна

инхалации

Кой вариант за инхалации да изберете?

Днес често се избират два варианта за инхалации – народни (над вряща вода с картофи или билки) и медицински (с помощта на инхалатор). Както отбеляза имунологът д-р Продеус, дишането над врящи картофи е много популярен начин, но е и изключително опасен. Всичко се свежда до риска от изгаряния.

В началото на сезона на настинките се увеличава броят на малките пациенти в центровете за изгаряния, чиито родители са решили да ги лекуват по метода „на баба“.

„Врялата вода може да пръсне върху детето под одеялото, което родителите или бабата и дядото са метнали върху главата му. Децата не могат да стоят мирно. и това е много опасност. Дори и ако изгарянията са от втора степен, те ще останат като белег за цял живот “, обяснява д-р Продеус.

Д-р Малишева уточнява, че дишането над гореща пара с отворена уста е напълно безполезно

 

Д-р Елена Малишева и имунологът д-р Андрей Продеус

„Това е само пара, която се вдишва с устата. Освен това, епиглотисът (структурна част от ларинкса) затваря гласните връзки, трахеята и бронхите заради горещия въздух. Съответно, нищо не влиза в белите дробове. Заради това може да се нарани устната лигавица. Няма смисъл – рисковете от изгаряне са големи. Тази практика е от миналия век, забравете я“, съветва лекарката.

Днес се препоръчва да се използват инхалатори. Компресорът на устройството доставя сгъстен въздух на порции. Лекарството, което е сложено в инхалатора, се разбива на малки частици, образувайки суспензия във въздуха, която човек вдишва. Частиците имат определен размер. Ако са твърде големи, ще останат в устата. Ако са твърде малки, ще се разпръснат с дъха. И няма температурен ефект.

„Няма горещ въздух и затова епиглотисът (надгръкланник) не затваря ларинкса. Вдишвате, частиците са супер малки, въздухът буквално се втурна през гласните струни в трахеята, в разклоненията на бронхите и накрая лекарството попада в белите дробове. Така се лекуваме през 21 век“, подчертава д-р Елена Малишева.

Инхалации с мундщук или маска?

Добре е да се знае, че инхалаторите са оборудвани по различен начин.

„По отношение на ефективността за възрастни и тийнейджъри мундщукът е по-добър. Устните го покриват изцяло, всичко отива веднага в дихателните пътища. Значително по-малко остава върху лицето и в устната кухина, а пациентът получава цялата доза от лекарството в белите дробове. Това е най-добрият начин“, подчертава имунологът д-р Продеус. В същото време, за малките деца и възрастните хора, които имат проблеми с дишането, инхалаторът с маска остава предпочитан вариант. Единственото важно нещо е, че трябва да се притисне плътно към лицето.

С какво не бива да се правят инхалации?

Има средства, които или няма да осигурят никаква полза, или ще причинят вреда.

Минерална вода

Често срещана препоръка, но в същото време лишена от смисъл.

„Инхалацията с минерална вода не е вредна, но няма смисъл да се прави. Човек ще си помисли, че се лекува, а всъщност по никакъв начин няма да се подобри състоянието му“, предупреди имунологът. Д-р Малишева добавя, че няма да е възможно да се постигне оптимален размер на капките – те ще бъдат твърде големи. На този фон минералната вода ще започне да се стича в устата. Всъщност, ефектът е такъв, че все едно си плакнете устата с нея.

Спиртни разтвори и билки

„Те могат да увредят лигавицата и епитела, особено на малките бронхи. Това е особено опасно, ако човек е свръхчувствителен, например алергичен. Спиртните разтвори и повечето билки могат да причинят бронхоспазъм, и вместо полза ще има само вреда“, обясняват специалистите. Алкохолът причинява изгаряне на лигавицата. Билките също предизвикват спазми и алергии.

„Ако човек добавя билки към сместа за инхалация, това е пълна глупост. Може да има неподозирана алергия към билки (сенна хрема), която обикновено се появява изведнъж и без предизвестие. Затова е по-добре да не се използват. Растително не винаги означава безопасно. Напротив, в случай на инхалации с билки много хора могат да получат бронхоспазъм“, предупреждава д-р Малишева.

Ароматните масла също не са най-добрият вариант

„Това са летливи феноли, които дори са по-склонни да действат агресивно върху лигавицата и да предизвикат спазъм, ако се използват за инхалации. Например, иглолистните ароматни масла са строго забранени за страдащите от алергия“, обяснява имунологът.

Какво може да се използва за инхалации?

Това трябва да са специални лекарства за инхалация, подчертаха лекарите. И обикновено го пише на опаковката.

„В този случай, при използване на правилния инхалатор, размерът на частиците е оптимален и лекарството попада там, където трябва – в малките, средните или големите бронхи, и остава там“, обяснява д-р Андрей Продеус.

Средствата, необходими за инхалация, включват:

• противовъзпалителни лекарства, включително хормонални;
• бронходилататори;
• муколитици, за разреждане на храчките;
• антибиотици, ако е необходимо.

Това са четирите вида лекарства, и нищо повече не е необходимо, отбелязаха лекарите.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *