Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 изследвания, които всеки над 40 трябва да си прави ежегодно

Редовните изследвания, макар и неприятни, са изключително важни и играят ключова роля за здравето в средна и напреднала възраст

изследвания на кръв

Навършването на 40 години е важен крайъгълен камък в живота, който трябва да се отпразнува. Но за мнозина също така е причина за появата на страхове от остаряването и всичко, което идва с него.

В тази възраст опасенията за здравето стават все по-големи, но добрата новина е, че ако инвестирате в здравето си навреме, може да се радвате на спокойни старини.

Няма универсално правило, когато става въпрос за здравни прегледи. За да получите точни насоки за изследванията, които са най-подходящи за вас, е добре да се консултирате с личния си лекар. Имайки това предвид, ето какво съветва д-р Бабак Моини, специалист по вътрешни болести към “University Hospitals” в Кливлънд, Съединените Щати.

д-р Баба Моини
д-р Бабак Моини, специалист по вътрешни болести към “University Hospitals” в Кливлънд, Съединените Щати

 

Тези 5 изследвания са много важни за всеки над 40 годишна възраст:

 

  1. Мамография

Започвайки от 40, всички жени трябва да бъдат изследвани за рак на гърдата рутинно. А тези, които имат фамилна анамнеза на заболяването, трябва да започнат 10 години преди възрастта, на която е диагностициран техния роднина.

Също така жените с определени генетични мутации, които ги предразполагат към заболяването, трябва да започнат с рутинните прегледи по-рано. Много е важно рака на гърдата да се улови в най-ранните стадии, когато е най-лечим.

 

  1. Изследвания за диабет

Здравните власти в САЩ препоръчват всички хора над 35 да преминат скрининг за диабет, който включва тест за A1C, тест за глюкозен толеранс и тест за кръвна захар на гладно. Ако обаче сте над 40 и все още не сте се изследвали, сега е моментът да го направите.

 

  1. Измерване на кръвното

Вискокото кръвно налягане е рисков фактор за инсулт и инфаркт. Много лекари не извършват измерване на кръвното като част от рутинния си преглед, а то е много важно.

Специалистите препоръчват всеки над 18 годишна възраст да бъде изследван за хипертония веднъж на всеки три до пет години. А за хората над 40 тези изследвания трябва да се правят ежегодно.

 

  1. Изследвания за холестерол

Високият холестерол драстично увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, състоянието няма симптоми, което означава, че единственият начин да разберете за проблема, е да се изследваето за него.

Лекарите съветват дори децата и юношите да проверяват нивата на холестерола си, но много хора не го правят цял живот.

Ако сте над 40 години и не сте наясно с нивата на вреден холестерол, които имате, сега е чудесен момент да си направите това изследване. Здравите хора трябва да проверяват холестерола си на всеки 4-6 години. А тези, страдащи от сърдечни заболявания, диабет или с фамилна анамнеза на висок холестерол трябва да го правят на всеки 2 години.

 

  1. Колоноскопия

Колоноскопията е много важна за следене за рак на дебелото черво. Тя позволява на лекаря да търси причиняващи рак полипи и други аномалии в дебелото черво.

Препоръчително е хората на 45 да започнат да си правят колоноскопия периодично, а тези с фамилна анамнеза на рак на дебелото черво да започнат да следят за заболяването 10 години преди възрастта, на която е диагностициран техния близък.

 

Говорете с личния си лекар за изследванията, които са ви нужни

 

Той ще може да ви насочи най-добре, тъй като е наясно с предишните ви заболявания, текущото ви здравословно състояние и фамилната ви анамнеза. След определена възраст грижата за здравето става още по-важна.

Нужно е да започнете да се преглеждате редовно на средна възраст, за да може да се радвате на спокойни и дълги старини.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.uhhospitals.org; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *