Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко често трябва да дава кръв за холестерол

Тялото се нуждае от холестерол. Но при излишък се увеличава рискът от образуване на плаки

холестерол
Високите нива на холестерол провокират запушване на артериите и водят до инфаркт и инсулт

Къде минава границата, след която нивата на холестерола стават опасни?

Д-р Анна Чугуникова, кардиолог, дава полезни разяснения кога високия холестерол трябва да бъде обсъден със специалист.

Д-р Анна Чугуникова

Нивото на холестерола става ясно след като се направи кръвен тест за общ холестерол, който показва общото състояние на липидния метаболизъм на пациента. Такова изследване се предписва за оценка на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и метаболитни промени (смущения поради затлъстяване, внезапно наддаване на тегло).

Какво е нормалното ниво на общия холестерол в кръвта?

Клиничните препоръки за нормални показатели – под 5,0 mmol/l.

Експертите на Световната здравна организация стигнаха до извода, че именно тази гранична стойност е безопасна от гледна точка развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Преди това нормата на холестерола в кръвта при жените се считаше за нормална ако е 7,0 mmol / l. Заради високата смъртност от инфаркти и инсулти показателите бяха преразгледани.

Какви проблеми показва високият холестерол?

Повишеният холестерол показва преди всичко риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и увреждане на съдовите стени. В този случай, за да се получи пълна клинична картина, допълнително се вземат анализи за фракции на липопротеинов холестерол с висока плътност (HDL), липопротеинов холестерол с ниска плътност (LDL), извършват се хормонални изследвания, проверяват се инсулин и глюкоза. Също така, един от етапите на изследването е ултразвукова съдова диагностика – доплер, за да се оцени тежестта на атеросклерозата, нейния стадий и да се диагностицира стесняване (стеноза) на лумена на артериалните и венозните съдове, което провокира инфаркт и инсулт.

Повишеният холестерол може да показва не само сърдечно-съдови заболявания, но и други патологии – заболявания на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) и нарушения във функционирането на бъбреците и черния дроб. Следователно, при повишени нива на общия холестерол, е необходим допълнителен разширен скрининг.

Какво означава нисък холестерол?

Тъй като холестеролът се изразходва активно за възстановяване на увредени органи, тъкани и клетки, ниският холестерол показва възпалителни процеси в организма и остри заболявания. Също така, намалeните нива на холестерола могат да бъдат резултат от хирургични интервенции и бактериални заболявания, включително респираторни. Тъй като по-голямата част от холестерола се синтезира от черния дроб за производството на жлъчни киселини, ниският холестерол на фона на сравнително добро общо здраве изисква изключване на чернодробно заболяване.

Колко често трябва да се прави тест за холестерол?

Веднъж годишно. Този кръвен анализ е включен в списъка на годишните профилактични прегледи.

Какви фактори могат да повлияят на резултата от анализа?

Необходимо е да се направи кръвен тест за общ холестерол превантивно, дори ако човек няма кой знае колко сериозни тревоги за здравето си. Но тъй като всяко остро състояние след операция или остра бактериална инфекция може да повлияе на резултата от анализа, по-добре е да изчакате пълното възстановяване – от един до три месеца, в зависимост от заболяването.

Освен това, стресът може да доведе до компрометиране на показателите, тъй като холестеролът се изразходва за синтеза на кортизол, хормона на стреса.

Защо холестеролът се повишава в студено време?

 

Черният дроб произвежда холестерол през цялото време – всеки ден, в по-големи количества вечер и през нощта. В същото време, с настъпването на студовете нивата на холестерола се увеличават значително, и при мъжете, и при жените. Черният дроб буквално ни „бомбардира“ с него.

Този медицински факт може да бъде улеснен от намаляване на физическата активност през есента и зимата, както и от увеличаване на телесната мастна маса през студения сезон.

Каква е опасността?

Атеросклеротичните плаки се натрупват в кръвоносните съдове. Те могат да се разпаднат и да образуват кръвен съсирек. В резултат на това се появява инсулт или инфаркт, както и други съдови катастрофи. Може да се предпазите, като приемате статини – специални лекарства, които намаляват тези рисковете. Ето защо е важно всеки да изследва нивото на холестерола през студения сезон.

Как са свързани сънят и нивата на холестерола в кръвта?

Британското издание Express, позовавайки се на изследвания направени от учени пише, че нивото на холестерола в кръвта на човек е тясно свързано със съня и неговото качество.

Така например се твърди, че както липсата, така и излишъкът от сън влияят отрицателно на количеството липиди. Учените стигнаха до това заключение въз основа на проучване, в което са участвали 1666 мъже и 2329 жени на възраст над 20 години. Ако хората спят по-малко от 5 часа на нощ, те са изложени на риск от високи нива на триглицериди и ниски нива на HDL (липопротеини с висока плътност – така нареченият „добър холестерол“). Подобен резултат е отбелязан и при онези, които спят повече от 8 часа.

Извод – липсата, както и по-голямото количество часове сън се отразява негативно на нивата на холестерола, което води до развитие на възпаление.

Също така, от статията на английското издание Express става ясно, че учените са разгледали ефекта от продължителността на съня, както и от хъркането, върху сърдечно-съдовите заболявания. Тези параметри бяха изследвани от участници в сърдечно-съдовата скринингова и образователна програма в Ню Йорк. Те разгледаха традиционните рискови фактори, начина на живот и психо-емоционалните фактори на участниците и ги помолиха да попълнят въпросник за съня.

Установено е, че сънят, който е по-малко от 6 часа на нощ, има ефект върху LDL. А хъркането е свързано с намаляване нивата на HDL. В резултат на това се стигна до заключението, че липсата на сън може да бъде свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *