Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли от стрес да се поява екзема?

  • Тя е хронично заболяване, което ту затихва, ту отново се обостря!

Болестта може да се прояви и в детството, и в зряла възраст. Много важна роля играе начинът ви на живот и заболяванията, които сте придобили до момента. Защото екземата често се обостря вследствие холецистит, гастрит, панкреатит, проблеми с черния дроб. А тези болести непременно трябва да се лекуват.

Моля, да ми помогнете със съвет. Щом започна да нервнича на работа, веднага по ръцете ми се появяват мехурчета. Сестрата ми казва, че това може би е екзема. На мен не ми се вярва, та аз съм на 36 години, по-рано никога не ми се е случвало. Какво да предприема, за да не ми се случва това?

М. Георгиева – Карлово

Вашата сестра по-скоро е права. Но за да се постави точната диагноза, е необходимо да се извърши изследване. Стресът и преумората често са тласък за появяване на екзема. Всъщност, да ви обясня какво представлява екземата – това е възпаление на кожата, което в повечето случаи има алергична природа. Вие непременно трябва да изясните точно на какво реагира вашият организъм по този начин. Може да става дума за хранителни продукти или миещи средства, животинска козина, прах, козметика. Непременно се подложете на специален тест за определяне на алергена – прави се почти във всяка кожна клиника. Когато се открият вредните компоненти за вашата кожа, ще се наложи да ги избягвате. За съжаление еkземата е хронично заболяване. Веднъж появило се, то може да се връща отново и отново – ту затихвайки, ту обостряйки се. ОБОСТРЯНЕТО МОЖЕ ДА СЕ ОВЛАДЕЕ МНОГО БЪРЗО Но вие трябва много внмателно да изберете най-подходящото за вас средство, всъщност е най-добре да ви го предпише специалист. Защото такива лекарства се налага да се използват няколко пъти годишно, но те оказват странични ефекти. За да бъде ефектът от препарата максимален, трябва да стане ясно точно каква форма на лекарството ви подхожда – като крем, мехлем или емулсия. Кремът например съдържа много вода и по-малко мазнина. Затова той е незаменим за повечето хора при остра и средно-остра екзема, когато възпалението едва се е появило и преди да набере сила. Кремът се нанася както на откритите части по кожата, така и на окосмените. По-мазният крем – точно оратното, следва да се използва при суха кожа. Тази форма на лекарството-крем се използва при лечение на хроничните стадии на болест. Такъв мазен крем не съдържа вода, затова по кожата се образува нещо като ципа, като пеленка, която сякаш „покрива“ проблемната част. А това спомага за заздравяването. Има, разбира се, и универсална форма на лекарството – съдържанието на вода и мазнина е балансирано. И се използва при възпалена кожа, на която обаче няма нито влажни части, нито изразена сухота. А що се отнася до емулсията, тя е подходяща при лечение на остра форма на екзема и атопичен дерматит. ЕКЗЕМАТА СЕ ОБОСТРЯ НАЙ-ВЕЧЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА И ЗИМАТА Причина за това е преохлаждането, както и пресушният въздух в помещенията. Затова по време на лечението, пък и след това, е нужно да следите за начина си на живот. Обличайте се според времето. Непременно носете ръкавици, за да не се простудят ръцете ви. Желателно е да носите дрехи от натурални тъкани. Те няма да създадат този прословут „парников ефект“ за кожата ви, който много дразни. Непременно следете в какъв климат, при каква температура и влажност работите. А също и у дома. В стаята не трябва да е много горещо. Идеалната за вас температура е 20-23 градуса, влажността – 60-80%. За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *