Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 вида екзема: защо се появява болестта, признаци и лечение

Екзема е състояние, при което участъци от кожата се възпаляват и сърбят. Според статистиката се среща при 1-2% от населението на света

екзема
Лечение на екзема няма, но състоянието може да се овладее

От екзема страдат различни хора, независимо от тяхната възраст, пол и раса. В 20% от случаите екземата причинява временно увреждане.

Има няколко вида екзема. В статията ще разкрием причините за появата, признаците (най-често външни) и методите на лечение за всеки от тях. Но във всички случаи е необходима консултация с лекар. Не се самолекувайте!

Видове екзема

1. Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е често срещан тип. Болестта се открива по-често при деца и може да бъде в лека или тежка форма. Причините за развитието на болестта могат да бъдат:

– резки температурни спадове;
– козметични средства;
– акари;
– кожни инфекции;
– промени в хормоналните нива;
– алергична реакция към определени храни.

Основните признаци на заболяването са появата на сухи, възпалени, сърбящи участъци по кожата, главно по лицето, шията, китките, сгъвките на коляното и лакътя.

2. Контактен дерматит

Кожата на някои хора може да реагира негативно на определени вещества – слаби киселини и основи, детергенти, бои и разтворители, цимент, каучук, латекс, лепила, тъкани, растения, лекарства. При това заболяване върху кожата се появяват:

– сухи и сърбящи области;
– малки мехурчета;
– обрив с пъпки, които приличат на червени точки.

Човек, склонен към атопичен дерматит, е изложен на повишен риск от развитие на контактна екзема.

3. Дисхидротична екзема

Възрастни над 40 години често страдат от този проблем. Характерен симптом е появата върху ръцете и краката на сърбящи малки или големи мехурчета с течност вътре. Понякога заболяването е придружено от болка и подуване на засегнатите области. Точните причини за заболяването не са установени, но се среща по-често при хора със сенна хрема, атопичен дерматит и гъбична инфекция на кожата. Стресът и внезапните температурни промени могат да провокират развитието на болестта.

4. Дискоидна екзема

Характерен признак е появата на кръгли червени петна по предмишниците, краката или долната част на гърба, придружени от сърбеж и подуване. Точните причини за заболяването не са установени, но има редица фактори, които провокират развитието на болестта:

– прекомерна сухота на кожата;
– нарушен приток на кръв;
– бактериални инфекции;
– прием на някои лекарства;
– изгаряния, наранявания;
– ухапвания от насекоми.

Болестта може да се появи при хора на всяка възраст.

5 . Себореен дерматит

При това заболяване се появява червен обрив по лицето, деколтето, подмишниците, кожата на главата и гениталиите, което е придружено от сърбеж и подуване на тъканите. Рискът от развитие на болестта се увеличава от други заболявания като:

– акне, розацея, псориазис;
– разстроен стомашно-чревен тракт;
– епилепсия;
– ХИВ;
– депресия;
– болест на Паркинсон.

Заболяването може да засегне хора на всяка възраст.

6. Варикозна екзема

В риск са възрастните хора с отслабени и разширени вени. При заболяване на краката се появяват:

– сърбящи мехури и петна;
– уплътнения с люспеста повърхност;
– напукване на кожата.

Тъй като кожата става по-тънка при това заболяване, важно е да се избягва нараняване и одраскване.

7. Астеатозна екзема

Изложени на риск са хората над 60 години. В този случай върху краката се появяват розови или червени напуквания, които сърбят и болят. Различни фактори могат да провокират развитието на болестта:

– хладно време;
– често използване на сапун и други
– козметични препарати;
– редовни горещи душове и вани.

Точните причини за заболяването не са установени.

Профилактика и лечение на екзема

Можете да предотвратите развитието на екзема, като:

– използвате щадящи козметични препарати (медицинска козметика);
– къпането става в топла, а не гореща вода;
– използвате меки кърпи;
– редовно хидратирате кожата;
– носите дрехи от естествени материи.

Няма специфично лечение на екземата. Но има начини за облекчаване на симптомите на заболяването и предотвратяване на повторното му появяване. Промяната на диетата има огромно значение.

Ето 4 често срещани начина за облекчаване симптомите на екзема

1. Елиминиране на алергените

Повече от 80 процента от хората с екзема имат по-високи нива на антитела в телата си. Всъщност, те имат алергична реакция. Много от тях страдат и от алергичен ринит, сенна хрема и/или астма.

Най-честите източници на алергични реакции са мляко, яйца, фъстъци, риба, соя, пшеница, глутен, цитрусови плодове и шоколад. Диета, която елиминира тези храни една по една, може да бъде добър начин да се определи дали те допринасят за появата и обострянето на екземата. Може също така да опитате ротационна диета, при която ядете само няколко от тези подчертани храни на всеки четири дни.

2. Изберете качествен пробиотик

Храносмилателното здраве е в състояние да окаже влияние върху страдащите от екзема, като подпомага имунната система. Здравата имунна система зависи от наличието на различни бактерии в червата още от раждането. Някои щамове пробиотици (полезни бактерии) са особено подходящи за изграждането на силна имунна система, като Bifidobacteria и Lactobacillus.

3. Спазвайте противовъзпалителна диета

Възпалението е ключов компонент в развитието на екзема. Затова спазването на противовъзпалителна диета може да бъде от полза. Диетите с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати водят до високи нива на инсулин, което от своя страна стимулира възпалението. Вместо това опитайте да се храните с пълнозърнести храни, протеини и много зеленчуци, за да намалите нивата на инсулин.

Правилният баланс на мазнините в диетата също може да има противовъзпалителни ефекти. Ако не сте алергични, консумацията на много мазна риба, морски дарове, ядки, семена и ленено масло е полезна. Яжте по-малко наситени мазнини, като намалите млечните продукти и червеното месо.

Струва си да се отбележи, че хората с екзема често имат нарушена способност да метаболизират основни мазнини. Основните мазнини и по-специално омега-3 мастните киселини са от съществено значение за здравето на кожата и тяхната роля за намаляване на възпалението е огромна. Най-лесно усвоимата форма на омега-3 за хора с екзема се намира в мазната риба. Ако не можете да ядете тлъста риба три пъти седмично, помислете за добавка с омега-3 и водорасли на прах.

Регенериращият крем за ръце с конопено масло (съдържащ омега-3 мастни киселини) също може да бъде полезен за облекчаване на симптомите. Маслото от вечерна иглика или масло от пореч намаляват сърбежа, който екземата причинява.

5. Балансирайте приема на витамини

Поддържането на добър баланс на витамини, минерали и флавоноиди във вашата диета може да подобри състоянието на кожата.

Следните витамини и минерали са особено важни при екзема

Цинк – намира се в морските дарове, тиквените семки, тъмния шоколад и постното червено месо.

Витамин С – съдържа се в ярко оцветените плодове, зеленчуци и шипките.

Витамин Е – богати на витамин Е са слънчогледовите семки, бадемите, кедровите ядки, авокадото и сушените кайсии.

Витамин D – най-добре се абсорбира от слънчевата светлина през летните месеци. Можете също така да използвате добавка с витамин D през зимата.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *