Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Замайване и световъртеж – сигнализира ли за по-сериозни заболявания?

Усещанията за замайване и световъртеж може да са безобидни, но може и да предупреждават за нещо по-лошо

замайване и световъртеж

В много случаи замаяността не е повод за безпокойство. Понякога обаче това може да означава, че има по-сериозен проблем. Ако изпитвате внезапна поява н силно замайване, което продължава повече от 15 минути, трябва да потърсите медицинска помощ.

„Също така ако почувствате замаяност заедно с други симптоми, като объркване на говора, изтръпване на крайници или загуба на съзнание, това е сигнал, че се случва нещо много по-притеснително”, казва д-р Стивън Доетъл, практикуващ аудиолог и клиничен професор в катедрата по аудиология и речева патология в „Центъра за здравни науки на Университета в Тенеси”.

По-надолу ще научите повече за това кои са най-честите причини за световъртеж и кога трябва да посетите лекар.

Стивън Доетъл за замаяността
д-р Стивън Доетъл, практикуващ аудиолог и клиничен професор в катедрата по аудиология и речева патология в „Центъра за здравни науки на Университета в Тенеси”.

 

Причини за замайване и световъртеж:

 

1. Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж

Това е състояние, причинено от христал, който се отделя във вътрешното ухо. Този световъртеж е причинен от преобращане в леглото, слядане или бързо изправяне и води до тежки пристъпи на замаяност, при които стаята всякаш се върти. Епизоддите продължават само около минута, но мога да се появят отново, ако задействащите движения се повтарят.

Тази замаяност не е опасна сам по себе си, но със сигурност не е приятно преживяване. Ако изпитвате чести пристъпи на световъртеж се консултирайте с лекаря си.

 

2. Инфекции

От класически бактериални ушни инфекции до състояния, по-често причинени от вируси като лабиринтит и вестибуларен неврит, инфекциите могат да объркат вътрешното ухо. Когато това се случи, можете да загубите чувството си за равновесие и да се почувствате замаяни.

Други ключови симптоми на ушни инфекции включват:

  • Загуба на слуха
  • Натиск в ухото
  • Болка в ухото
  • Шум в ушите или звънене в ушите
  • Течност или гной, излизащи от ухото
  • Температура
  • При деца плачат повече от обикновено или са необичайно нервни

Често ушната инфекция причинява болка и вдигане на температура, както и внезапна поява на световъртеж, казва Комал Ашраф, асистент по неврология в „Университета на Мисури“.

Какво да направите по въпроса:

Важно е да получите лечение бързо, ако подозирате, че имате ушна инфекция, особено ако сте с отслабен имунитет. Ушните инфекции, които не се лекуват, могат да се разпространят в различни части на тялото, включително мозъка. Те също могат да доведат до загуба на слуха.

Бактериалните ушни инфекции обикновено се лекуват с антибиотици. При инфекции като лабиринтит, които обикновено се причиняват от вирус, лекарите често предписват почивка и наблюдение. В тези случаи понякога могат да се използват лекарства за облекчаване на световъртежа, но те няма да лекуват източника на инфекцията. За щастие обаче, те вероятно ще се подобрят сами след дни до седмици.

Комал Ашраф за световъртежа при ушните инфекции замайване и световъртеж
Комал Ашраф, асистент по неврология в „Университета на Мисури“

 

3. Сърдечни заболявания

Въпреки че обикновено не смятаме, че сърцето ни влияе на визуалните ни възприятия, определени сърдечни заболявания могат да ограничат притока на кръв към мозъка, което може да причини замайване.

Например, сърдечните аритмии, които се появяват, когато сърцето бие твърде бързо или твърде бавно, е особено вероятно да причинят замаяност, защото мозъкът не получава достатъчно кръв.

Други често срещани симптоми на аритмии включват:

  • Неравномерен сърдечен ритъм
  • Болка в гърдите
  • Недостиг на въздух
  • Изпотяване
  • Чувство, че сърцето ви „прескача“ удар

Какво да направите по въпроса:

Ако подозирате, че имате сърдечна аритмия, трябва незабавно да посетите лекар. Сърдечните аритмии могат да бъдат фатални, ако не се лекуват.

 

4. Инсулт

Инсулт се получава, когато нещо блокира притока на кръв към част от мозъка, като съсирек или натрупване на плака. Това може да причини редица различни неврологични симптоми, включително замаяност.

Други често срещани симптоми на инсулт включват:

  • Изтръпване или невъзможност за движение на лицето, ръката или крака·
  • Объркване
  • Проблем с говора
  • Проблем при ходене
  • Внезапно силно главоболие

.Какво да направите по въпроса:

След като сте в болницата, лекарите ще направят физически преглед и може да приложат ЯМР и компютърна томография, за да помогнат при диагностицирането на инсулт. След като се диагностицира инсулт, може да се даде лекарство за разтваряне на съсирека, блокиращ артерията. Ако е необходимо, може да се направи операция за подпомагане на процеса. Въпреки това правилният курс на лечение зависи конктретния случай.

 

5. Вестибуларна мигрена

Ако имате повтарящи се епизоди на тежък световъртеж, придружени от чувство на замайване и чувствителност към движение, може да изпитвате вестибуларна мигрена.

Други симптоми на вестибуларна мигрена могат да включват:

  • Главоболие
  • Светлинна чувствителност
  • Звукова чувствителност
  • Гадене
  • Повръщане

Не всички от тези симптоми трябва да присъстват за диагностициране на вестибуларна мигрена. За разлика от нормалните мигрени, вестибуларните мигрени често не причиняват болка.

Какво да направите по въпроса:

Ако имате анамнеза за мигрена и изпитвате необясними пристъпи на замаяност, трябва да се консултирате с лекар, за да видите дали причината може да е вестибуларната мигрена. За лечение на вестибуларна мигрена може да ви бъдат предписани лекарства като бета-блокер или трицикличен антидепресант. Устройства, които стимулират блуждаещия нерв, също могат да бъдат полезни.

виене на свят и замаяност

 

Други причини за виене на свят и замаяност: 

Въпреки че замаяността може да е резултат от медицинско състояние, има и ежедневни промени в тялото ви, които могат да ви накарат да се почувствате замаяни. Този тип замайване и световъртеж е много често срещан, казва Доетъл, и не е непременно повод за безпокойство.

  • Ниско кръвно налягане
    Когато кръвното ви налягане внезапно спадне, мозъкът ви не получава толкова кръв, колкото му е необходима. В резултат на това може да се почувствате замаяни или замаяни.
  • Дехидратация
    Когато не пиете достатъчно вода, обемът на кръвта и кръвното ви налягане намаляват, лишавайки мозъка ви от необходимите хранителни вещества. Седенето и пиенето на вода може да ви помогне да възстановите обема на кръвта и кръвното си налягане, облекчавайки замаяността.
  • Ниска кръвна захар
    Когато кръвната ви захар спадне, мозъкът ви не получава достатъчно глюкоза, за да функционира. Това може да доведе до виене на свят или чувство за замаяност.
  • Лекарства
    Световъртежът е възможен страничен ефект на повечето лекарства, отпускани с рецепта на пазара днес, казва Доетъл. Ако сте започнали да приемате ново лекарство през последните няколко месеца и изпитвате замаяност, важно е да се консултирате с лекар, за да разберете какво се случва и да се уверите, че причината не е нещо по-сериозно. Лекарят може да промени рецептата ви, ако замаяността стане тежка.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *