Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Министърът на здравеопазването: Увеличават се цените на клиничните пътеки с 8%

Освен цените на клиничните пътеки се увеличавяат и тези на медико-диагностичните дейности с 18%

цените на клиничните пътеки
Източник на изображението: https://www.mh.government.bg/

На 24 ноември МЗ, Надзорният съвет на здравната каса и БЛС подписаха анекс към Националния рамков договор за медицински дейности през 2020-2022 г.

Това съобщи здравният министър д-р Асен Меджидиев след подписването на документа в централното управление на НЗОК.

По неговите думи това ще помогне средствата за тази година да бъдат резпределени възможно най-прозрачно и лечебните заведения ще получат надлежно заплащанията, които им се полагат. С този анекс се определя начина, по който ще бъдат разпределени излишъците и остатъчните средства. За целта е приета методика, предложена от Българският лекарски съюз, за разпределение на икономиите на края на година. Като в сметката са отразени и корекциите в клиничните пътеки, обяснява министърът.

 

С колко се увеличават цените на клиничните пътеки и медико-диагностичните дейности?

 

„Считано със задна дата, от 1 септември, се увеличават клиничните пътеки с 8%. Това решение е устойчиво и остава и за предстоящата година”, казва д-р Меджидиев. Той подчертава, че е имало предишно увеличение на пътеките със среднa стойност 25%. Това означава, че увеличението за предстоящата година ще е 33%. Цените на медико-диагностичните дейности се увеличават с 18%.

„Благодарение на министърът на здравеопазването, направихме така, че успешно приключваме финаносвата година в частта, свързана с бюджета на Националната здравноосигурителна каса. До края на годината всички лечебни заведения ще получат средствата, които им се полагат”, това разясни д-р Иван Маджаров, председател на управителния съвет на БЛС.

Следващата година, при приемане на бюджета, ще се състоят и разговори за Националния рамков договор за медицински дейности. Той ще важни за следващите 3 години. В анекса, подписан на 23 ноември, е заложено, че новите цени за медицинска помощ, които ще се договарят в рамките на бюджета, който предстои да се приеме, ще са в сила от задна дата – 1 януари.

Източник: https://www.mh.government.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *