Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Предотвратяване на усложнения от хипертония през зимата

Научете кои са седемте най-добри начина, благодарение на които хората с хипертония ще се чувстват добре през зимата

хипертония

През зимния сезон се наблюдава по-високо кръвно налягане и поява на усложнения при пациентите с хипертония.

При наличие на високо кръвно налягане са необходими повече усилия за изпомпване на кръв през вените и артериите, които са се стеснили заради по-студеното време.

Но връзката между зимата и хипертонията не свършва дотук.

Продължете да четете, за да научите кои са най-добрите подходи за справяне с диагностицирана хипертония през по-студения сезон.

Защо зимата влияе на хората с хипертония?

Според няколко проучвания кръвното налягане често се повишава през зимата и спада през лятото. Това се дължи на редица причини, които включват по-ниски нива на активност при пациентите, повишена консумация на сол и празни калории, които се натрупват по време на празниците. Тъй като температурата пада през зимата, се ограничава притока на кръв, за да се запази телесната топлина. Това също може да засегне функциите на тялото, като ограничи притока на кръв и повиши кръвното налягане.

Проучване, проведено от Archives of Internal Medicine, обосновава горното твърдение и предлага рутинно самонаблюдение и подходящо лечение като най-добър начин за борба с този проблем.

Липсата на витамин D, поради по-малко излагане на слънце, също е свързана с повишен риск от високо кръвно налягане през зимните месеци. Повечето пациенти с хипертония, особено по-възрастните, са склонни да излизат по-малко през зимата и това може да има сериозно въздействие върху тяхното благосъстояние. Всъщност, според водещи учени, само петнадесет минути излагане на слънчева светлина на ден са достатъчни, за да може човек да получи нужните му 2000 IU витамин D.

Липсата на физическа активност и изобилието от нездравословни храни също могат да бъдат фактор, допринасящ за скока на кръвното налягане през по-студените сезони.

Какво може да направите, за да сте сигурни, че зимата няма да окаже влияние на кръвното налягане?

Сега, след като сте запознати с причините, поради които хипертонията се влияе от зимата, е време да разберете какво точно може да направите, за да я управлявате по-добре. Това включва коригиране на диетата, намиране на нови начини за раздвижване у дома и ангажиране с график за самоконтрол.

1. Променете диетата

Има няколко големи промени в начина на живот, които можете да направите, за да управлявате по-добре хипертонията. Следването на диетата DASH (превежда се като диетични подходи за спиране на хипертонията) – е чудесен съвет. DASH-диетата набляга на зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни храни и ограничени количества пълнозърнести храни, риба, птиче месо и ядки. Тази диета също е с ниско съдържание на натрий и е балансиран подход за справяне с хипертонията, особено през зимните месеци.

2. Ограничете излизането навън

Извършването на физически натоварващи дейности на студено може да доведе до прекомерен стрес върху кръвоносната система, което води до проблеми с кръвното налягане и дори да засегне сърцето. Препоръчително е пациентите с хипертония, особено тези в напреднала възраст, да избягват дейности на открито.

3. Избягвайте алкохола и кофеина

Въпреки че е изкушаващо да си пийнете една или две алкохолни напитки през зимния сезон, експертите съветват да не го правите. И алкохолът, и кофеинът са напитки, към които хората се обръщат, за да се стоплят през по-студените сезони. Но те са контрапродуктивни, тъй като ви карат да губите телесна топлина по-бързо. Вместо това опитайте да компенсирате с напитки като билкови чайове или греяно вино, които ще ви стоплят и ще подобрят настроението и здравето ви.

4. Запазете телесната топлина

Тъй като промяната на температурата е това, което влияе върху кръвното налягане, важно е тялото да бъде защитено. Запазването на топлината чрез обличане на топли дрехи е правилният начин. Уверете се, че се обличате на слоеве през по-студения сезон. Не забравяйте да носите ръкавици и шал, когато излизате. Това ще помогне за предотвратяване на по-нататъшно излагане на студ, заради което може да се повиши кръвното налягане. Обличането на слоеве ще направи възможно да се съобразите с температурата на затворените помещения в които влизате, така че да не се изпотите.

5. Уверете се, че сте достатъчно активни

Въпреки че от вас се очаква да избягвате екстремни дейности или такива на открито през зимата, не трябва да го приемате като извинение да мързелувате. Дейностите с умерена интензивност, като гимнастика или аеробика с ниска степен на натоварване, ще поддържат работата на сърдечно-съдовата система. Това ще ви осигури здраве, за да се справите със стреса и зимната летаргия, с които може да се сблъскате.

6. Започнете рутинно самопроследяване

Без значение кой от всичките съвети ще изберете да последвате, има една практика, която ще ви поддържа здрави и това е рутинното самопроследяване. Използвайте доказано добър апарат за кръвно налягане и проследявайте стойностите му по едно и също време всеки ден или всяка седмица. Това ще покаже хронологията на вашето кръвно налягане и ще ви предупреди за евентуални проблеми.

7. Пийте си хапчетата редовно

Приемайки редовно лекарствата, предписани от вашия кардиолог, вие се предпазвате от скокове на кръвното налягане и рязко влошаване на състоянието. Дори ако при рязък спад на атмосферното налягане или температурата кръвното налягане се повиши, кризата ще протече по-меко на фона на компетентно предписаната терапия.

Бонус съвет

Ограничете употребата на сол. Поради липсата на пресни зеленчуци през зимата често ядем консерви, кисели краставички, колбаси и пушени меса. Това води до увеличаване обема на кръвта, циркулираща в кръвоносните съдове и претоварване на сърцето. Стените на кръвоносните съдове се подуват и реагират по-лесно на всички фактори, повишаващи налягането. Дневното количество сол не трябва да надвишава 4 грама (чаена лъжичка без връх). В същото време обърнете специално внимание на продуктите, съдържащи скрита сол – колбаси, пушени меса, готови сосове и подправки.

Докато по-студеният сезон идва със своите предизвикателства, включително повишен риск от хипертония, малко информираност може да вие от помощ. Трябва да използвате това време, за да създадете по-добри навици на живот и да намерите начини да се придържате към тях, независимо от сезона.

Не използвайте уютната обстановка и празничното настроение като причина да се свиете в леглото или да полежите на дивана. По-добре си сгответе здравословни ястия и изпробвайте нови тренировки у дома!

Източник: www.phablecare.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *