Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кардиолог споделя 4-те храни, които почти никога не яде

Кои са най-вредните за сърцето храни, които кардиолозите избягват?

вредно за сърцето
Беконът е изключително вреден за сърцето

Не може през цялото време да следвате перфектна диета, но размяната на някои продукти с по-здравословните им алтернативи мoже да помогне за поддържането на сърцето здраво. Това твърди д-р Хармъни Рейнолдс, кардиолог към „NYU Langone“, която избягва храни като бекон и картофен чипс, за да предпази сърцето си.

Д-р Рейнолдс казва, че като лекар може да бъде трудно да се дадат точни и конкретни диетични съвети, тъй като изследванията на храните често не дават ясни отговори за това как храната влия върху здравето.

„Нуждаем се от много по-задълбочено изследване на храненето. Препоръките, които даваме се основават на ограничени доказателства. Това често оставя пациентите с впечатлението, че постоянно променяме мнението си”, споделя тя.

Все пак въз основа на наличните доказателства има определени храни, които е препоръчително да се избягват или да се консумират в минимални количества. Тук ще разберете кои са те и какви са здравословните им алтернативи.

д-р Хармъни Рейнолдс, кардиолог от "NYU Langone"
д-р Хармъни Рейнолдс, кардиолог към „NYU Langone“

4-те храни, които кардиложката д-р Рейнолдс избягва:

 

  1. Маргарин и кокосово масло

Маргаринът и кокосовото масло са свързани с вреда върху сърцето. Д-р Рейнолдс казва, че избягва маргарин и растително масло, тъй като проучванията предполагат, че консумацията им е свързана с по-висока сърдечно-съдова смъртност.

„Устнанових, че пациентите, консумиращи много храни, които съдържат кокосово масло, имат повишен LDL холестерол”, споделя кардиоложката.

Като алтернатива тя препоръчва консумацията на масло, но в умерени количества. А най-здравословният избор за мазнина е зехтинът.

 

  1. Картофен чипс

„Трудно е да се яде малко чипс. Прекалено лесно и неусетно може да изядеш цяла опаковка. Познавам себе си и затова дори не държа чипс вкъщи”, казва лекарката.

Тя препоръчва пуканките или пресните зеленчуци като по-здравословна алтернатива на чипса.

 

  1. Бекон и преработено месо

За вредите от преработеното месо върху сърцето има значително количество доказателства. Също така се смята, че то увеличава риска от рак.

„Все пак може да си позволите да хапнете бекон няколко пъти в годината. Аз го правя, но само по специални поводи. Мисля, че е важно хората да знаят, че и ние, които даваме съвети, също сме хора. Пациентите не могат да бъдат перфектни в спазването на диета, също както ние не сме”, споделя докторката.

Тя е на мнение, че не е нужно тотално да изключвате определени храни, но е добре да се опитвате да ги избягвате или да конусмирате по-здравословните им алтернативни продукти.

 

  1. Пакетирани сладки и ултрапреработени храни

Хубаво е да замените ултрапреработените десерти с черен шоколад, за да намалите нездравословните мазнини. Рейнолд твърди, че е много важно да се избягват обработените десерти като пакетирани бисквити, десерти, кроасани и т.н. Това е така, защото те съдържат огромни количества захар и вредни мазнини, които са тясно свързани с повишаване на рисковете от сърдечни заболявания и диабет.

Като заместител на тези храни тя съветва да се хапват повече плодове, кисело мляко, черен шоколад и ядки. Но както при всичко останало, количеството е ключово, за да се минимизират потенциалните рискове за здравето. Не е фатално да си позволите десертче от магазина, но е важно да не го правите всекиденвно.

 

Не е нужно да се лишавате напълно, но количеството е ключово

 

Д-р Хармъни Рейнолдс подчертава, че вредата от тези храни идва с количеството, в което се консумират. Важно е те да се избягват или да се заменят с по-здравословни продукти, но случайното хапване на някоя от тях не е чак толкова вредно.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *