Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Студова алергия: Какво да направите, ако се появи?

Студова алергия е реакция на кожата, изложена на студ, която се появява в рамките на минути

Студова алергия се среща по-често при млади хора.

Най-лошите реакции обикновено възникват при пълно излагане на кожата, като например плуване в студена вода. Подобна реакция може да доведе до загуба на съзнание и удавяне.

В някои случаи човек дори не разбира, че има студова алергия. Случва се симптомите да се сбъркат с други заболявания.

Д-р Сергей Хомяков

Какво да направите ако се появи?

Затруднено дишане, зачервена и сърбяща кожа, носът тече на три струи. Не се изненадвайте, ако развиете алергия през зимата. Какво се прави в такива случаи, обяснява д-р Сергей Хомяков.

Студова алергия, или по-точно студова уртикария, е специфична форма на реакция към студ, която се проявява чрез появата на сърбящи обриви под формата на червени петна в отговор на общо или локално охлаждане на тялото. Това често е придружено от нервност и/или усещане за слабост. Студовата уртикария може да се прояви и със студов конюнктивит и/или ринит. Екстремните форми на това заболяване могат да бъдат придружени от астматични пристъпи и подуване на вътрешните органи.

Студовата уртикария може да бъде наследствена или придобита. Тъй като основният медиатор, който причинява такива реакции, е хистаминът, а не имуноглобулин Е, присъщ на класическите алергии, лекарят (който трябва да е алерголог) може да предпише антихистамини като лечение.

Студовата уртикария е рядка, с честота на заболеваемост под 0,05% в европейските страни.

Как да облекчите състоянието си в мразовитите дни?

– Затопляне!

Дрехите трябва да предпазват от вятър и влага – колкото по-малко открити части на тялото излагате на студ, толкова по-добре.

По правило възрастните трябва да носят шапка, когато температурата достигне нула или е с отрицателни стойности. Добре познатата детска история на ужасите „ако не носиш шапка, получаваш менингит“ е несъстоятелна. За да се разболеете от менингит, е необходим инфекциозен агент. Но ушите при минусови температури е напълно възможно да замръзнат. Тук на помощ идва шапката.

Ръкавици също трябва да се носят при температури около нулата или по-ниски.

Обувките трябва да са топли, с естествен косъм или подплата от естествени или изкуствени хигроскопични материали.

Изборът на облекло се определя от личния опит на човека. Проверете прогнозата за времето и следвайте препоръките от етикетите на дрехите, ако ви е трудно да направите избор.

– В студените дни не пийте студени напитки и не яжте сладолед. Това може да предизвика атака

По правило през зимата се изискват повече мазнини (те са високоефективни източници на енергия). За предпочитане е хранене на малки порции през деня. По този начин ще бъде възможно да се поддържа високо ниво на метаболизма, който намалява донякъде през студения сезон.

През зимата консумацията на мазнини, които са важни източници на енергия, се увеличава, затова не пренебрегвайте мазната риба или тлъстото месо. Между другото, дефицитът на холестерол (ниското му ниво в организма) може да се прояви чрез усещане за студ.

Ако сте преохладили краката, ще скоро ще усетите, че искате да отидете до тоалетната – тялото се освобождава от излишната вода, която няма да има нужда от затопляне и за да не губи енергия. В такива ситуации загубата на течност трябва да се попълни, за предпочитане с топъл или горещ зелен или билков чай. По-добре е да не приемате висококалорични напитки, тъй като те обикновено съдържат много захар. Когато избирате да изядете горещо парче тлъсто месо или да пиете сладък горещ чай, за да попълните калориите, по-добре е да дадете предпочитание на първия вариант. Горещ чай може да се пие, ако трябва бързо да се затоплите. Но е по-добре без захар.

– Най-добрата подготовка за зимата е закаляването

Разбира се, за един или два дни няма да е възможно да подготвите тялото за настъпването на студеното време. Следователно закаляването трябва да започне предварително. Действието на процедурите за закаляване е подобно на ефекта от алерген-специфичната имунотерапия, при която на пациента се инжектират постепенно нарастващи дози от алерген, към който е установена свръхчувствителност. Нарастващите дози студ също имат терапевтичен ефект.

Физическата активност през зимата трябва да се запази колкото е възможно повече. Когато тренирате на открито, е необходимо да изберете правилните дрехи, които топлят и в същото време позволяват на потта да се изпарява, без да създава „парников ефект“. В студения период трябва да ходите толкова, колкото искате. Ако човек е закален или облечен подходящо за температурата на околната среда, обичайните един до два часа разходки определено ще бъдат полезни.

Ако говорим за спорт, тогава кардиото е най-добре да се прави във фитнес зала. Но за един закален спортист нулевата температура не е пречка.

Източник: www.smdoctor.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *