ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

13 правила за възпитанието на децата от Антоан дьо Сент-Екзюпери

Антоан дьо Сент-Екзюпери е летец, който гледа на приключенията и опасностите с очите на поет


Антоан дьо Сент-Екзюпери винаги е подчертавал разликата между възрастните и децата, като не пропуска да изрази своето не твърде ласкаво мнение за първите.

„В хода на този живот съм имал достатъчно срещи с хора, които са се занимавали с важни неща. Живял съм сред възрастните. Виждал съм ги отблизо, от много близо. И това не подобри мнението ми за тях.“

Авторът на „Малкият принц“ маркира със съжаление своето съзряване и факта, че е станал „голям човек“, макар да не доживява до преклонна възраст (умира едва на 44 години). В романите си той ни оставя достатъчен брой послания, чрез които ни помага по-лесно да разберем детската душевност. Много от тях помагат не само да разберем по-добре детския ум, но и дават своя принос за разбирането тяхната сложна душевност.

„Наше задължение е да не убиваме човека в малките хора, да не ги превръщаме в мравки, обричайки ги на живот в мравуняк. Не ме интересува колко щастливо ще бъде детето, когато стане голям човек. Интересува ме колко човечност ще има в него.“

И ако всички знаем кой е Малкият принц, романът „Цитаделата“ е най-оригиналното и може би най-блестящо произведение на Антоан дьо Сент-Екзюпери, което остава недовършено и е публикувано след смъртта на писателя (американският превод на произведението е озаглавен The Wisdom of the Sands – „Мъдростта на пясъците“).

В него причудливо са преплетени военна проза, мемоари и легенди, размисли за смисъла на живота и духовните търсения на великия французин.

Как да възпитаваме децата: съвети от френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери

1. Не давайте на децата готови формули. Формулите са празнота, обогатете ги с изображения и картинки, в които се виждат свързващи нишки.

2. Не натоварвайте децата с мъртва тежест от факти. Научете ги на техники и методи, които ще им помогнат да разбират.

3. Не съдете за способностите на детето по лекотата, с която учи. Дете, което болезнено преодолява себе си и препятствията, стига по-далеч и е по-успешно.

4. Любовта към знанието е основен критерий. Не ги учете, че ползата от знанието е най-важното.

5. Научете ги на уважение, преди да ги научите да обичат.

6. Борете се с алчността, с желанието за още неща. Децата ще станат хора, ако ги научите да раздават себе си без да пестят; ако човек не се раздава, той закостенява.

7. Научете ги на медитация и молитва, чрез които душата става по-голяма.

Научете ги да нямат пропуски в любовта

8. Какво ще замени любовта? Нищо. Себелюбието е обратното на любовта.

9. Наказвайте лъжата и доносничеството. Само лоялността дава сила.

10. Не може да си верен тук и да си неверен там. Лоялният винаги е лоялен.

11. Няма лоялност в онзи, който е в състояние да предаде другар, с когото се труди заедно.

12. Не ги учете, че основното е прошката и милостта. Грешно разбрани и често употребявани, тези добродетели ще се превърнат в нещо лошо.

13. Научете ги на добро сътрудничество – обща кауза, където всеки помага и успява, благодарение на другия.

14.Много по-трудно е да съдиш себе си, отколкото другите. Ако успеете да прецените себе си правилно, тогава вие сте мъдър човек.

Източник: kidadl.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *