Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Молитва у дома: как да не се заразим с коронавирус в църквата?

В тези сложни и трудни времена всеки християнин може да каже своята молитва и у дома. Тя ще има същата сила, като тази, произнесена в храма

молитва
Молитва, произнесена от сърце у дома, ще бъде чута!

Вратите на църквите винаги са отворени. Вярващите отиват в божия дом, когато са радостни и тъжни, когато са здрави или за да потърсят изцеление. Преди прекрасния празник Великден християните, които спазват Великия пост, както и онези, които не го спазват, трябва да посетят храма, за да се покаят и да си припомнят събитията, предшестващи Възкресението на Исус Христос.

Вяра по време на пандемия

На 27-ми март 2020 година, заради епидемията от коронавирус в света, папа Франциск за първи път се обърна към енориашите с проповед, която стигна до милионите вярващи по света, благодарение на интернет. Строгата карантина, която беше въведена в Италия, стана причина той да говори пред празния ватикански площад „Свети Петър“.

Православните църкви у нас няма да бъдат затворени, за разлика от църквите в Гърция

Имаме много по-малко регистрирани случаи на болни и заразени с коронавирус, но пикът все още не е дошъл. Той се очаква след като минат Великденските празници.

В тази връзка, както и за да се спазват предписанията на Световната здравна организация за личната хигиена по време на пандемия, е по-добре да се придържате към определени правила, когато посещавате църквата.

Какво може и какво не бива да се прави в църквата по време на извънредно положение?

1. По-добре е да не се целуват и да не се пипат иконите и религиозните атрибути. Един поклон ще е достатъчен.

2. На Лазаровден се изпълнява обичая лазаруване. Тогава е и Лазарската задушница. Препоръчва се на вярващите да не раздават и да не взимат храна от хората в църквата или по гробищата. Лазаруването може да се извърши при спазване на препоръчаната дистанция.

3. На Цветница няма да се раздават върбови клонки, реши Светия синод. Съответно е добре и да не се взимат цветя от църквата, които вярващите по традиция ще оставят там. Няма да се минава под масата на разпети петък, а под плащеница, държана високо от четирима души.

4. Възрастните хора и малките деца, както и всички, които имат уязвимост към респираторни болести, е по-добре да останат вкъщи и да се молят сами. Това се отнася и за хората с хронични и онкологични заболявания.

5. Ако не се чувствате добре, трябва да се изолирате и да се консултирате с личния лекар. Носете маска и ръкавици, и спазвайте дистанцията от два метра по време на Великденската литургия. Така ще бъдете защитени не само вие, но и онези, които са около вас. Ако смятате, че трябва да се изповядвате, можете да помолите свещеник да ви посети у дома.

Защо църквите остават отворени? Каква е силата на молитва, произнесена у дома?

По време на извънредно положение може да произнесете своята молитва и у дома

Православните катедрали и църкви не трябва да бъдат затворени, защото историята не познава случаи, при които, човек да не може да влезе в църква и да се помоли. Но трябва да помним, че независимо дали бихме могли да отидем в Божия храм или не, нашият Спасител е винаги до нас. В Откровението на св. Йоан се казва: „Ето стоя на вратата и хлопам. Ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.

Нека приемем вярата като истински лекар. Нека пуснем Бог в душите си, където и да сме, за да излекува телата ни. Защото Той непрекъснато чука на вратата на сърцата ни, където и да сме.

Човек не трябва да се обезкуражава. Всеки вярващ може да се помоли и да се надява на най-доброто. Но не бива да се пренебрегват правилата за лична защита по време на този толкова труден период. Бог ще се погрижи за нас, ако сме старателни в молитвите си и търпеливи.

Молитва, която произнасяме в дома си, ще бъде чута, ако идва от сърцето. Сто молитви, произнесени в храма по задължение, или защото така правят всички, няма да бъдат чути. В крайна сметка, основното нещо, което един вярващ трябва да поиска, е спасението на душата, а то може да бъде поискано и докато човек стои на терасата в своя апартамент, или на двора в своята къща.

Погълнати от светските тревоги, винаги трябва да помни, че най-важното нещо не е земният живот, а прочистването на душата от греха и нейното спасение след живота на земята. Никой не казва, че искането на материални блага е грях. Това са дребни молби, а и Бог вече знае от какво имаме нужда.

Относно спасението от изпитанията

Световната пандемия, и онова което причини коронавируса, е изпитание за всички – и вярващи, и невярващи.

Всъщност всичко, което ни се случва в живота, е изпитание. Нашата работа, семейство, богатство, провал и болести – всичко това ни изпитва. Не можем да молим Бог да ви избави от всичко. За някои неща трябва да се погрижим сами.

Източник: takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *