Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сексът може да е отключващ фактор за астматичен пристъп

Малко хора са наясно, но сексуалните контакти може да причинят астматичен пристъп

астматичен пристъп
Много е важно да имате инахалатор наблизо, ако страдате от астма

Експерти предполагат, че сексът е вероятен отключващ фактор за астматични пристъпи. Те смятат, че този проблем е широко разпространен, но са нужни повече изследвания, за да се установи колко често се случва това при хора, страдащи от астма.

Много хора са твърде смутени да споменават сексуалния си живот пред специалисти, а лекарите не се сещат непременно да питат.

Това може да има косвен ефект върху сексуалния живот на астматиците, тъй като те могат да започнат да изпитват безпокойство и тревожност по време на интимен контакт.

 

Експерти от медицинския център „Saint Agnes във Фресно, Калифорния са провели скорошно проучване по въпроса

 

Ариел Леунг и А. М. Аминиан са авторите на проучването. Те са алерголози.

„Виждала съм много пациенти през моята 36 годишна пактика, които са имали такива оплавания, но или не са наясно с тази връзка, или са твърде смутении, за да говорят добролно за това”, каза Аминиан.

Сред цялата академична литература те откриват само 7 проучвания, които говорят за астматични пристъпи, причинени от секс, в сравнение с 1806 проучвания за пристъпи, предизвикани от физически натоварвания.

Откритията им са представени на годишната среща на „Американския колеж по алергология, астма и имунология” на 10 ноември.

 

Често срещани фактори за отключване на астматичен пристъп вероятно се крият в чаршафите

 

„Сексът е наистина жизненоважна част от цялостното здраве на човек”, казва Барбара Каплан, национален дирекртор на програмите за астма към„Американската белодробна асоциация”.

„Харесва ми, че това проучване хвърля светлина върху цялостното здраве и качеството на живот на хората с астма”, допълва още тя.

Между 5% и 20% от общото население страда от астма, предизвикана от физическо натоварване, независимо дали са били диагностицирани.

„Много хора не осъзнават, че енергийният разход при сексуална активност е почти еквивалентен на изкачване на стълби”, казва Леунг. В спалнята има много алергени, които могат да предизвикат астматичен пристъп, като арматни свещи, ароматизирани лосиони или акари в чершафите.

Барбара Каплан
Барбара Каплан, национален дирекртор на програмите за астма към „Американската белодробна асоциация”

 

 

Астмата може да влоши сексуалния жиивот

 

Усещането за задух може да бъде стрерсиращо, така че не е необичайно пациентите да се чувстват нервни, изправени пред ситуации, в които астмата им е била отключена, като секс.

„Дори ако се е случило само веднъж, когато правите секс, това може да предизвика безпокойство, когато отново се наложи да имате сексуален контакт”, казва Каплан.

 

Ако получавате астматични пристъпи по време на секс, говорете с лекаря си

 

Лекарите могат да предложат решения, ако знаят задействащите фактори. „Ако отключващият фактор е физическото натоварване, може да се инхалирате 30 минути преди секс”, казва Каплан.

Освен това, ако получите пристъп по време на секс, спрете, инхалирайте се и след това може да продължите дейността.

„Също така обърнете внимание на времето от деня, в което правите секс. Пробвайте рано сутрин, когато сте отпочинали, а не в края на работния ден, когато сте уморени”, съветва Каплан. Оказването на натиск върху гръдния кош може да предизвика спазми в белите дробове, така че е добре да се избягват някои пози.

Преди всичко това, което трябва да нарпавите, е да говорите за тези проблеми с квалифициран експерт.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *