ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Храни и минерали, пазещи сърцето и съдовата система

Как да запазим сърцето си здраво чрез DASH диета

В момента диетата, която преобладава в света, е западната диета. Това се характеризира с висок прием на наситени мазнини, натрий и захар. По този начин има дефицит на минерали, които поддържат тялото балансирано. Това е така, защото консумацията на зеленчуци, плодове и семена е недостатъчна, за да се отговори на препоръчителния дневен прием. Защо обаче минералите в храните са важни за здравето на сърдечносъдовата система?

Според Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в света. Следователно, за ефективна превенция и навременно лечение на тези заболявания, експертите препоръчват спазването на здравословна диета в съчетание с редовна физическа активност за предотвратяване на тези заболявания или като допълнителна терапия към фармакологичното лечение.

Какво представляват заболяванията на сърцето

По същество сърдечно-съдовите заболявания са група от заболявания, които включват сърдечни нарушения, цереброваскуларни заболявания и кръвоносни съдове или съдови заболявания. Всяка година 17,1 милиона души по света умират поради тези състояния. Според СЗО 80% от смъртните случаи, дължащи се на тези заболявания, биха могли да бъдат предотвратени, ако пациентите следват здравословен начин на живот и също така намалят своите рискови фактори.

Основни рискови фактори за развитие на сърдечно- съдови заболявания

Като цяло лошите хранителни навици, заедно с вредните за здравето навици, са пряко свързани с развитието на атеросклероза. Това заболяване се състои в образуването на отлагания на плаки, натрупани в артериите, които възпрепятстват правилното им функциониране.

 

Ето някои от факторите, които насърчават развитието на атеросклероза:

 

  • Поведенчески рискови фактори: тютюнопушене, липса на физическа активност, диета с високо съдържание на сол и мазнини и алкохолизъм.
  • Метаболитни рискови фактори: Хипертония, захарен диабет, хиперхолестеролемия, наднормено тегло и затлъстяване.

В това отношение воденето на здравословен начин на живот чрез промяна на хранителните навици и упражненията е от съществено значение. В края на краищата определени хранителни препоръки могат да помогнат за регулиране на метаболитни нарушения, както и хранителни планове, които контролират много рискови фактори и упражняват кардиопротективен ефект. Сред тях най-известният е диетичните подходи за спиране на хипертонията (DASH диета).

Диетата DASH за сърдечно-съдово здраве

Националният институт за сърцето, белите дробове и кръвта (NHLBI) създаде диетата DASH. Като цяло се характеризира с:

  • Голяма консумация на зеленчуци и плодове
  • Замяна на рафинирани брашна с пълнозърнести
  • Умерен прием на мазнини и храни от животински произход
  • Случайна или несъществуваща консумация на храни, които съдържат значително количество захар

Като цяло, тази диета ефективно модулира основните метаболитни фактори, свързани с развитието на сърдечно-съдови заболявания. Многобройни мета-анализи показват, че тази диета има безброй ползи за здравето. Всъщност той намалява честотата на сърдечно-съдови инциденти, кръвното налягане, общия холестерол, LDL холестерола, гликирания хемоглобин, плазмения инсулин на гладно и дори телесното тегло в клиничните изпитвания.

Кой са основните минерали в храните за поддържане на здравето на сърцето?

Храни, богати на минерали като калий, магнезий и калций, могат да помогнат за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система.

 

Както може би сте видели, много хранителни вещества влияят положително на сърдечно-съдовото здраве. Въпреки това, ние ще съсредоточим този раздел върху минералите в храните, които, както подчертава проучване, публикувано в Current Hypertension Reports, са полезни.

 

Минерали в храната за сърдечно-съдово здраве: Калий

Първо, този минерал взаимодейства с ренин-ангиотензиновата система, за да промени плазмената активност на ретината. По този начин предотвратява повишаването на нивата на кръвното налягане. Също така участва в бъбречната екскреция на натрий. Следователно, той понижава маркерите на ендотелната дисфункция на тялото.

  • Хранителните източници на калий включват спанак, както и домати, тиквички, гъби, банани, ядки, авокадо и семена от чиа.

Минерали в храните: магнезий

На следващо място, този минерал действа като инхибитор на свиването на гладката мускулатура на съдовете, упражнявайки вазодилатативен ефект. Така кръвта тече при по-ниско налягане през вените и артериите.

  • Хранителните източници включват ядки, черен шоколад (70% какао) и пълнозърнести храни.

Калций

И накрая, калцият има подобен ефект на типа лекарства, известни като инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE инхибитори). По този начин инхибира съдовата контракция. Също така, той работи заедно с калия при бъбречната екскреция на натрий.

Хранителните източници включват обезмаслени млечни продукти, сардини, бадеми и нахут.

Яденето на разнообразна диета, която е богата на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, заедно с умерен прием на храни с ниско съдържание на мазнини от животински произход гарантира нуждите от кардиопротективни минерали и други хранителни компоненти. Така те ще поддържат тялото ви да функционира оптимално. В допълнение, това ще помогне за контролиране на основните метаболитни рискови фактори, свързани с развитието на сърдечни заболявания.

Източник: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *