Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гастроентеролог посочи четири вида продукти за здравето на червата

Експерт-гастроентеролог обяснява как да помогнем на червата да работят ефективно и да се предотврати развитието на рак

червата
В световен мащаб ракът на дебелото черво (колоректален рак) все по-често излиза начело по отношение на разпространението. Това заболяване се развива бавно и е незабележимо за човека. От началото на рака до поставянето на диагнозата може да изминат десетилетия. Дали ракът в крайна сметка ще се появи зависи до голяма степен от генетиката, наследствеността, условията, в които е преминало детството на човек, дали е имало силни стресове, каква е била храната. Възможно да се предотврати развитието на този вид рак. От гледна точка на съвременната медицина хранителните фактори играят решаваща роля тук.

Д-р Владимир Пилипенко

Гастроентерологът Владимир Пилипенко обяснява какво е здравословно и какво не трябва да се яде, за да се предотвратят заболяванията на червата.

Полезни храни за превенция и подобряване здравето на червата

1. Млечни продукти. Мляко по 200 милилитра на ден и извара – два пъти седмично, на порции по 100 грама. Добавянето на извара в салати, както и приготвянето на баници и кексове също ще свърши работа. Тези храни съдържат много калций и той помага на клетките да се предпазят от натрупване на грешки в деленето и от трансформация в ракови клетки. Важно е да се спазват правилата за здравословно приготвяне на храните. Ползвайте по-малко мазнина и се уверете, че домашното мляко е добре сварено.

2. Ферментирали млечни продукти (кисело мляко, кефир), препоръчва се да се пият ежедневно, за предпочитане вечер. Половин чаша е достатъчна. Те стимулират микроорганизмите в червата, които унищожават канцерогенните, вредни молекули. Тези молекули провокират образуването на полипи и израстъци по стените на чревната лигавица.

3. Диетични фибри, които са в изобилие в зеленчуците и плодовете. Например в различни видове зеле, както карфиол, така и броколи. Препоръчително е да ядете най-малко 100 грама плодове и 200 грама зеленчуци на ден.

4. Мултивитамини в ниски дози, профилактично. Обикновено дневното съдържание на калории в храната на модерния градски жител, който не е обременен с тежък физически труд, е 2000 – 2500 калории. От тях трудно се набавят всички необходими витамини. В най-добрия случай човек получава половината от необходимото. Но за правилното функциониране на собствените ензими на тялото, протеините и техните съединения, витамините са важни и затова си струва да си закупите добра витаминна добавка. Консултирайте се с лекар или фармацевт каква да бъде тя.

За да се избегнат заболявания и влошена работа на червата, трябва да се ограничи:

• Червеното месо. Това важи особено за тези, които вече са имали близки от семейството, които са страдали от рак на червата. Хемовото желязо, което е в изобилие в червеното месо, може да увеличи количеството на свободните радикали, реактивните кислородни видове в червата и те могат да увредят генетичния апарат на клетката.

– Особено опасни са силно преработените меса, колбасите, например опушени деликатеси, които съдържат серни елементи, използвани за консервиране. Неорганичната сяра се превръща в сероводород от чревните бактерии и е рисков фактор за отключване на онкологични процеси в чревните клетки.

– Месото се запържва. При високи температури протеините и въглехидратите реагират и образуват вещества, които силно дразнят чревните клетки.

Причините за рак на червата все още се изследват, но има фактори, които могат да увеличат вероятността от развитие на неоплазми. Някои от тях не са свързани с храненето.

• Образуването на раков тумор е възможно да бъде предшествано от възпалителни и неопластични заболявания на чревната лигавица: полипи, аденоми, болест на Крон, улцерозен колит. Сами по себе си тези заболявания не са злокачествени, но могат да създадат условия за появата на ракови клетки.

• Тютюн, алкохол и наркотици (както и някои лекарства) са канцерогени и провокират процеса на дегенерация на клетките. Замърсената атмосфера (мръсен въздух, работа в замърсена среда) също влияе негативно на организма.

ВАЖНО!

Предотвратете чревния запек. Колкото по-дълго се натрупва съдържанието в червата, толкова повече бактерии работят върху него и резултатът от тяхната работа се превръща в благоприятна среда за вредни микроорганизми. Такъв процес е напълно агресивен за червата. Обикновено изпражненията трябва да са ежедневни. Максималното забавяне е 2 до 3 дни. При запек червата не се изпразват в продължение на период до една седмица и това вече може да провокира опасни промени.

Яденето на твърде мазни храни, голямо количество прости въглехидрати, липсата или изключително малкото количество храни с фибри в диетата води до запек. Плътните фекални маси могат да наранят чревната стена, в резултат на което работата на червата се нарушава, появяват се микропукнатини, което може да доведе до дегенерация на здрави клетки в злокачествени.

Източник: www.invitro.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *