ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пия антибиотик, мога ли да пия алкохол?

Здравейте, наистина ли не  трябва да се употребява алкохол, “ когато се приемат антибиотици? И защо?

Ивайло Тенчев – Плевен

Опасно е да пиете твърд алко­хол, ако приемате антибиотици. Ако се касае за 1 чаша бира, раз­бира се, че няма някаква опасност да се вземе и антибиотик. Но с твърдия алкохол положението е различно, защото с разгражда­нето на антибиотиците В орга­низма се заема черният дроб, а остатъците постъпвай в кръвта. Една част от тях се изхвърлят с урината, друга – с изпражненията, през кожата с потта.

Алкохолът натоварва черния дроб и действието на антибио­тиците става непредсказуемо. Спиртните напитки могат да забавят въздействието на меди­каментите. Затруднява се лече­нието и се улеснява появата на устойчиви щамове на бактериите. Ускоряването на разграждането, от своя страна, заплашва както черния дроб, така също бъбреците и дебелото черво. Най-честият симптом е прилошаването, болки в червата от колики и дразнене на пикочния мехур с често уриниране, защото в кръвта постъпват раз­лични отровни вещества.

Консумирането на твърд алко­хол е опасно, ако се взимат лекар­ства от групата на метронидазола. Те се прилагат при лечение на фарингит, някой чревни инфекции и трихомоназа. Тези лекарства пре­дизвикват неудържимо повръщане и отвращение към алкохола.

Ако взимате антибиотик и ви предстои важна среща, на която все пак трябва да изпиете по някоя чаша, посъветвайте се с личния си лекар. За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *