Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 ефективни домашни средства за лечение на синузит

Има природни методи и лекове, които са изключително ефективни при синузит и се намират във всяко домакинство

синузит
Хроничният синузит е съсотние, което причинява голям дискомфорт на страдащия

Инфекцията на синусите, известна също като синузит, е състояние, което се характеризира с възпаление или подуване на тъканта, покриваща синусите.

Какво представляват синусите?

Това са четирите двойки кухини, намиращи се в главата. Тези четири кухини са свързани с тесни канали. Те действат като дренаж, който помага за поддържане на носа чист и свободен от бактерии.

Инфекцията на синусите се случва, когато тези канали се напълнят с въздух, което води до запушване на носа. Те също така често се пълнят с течност. Когато въздухът и водата се натрупат в тези канали, започва растеж на бактерии, което причинява инфекция, известна като бактериален синузит.

 

Какво причинява синузит?

 

Освен споменатото по-горе, една от основните причини за инфекция на синусите е студът, който причинява възпаление и подуване, което води до натрупване на слуз в прохода на носа.

Някои от неприятностите, до които може да доведе това състояние са:

  • Хъркане
  • Затруднено дишане, особено когато спите или лежите
  • Остро главоболие

В сериозни случаи синузитът може да доведе и до тежки признаци на менингит.

Това състояние може да бъде трудно за лечение, но има някои лесни домашни средства, за които се твърди, че осигуряват незабавно облекчение на симптомите.

 

Домашни средства за естествено лечение на синузит:

 

1. Ябълков оцет

Той носи невероятни ползи за здравето. Ябълковият оцет има силни антибактериални свойства, които помагат при лечението на грип, настинка, кашлица, алергии и други. Всичко, което трябва да направите, е сложите една супена лъжица ябълков оцет в разредите в 2-3 пръства вода и да го изпиете.

 

2. Вдишване на пара

Кой не знае колко ефективна е парата, когато става въпрос за справяне със симптомите на настинка и грип? Вземете си горещ душ или вдишвайте пара от тенджера на котлона, за да отворите носните канали.

Всичко, което трябва да направите е да вземете тенджера и да загреете вода. Покрийте задната част на главата си с кърпа и вдишвайте горещата пара. Това незабавно ще отвори носната кухина и ще облекчи запушването, причинено от инфекцията.

 

3.Куркума

Тази подправка е пълна с антиоксиданти. Куркумата е едно от най-ефективните средства за лечение на симптоми на синузит. Това е така, защото тя има силни противовъзпалителни свойства, които са идеални за облекчаване на инфекция на синусите.

Нужно е само да добавите една щипа куркума към горещ чай и да го изпиете. Това ще помогне за освобождаване на слузта, натрупана в носните канали.

 

4. Етерично масло от евкалипт

Това масло е чудесно средство за борба със синузита и укпреване на дихателните пътища.

За да го използвате е нужно да накапете носна кърпичка, след което да я допрете до носа си и да вдишвате. Това ще облекчи назалната конгестия незабавно. Препоръчително е да го използвате ежедневно.

 

5. Лют червен пипер

Червеният пипер е изключително популярна и полезна подправка. Той може да отвори запушените носни канали и да изчисти синусите.

Трябва само да смесите червен пипер в чаша вода (за предпочитане гореща) и да разбъркате добре. Пийте сместа по 3 пъти на ден. Ако решите, може да добавите и малко мед.

Рецептата не се препоръчва за хора с ранички в устата.

 

Ако страдате от синузит и търсите начин да се излекувате

 

Гореспоменатите съвети и лекове са само няколко предложения и не бива да се възприемат като медицинско средство за трайно излекуване на състоянието. Препоръчваме ви да се консултирате с лекар, за да намерите окончателно решение на проблема. Използването на тези методи може да донесе само краткотрайно облекчение на симптомите.

Източници: https://www.thehealthsite.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *