ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

2 места, които жените често не преглеждат за рак на гърдата

Има 2 зони, които много жени не знаят, че е нужно да проверяват за рак на гърдата

рак на гърдата

Дамите често пропускат зърната и подмишниците си, когато се преглеждат за злокачествено заболяване на гърдата, казва д-р Марлийн Майерс, онколог, специалист по рак на гърдата в NYU Langone.

Статистиката показва, че една от 8 жени се сблъсква със заболяването в живота си. За това специалистите препоръчват всяка жена да преглежда обстойно гърдите си за всякакви промени.

Ето какво съветва д-р Майерс относно местата, на които трябва да обърнете внимание.

д-р Марлийн Майерс рак на гърдата
д-р Марлийн Майерс, онколог, специлиаст по рак на гърдата в NYU Langone

Оглеждайте зърната си и проверявайте за секреция

 

„Много е трудно да изследвате зърното си за бучки и подутини, но това, което можете да направите, е леко да го стиснете, за да видите дали излиза някакъв секрет”, казва докторката.

Тя подчертава, че секрецията не винаги е причинена от рак, например при жени, които кърмят, може да имат секреция и това е напълно нормално.

„Но ако жени в постменопауза имат секреция от зърната, тогава е задължително да потърсят медицинска помощ”, категорична е лекарката.

 

Не забравяйте да проверявате задната част или „опашката на гърдата”

 

Майерс казва, че доста жени забравят да пипат под мишниците си, за да проверят най-задната част на гърдите.

„Всички знаем, че тъканта на гърдата е преобладаваща, разбира се, върху гръдната стена, но самата тъкан на гърдата всъщност наподобява сълза, като краят й се простира близо до подмишницата”, разяснява тя.

Лимфните възли под мишницата могат да се подуят и по други причини, например след ваксинация срещу КОВИД-19.

Все пак, ако има бучка в областта под ключицата, това може да е индикация за рак на гърдата, който се е разпространил в лимфните възли. При всяко положение е препоръчително да се консултирате със специалист.

 

Самопреглеждайте се редовно за рак на гърдата

 

Няма твърди препоръки или правила за това колко често трябва да се преглеждат гърдите. Смята се, че веднъж на месец е достатъчно. За жените в предменопауза е препоръчително да го правят в средата на менструалния си цикъл.

Майерс съветва да опипвате гърдите с целите си пръсни, а не само с върховете. По този начин ще покриете по-голяма част от тях и шансът да напиапте нещо също е по-голям.

Обърнато зърно, осезаема разлика в размера на гърдите, болка, чувствителност или зачервяване са симптоми, които трябва да се вземат на сериозно и да бъдат проверени възможно най-скоро.

„Много е важно да не се паникьосвате, ако има някакви промени в гърдите ви”, категорична е докторката.

Доброкачествените бучки се усещат по същия начин като злокачествените.

 

Оглеждайте гърдите си пред огледалото

 

„Това, което насърчавам моите пациенти да правят, е просто да застанат пред огледалото и огледат гърдите си, зърната, кожата, размера. Ако има нещо необичайно, не се паникьосвайте и се консултирайте с лекар”, съветва д-р Майерс.

Източник: https://www.insider.com; https://nyulangone.org; https://pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *