Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кестени – ползи за здравето и рецепта за приготвяне

Яденето на кестени е изключително полезно за храносмилателната система, сърцето и мозъка

кестени
Есента е сеозона, в който може да си наберете диви кестени

Използването на кестените като храна храна е изгубено във времето. Преди картофите да пуснат корени в Португалия, кестените са били сред основните храни в Европа. Причините са прости: дървото не се нуждае от плодородна почва или специални грижи, всичко, което е необходимо, е да се берат плодовете, които растат всяка година в техните бодливи черупки, а кестените са много засищащи.

Дървото е местен вид в Португалия (съществува в местността Serra da Estrela от около 8 хиляди години) и е силно разпространен по време на Римската империя. Тогава кестените са били много евтина храна, незаменима за най-бедните хора. И тъй като се появяват през есента, през вековете те се свързват с множество празненства и популярни традиции, като „magustos“ или São Martinho, когато първото вино се сервира след прибиране на реколтата.

Кестените са една от най-универсалните храни, те могат да се консумират просто варени (със сладка трева, според традицията) или печени, но също така и като гарнитура към ястия. Те са идеалния заместител на ориз, паста или картофи. Може да се използват в почти всичко: супи и бульони, яхнии, напитки (например алкохол), сладкиши и бонбони и дори хляб (с кестеново брашно).

 

Хранителни вещества, съдържащи се в кестените 

 

Кестенът осигурява предимно въглехидрати и е беден на мазнини. Той също така е богат на витамини, особено на витамини С и В6, фолиева киселина, както и на минерали, калций, желязо, магнезий, калий, фосфор, цинк, мед, манган и селен.

10 печени кестена (около 84 г) съдържат само 2 г мазнини, но осигуряват 17% от препоръчителния дневен прием на фибри, 36% от необходимата доза витамин С, 21% от нужния витамин В6 и 15% от фолиевата киселина.

Както с всички храни, за предпочитане е кестените да се консумират през сезона. Но тъй като това е продукт, който лесно се съхранява, включително и чрез замразяване, може да се използва през цялата година.

 

Кестени – полезни свойства:

 

  1. Полезни са за стомашно-чревния тракт

Те съдържат голямо количество фибри. Диетичните фибри устояват на процеса на храносмилане, докато преминават през стомашно-чревния тракт, което помага за по-лесното изхождане.

Фибрите облекчават запек, насърчават усещането за ситост, стабилизират кръвната захар и подхранват полезните бактерии в червата.

 

  1. Полезни са за сърцето

Кестените съдържат калий. Tой представлява важен минерал, който може да намали някои от рисковите фактори, предразполагащи към сърдечни заболявания. Адекватният и ежедневен прием на калий може да понижи кръвното и да намали риска от инсулт с до 25%!

 

  1. Полезни са за мозъка

Кестените са богати на редица витамини от група B, включително рибофлавин, тиамин, фолат и витамин B6. Тези вещества са от съществено значение за поддържане на здравето на централната нервна система.

Недостигът им може да причини когнитивни проблеми. Дефицитът на тиамин, може да доведе до делириум, а фолиевата киселина е ключов фактор за правилното развитие на мозъка при децата.

 

Начин на приготване:

 

Най-лесно е просто да ги опечете. Така те стават изключително сладки, ароматни и вкусни.

Купете си или наберете пресни кестени. Използвайте нож, за да изрежете „X“ в долната част на всеки кестен. Това позволява парата да излиза и предотвратява спукването на кестените във фурната. Покрийте тавата с един слой и печете 20-30 минути на 220 градуса. Ще разберете че са готови, когато черупките се напукат и станат златистокафяви. Извадете кестените и ги оставете да се охладят за няколко минути. Обелете ги и им се насладете, докато са още топли! Може също да ги добавите към почти всякакви храни, вкючително десерти, гювечи и яхнии.

Ако не ви харесват печени, може да се възползвате от полезните им свойства, като си купувате кестеново брашно. То се прави от смлени кестени и не съдържа глутен. Може да се използва за приготвяне на хлаб, палачинки и всякакви печива.

Източници: https://www.hospitaldaluz.pt; https://draxe.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Кестени – ползи за здравето и рецепта за приготвяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *