Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разберем дали сме отровени?

През есента най-общо казано е втората сезонна вълна на отравяне, което е свързано с употребата на консервирани продукти, все по-често заместващи пресните плодове и зеленчуци. Ние предлагаме някои специфични симптоми на отравяне и какви мерки можете да вземете, преди да стигнете до лекаря:

Отравяне с гъби
Симптомите се появят след 5 до 7 часа: треска, тежка болка в стомаха, гадене, повръщане, виене на свят, забавен пулс. Нужна е незабавна намеса на специалист и хоспитализация. До пристигането на лекаря може да направи промивка на стомаха или клизма с отвара от лайка (1 с.л. цвят и 300 мл вода). След това дайте на пациента слабително, затоплете го, помолете го да изпие чаша силен чай. Поставете студен компрес на главата, а на стомаха – топъл.

Отравяне с компот или конфитюр
Признаците се появяват след 7-8 часа: гадене, повръщане, затруднено дишане. Прочистете стомаха с подсолена вода или слаб разтвор на калиев перманганат, дайте слабително, направете клизма. След прекратяване на повръщането пациента трябва да вземе активен въглен на таблетки (при липса може да бъде заменен с кисело мляко или яйчен белтък). Препоръчително е приемането на много течности. Един ден може да се гладува, а след това да премине на супа.

Отравяне с колбаси
Първите признаци на болестта са влошаване на зрението (фрагментиран образ, замъгленост), разширяване на зениците, усещане за сухота и дразнене в гърлото, спазми в мускулите на езика. Когато се опитвате да пиете вода, течността излиза през носа.
Това явление се наблюдава след около 12 часа след поемането на развалената храна. Задължително трябва да се извика линейка, тъй като е възможно да се стигне до спиране на дишането. В очакване на лекаря, стомаха трябва да се промие с топъл 2% разтвор на сода и да се даде на пациента лаксатив.

За да се избегнат срещи с не по-малко опасни бактерии, лекарите препоръчват да се обръща особено внимание на следните продукти:
• Сварен ориз, който отдавна се държи на топло. Той може да развие бактерия наречена Ehinotsereus Bacillus (Bacillus Cereus), която причинява повръщане 1 час след хранене, а по-късно и лошо храносмилане. За да не се стига до това ориз трябва да се съхранява в хладилник.

• От кръвта в различните видове местни продукти (включително пиле и риба) в готвена храна може да падне Campylobacter (Campylobacterjejuni). Това причинява болки в стомаха, гадене и диария. Симптомите се проявяват след 2-6 часа и продължават до 10 дни.

• Бактерия наречена Сlostridia (Clostridium Perfringers) се размножава активно в мляното месо, което се съхранява на топло или при недостатъчна термична обработка. Появяват се спазми в долната част на стомаха, неразположение и главоболие, както и 1-2 дни поддържане на повишена температура.

• Листерия (Listeria Monocytogenes) се среща предимно в меките сирена и може да бъде възпроизведено и при температура на охлаждане. Причинява симптоми подобни на грип. Особено опасни за бебетата и възрастните хора.

• Салмонела (Salmonella) обикновено попада в организма от суровите яйца, недостатъчно сготвено птиче месо, както и храни, които се съхраняват за дълго време извън хладилник.

• Стафилококите (Staphylococcus) лесно попада в храната от заразени хора. Източници на отравяне най-често са шунката, птичето месо и прясната сметана. Симптомите на отравяне са подобни на други подобни условия: болка ниско в стомаха, гадене, повръщане, диария, треска, слабост, виене на свят. Не трябва да бъдат лекувани без лекарска помощ.

Когато открием симптоми на хранително отравяне ние първо трябва да се опитаме да идентифицираме некачествената храна. В самото начало тя не трябва да се изхвърли защото това ще помогне да се определи бактерията причина за отравянето и лекарите могат да реагират по-бързо с подходящите мерки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *