Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пукане на пръстите – наистина ли причинява артрит?

Дали честото пукане на пръстите е толкова вредно, колкото се смята?пукане на пръстите

Почти всеки има определени несъзнателни навици, като прокраване на ръце през косата, потпуване на краката, свиване на устни и, разбира се, пукане на пръстите.

Много хора вярват, че този навик води до разиване на артрит. Но дали това е така наистина или е просто мит?

„Изследвания по въпроса се водят от 70-те години на миналия век”, казва М. Илейн Хусни, която е част от отдела за ревматологични и имунологични заболявания в “Cleveland Clinic”. „Вярвате или не, темата за пукането на ставите и развиването на артрит е много популярна”, допълва още тя.

По-надолу ще научите всичко, което трябва да знаете за този навик и наистина ли може нещо толкова безобидно на пръв поглед да доведе до сериозно заболяване като артрит.

М. Илейн Хусни, доктор от отдела за ревматологични и имунологични заболявания в “Cleveland Clinic”

Защо пръстите пукат?

 

Д-р Хусни разяснява, че не всеки може да пука пръстите си, а източникът на звука може да бъде различен.

Понякога той се дължи на движението на ставата, а друг път може да се чува от сухожилията. Възможно е също да има въздух, събрал се в ставата, който излиза при движение и създава пукащия звук.

„А що се отнася до нуждата от пукане на пръстите, то няма физиологична причина да продължавате да го правите”, категорична е докторката. Пукането на пръстите е просто навик на психологическа основа.

 

Причинява ли пукането на пръстите артрит?

 

Краткият отовор? Вероятно не, според Хусни. Проучване, публикувано през 2011 в “The Journal Of the American Board of Family Medicine”, установява, че обичайното пукане на ставите не е рисков фактор за появата на остеоартрит. Но д-р Хусни казва, че пукането на кокалчетата може да доведе до други проблеми със ставите.

„Терминът артрит се отнася за загубава на хрущял, където ставата става все по-тясна с течение на времето”, обяснява тя. В крайна сметка костта започва да се търка в другата кост и това причинява дискомфорт, болка и затруднения в движението”, разяснява докторката.

Според нея, пукането на пръстите може да доведе до отпуснатост на ставите, което може да причини болка. Вероятно там се корени митът, че този навик води до артрит.

 

Какво е отпуснатост на ставите?

 

Всеки път, когато правите неща със ставите си, които са извън нормалния диапазон на движение (пукане на пръстите също попада в тази категория), това може да доведе до разхлабване на ставите. И колкото по-често го правите, толкова по-често ставите ще бъдат в отпуснато състояние, което може да доведе до дискомфорт и болка.

 

А опасно ли е пукането на други стави?

 

Пукането на гърба, врата и ставите на краката носи удовлетворяващо чувство. Но има ли потенциал то да предизвика и отрицателни странични ефекти?

Пукането на гърба отвреме на време вероятно няма да доведе до голяма отпуснатост на ставите, според Хусни.

„Все пак, наистина мисля, че всеки има различен праг на отпуснатост на ставите. Някои хора се раждат с хипермобилност и трябва да бъдат по-внимателни.

 

И така, вредно ли е да се пукат пръстите?

 

Това е трудно да се определи, тъй като ставните връзки на всеки човек са различни. За хора с нормални стави, пукането на пръстите от време на време вероятно няма да създаде проблеми.

„Искате ставите ви да са здрави през целия живот, а не само до 40-50 годишна възраст”, казва Хусни. Точно както с всичко друго, свързано със здравето, е важно да се грижите и за своите стави. Пукането на пръстите не е изключително вредно и най-вероятно няма да причини артрит, но не е препоръчително да го правите често.

Източници: https://www.womenshealthmag.com; https://www.rheumatologyadvisor.com; https://stanleychiro.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *