Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Риск от инсулт: Кой и колко може да спи през деня и кой не може

Хората, които често спят и спят по много, имат по-голям шанс да развият високо кръвно налягане и да получат инсулт, установи голямо ново проучване

 

Много от нас обичат да подремват през деня. Но, резултатите от едно обширно и ново (проведено през 2019-та година) изследване на китайските учени ни изненадва неприятно. Онези, които правят това редовно, имат значително повишен риск от развитие на хипертония и инсулти. В риск са и хората, които спят непрекъснато повече от 9 часа на денонощие, каза изследователката Ксиаомин Занг (Xiaomin Zhang). Тя е професор в катедрата по професионално и екологично здраве в Университета за наука и технологии Huazhong в Ухан, Китай

Ксиаомин Занг

Резултатите не трябва да се пренебрегват, тъй като изследването е много мащабно. Китайски учени го проведоха с помощта на огромната медицинска база на Обединеното кралство, оценявайки въздействието на дневния сън сред кохорта от 358 000 души. Резултатите са публикувани в медицинско приложение към реномираното списание Nature.

Кой е изложен на особен риск?

Ето ги и изводите от китайското проучване: при любителите на редовния дневен сън рискът от развитие на артериална хипертония се увеличава с 12%, а исхемичните инсулти – с 24%.

И още едно важно уточнение: ако човек има предразположеност към хипертония, то рискът става още по-висок. Кой е в тази група хора? Всички, които са имали близки роднини, страдащи от това заболяване. На първо място, това са родители, братя и сестри. На второ място – баби и дядовци и кръвни чичовци и лели.

Също така е по-лошо да спят през деня за онези, които все още не са навършили 60 години – при тях рискът от хипертония се увеличава до 20%. А след шестдесет вече става 2 пъти по-ниско – 10%.

Ако не можете да останете будни, спете набързо

Д-р Михаил Полуектов

Не превръщайте дневния сън в ежедневен ритуал. Ако правите това, тогава нека е само от време на време. Такъв сън изобщо не е много полезен.

„Може да изглежда парадоксално, но само тези, които спят добре през нощта, могат да спят през деня“, казва Михаил Полуектов, сомнолог, кандидат на медицинските науки, ръководител на катедрата по медицина на съня в Първи московски държавен медицински университет „Сеченов“ . – Мнозина, напротив, след като не са спали през нощта, се опитват да спят през деня, за да компенсират липсата на сън. Но подобни опити ще влошат още повече нощния сън. Това се дължи на така нареченото „налягане на съня“: колкото повече сме будни, толкова повече искаме да спим и толкова по-лесно заспиваме. След дневния сън този фактор отслабва, така че хората с лош нощен сън ще бъдат още по-зле.

Ако спите през деня, нека да не е повече от 20-30 минути. Ако сънят е по-дълъг, тогава е по-трудно да се събудите и да влезете в релсите на оставащите часове от деня. Това се дължи на така наречената инерция на съня. Оптималното време за такъв сън е след обяд, и по възможност до 15:00 часа.

По-добро качество вместо по-дълъг сън

Д-р Салман Азхар, невролог в болница Ленокс Хил (Lenox Hill) в Ню Йорк, смята, че подобряването на качеството на съня е по-важно от това да се спи повече.

Д-р Салман Азхар

„Първо, справяне със сънната апнея, която често е недобре диагностицирана и недостатъчно лекувана“, каза той. „Това проучване потвърждава онова, което други проучвания показват – че безсънието и сънната апнея са лоши за вас и увеличават риска от мозъчен удар.“

Второ, очевидно има някаква връзка между между многото часове сън или удължената обедна дрямка и нарастващия риск от инсулт, каза Азхар.

„Ако спите много, вие всъщност намалявате активността си, а намаляването на активността води до редица усложнения, които увеличават риска от затлъстяване, лош контрол на захарта и кръвно налягане, което не е нормално“, каза той.

Изводът, според д-р Салман Азхар, е, че твърде много или лош сън ограничава активността, което от своя страна увеличава риска от инсулт.

Източници: www.webmd.com, www.cnn.com, www.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *