Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уртикария – опасна ли е и какви усложнения предизвиква?

Merriam-Webster* определя заболяването уртикария като „място, гъмжащо от активност“

Всички поне веднъж сме се „опарвали“ с коприва и знаем, че „за спомен“ растението оставя червени подути петна по кожата, както и усещане за парене и сърбеж.

Но какво се случва, ако подобен обрив е видим редовно върху кожата и без контакт с растението? Защо се появява уртикария и кога трябва да посетите лекар?

Какво представлява копривната треска, позната още и като уртикария?

Уртикарията получава името си поради сходството на симптомите с изгаряне от растение със същото име. Внезапно появилите се червени мехури по тялото се наричат ​​уртикария (от лат. urtica – коприва). Обривът е придружен от силен сърбеж и може да бъде независимо заболяване или симптом на друга болест.

Уртикарията се развива поради освобождаването на хистамин от мастоцитите (вид имунни клетки). Това вещество е отговорно за развитието на възпаление и алергични реакции в тялото. Освобождаването на хистамин повишава съдовата пропускливост, провокира прилив на течност от кръвта в околните тъкани, което води до зачервяване, обрив и подуване.

Отговор на имунната система

Копривната треска предизвиква имунната система буквално да се „рои от активност“. Това се случва докато се опитва да управлява атака от вещество-алерген, което предизвиква алергична реакция. Независимо дали алергенът се среща директно върху повърхността на кожата – какъвто е случаят с алергията към латекс – или се приема под формата на храна или лекарство, имунният отговор на тялото включва активиране на хистамини.

Хистамините са химикали, произведени от белите кръвни клетки на тялото, които се борят с алергените. Контактът с алерген провокира имунната система да разпръсне хистамин в кръвта. Това ще доведе до разширяване на кръвоносните съдове близо до повърхността на кожата, причинявайки зачервяване, подуване и сърбеж. Хистаминовият отговор на тялото се опитва да разреди вредния алерген.

Уртикарията може да бъде остра, хронична и идиопатична

При острия характер на заболяването мехурчетата могат да се появят на всяка част на тялото и да изчезнат в рамките на 24 часа. Понякога симптомите е възможно последователно да избледняват и да се влошават в продължение на до два месеца. В хроничния стадий заболяването може да не изчезне месеци или години.

Ако се появят симптоми на уртикария, е необходимо да се консултирате с лекар, за да се идентифицира причината за заболяването. В някои случаи могат да се развият опасни усложнения: оток на Квинке, анафилактичен шок, миокардит, бактериална инфекция. Това са все състояния, заради които трябва веднага да се обадите на Бърза помощ.

Причини за уртикария

По своя характер уртикарията може да бъде алергична и неалергична.

В първия случай освобождаването на хистамин провокира контакт с алергена, например:

• Алергия към лекарства като антибиотици и средства за понижаване на кръвното налягане.
• Хранителни алергии (шоколад, ядки, цитрусови плодове, морски дарове и др.).
• Реакция заради ухапване от насекоми.
• Чести алергични реакции от латексови материали.
• Вдишване на алергени от околната среда (прах, вълна, полени, цигарен дим и др.).

Неалергичният характер на уртикарията е характерен при излагане на следните фактори:

• Физическо въздействие: студ, топлина, притискане, триене, ултравиолетови лъчи и др.
• Инфекция с вируси, бактерии, хелминти.
• Рязко повишаване на хистамина в отговор на определени лекарства и храни.
• Хронични болести.
• Хормонални промени при жените (бременност, менструация, менопауза).
• Психогенни фактори.
• Стрес.

Причините за появата на обриви наистина са много и понякога не е възможно да се установи правилната дори след пълен преглед. В този случай се диагностицира идиопатична уртикария.

Кога трябва да посетите лекар?

Уртикарията може да бъде опасна. Посетете лекар, ако имате някой от следните симптоми:

• Обривът се е разпространил на голяма площ.
• Симптомите не отшумяват, а напротив – влошават се.
• Има силна интоксикация на тялото.
• Причината за уртикарията е отстранена, но обривът не изчезва.
• Обривите ви притесняват редовно.

За да предпише лечение, лекарят трябва да определи естеството на уртикарията. Това ще изисква серия от изследвания, както и посещения при лекари от няколко специалности, за да се изключат съпътстващи заболявания.

За лечение на уртикария се използва лекарствена терапия с антихистамини, които се предписват от лекуващия лекар, а физиотерапията също е ефективна.

Как да избегнем обостряне на копривната треска?

Ако сте предразположени към внезапни алергични реакции, опитайте да следвате тези указания:

• Избягвайте дразнители, които предизвикват вашите алергии, доколкото е възможно.
• Въздържайте се от пиене на алкохол и храни, които провокират производството на хистамин.
• Не приемайте лекарства без лекарска препоръка.
• Избягвайте стресови ситуации.
• Използвайте хипоалергенни почистващи препарати и продукти за грижа за кожата.

Уртикария при деца

Професор Джордж Дьо Тоа е уважаван консултант, педиатричен алерголог с частни клиники в Лондон и Южна Англия. Той фокусира практиката си върху диагностиката и лечението на детски алергии. Ето как професорът обяснява спецификата на детската уртикария.

Алергична копривна треска

Най-честата причина за уртикария е хранителна алергия, при която детето обикновено развива кожни обриви и копривна треска след ядене на алергенна храна. Като се има предвид очевидната причинно-следствена връзка между симптоматиката, поглъщането на храна и бързата поява на симптомите, това обикновено е лесна за поставяне диагноза. Детето често няма да харесва храната и е малко вероятно да я яде при повтарящи се случаи. Копривната треска, която възниква поради хранителна алергия, обикновено е краткотрайна (в продължение на часове) и е свързана с други симптоми на алергия като промяна в поведението, повръщане, болки в червата или интраорални симптоми като гъдел в гърлото.

Неалергична копривна треска

Децата могат да развият копривна треска след инфекция. Малкият пациент може да не е толкова зле по време на инфекцията, която е възможно да е нещо толкова просто като сезонна настинка и рядко е зле, ако се случва за първи път. Тези уртикарии често изглеждат много тежки и карат детето да се чувства неудобно, тъй като са изключително сърбящи. Те не са свързани по никакъв начин с тежки алергични реакции. Антихистамините са само частично успешни за осигуряване на пълен контрол на симптомите. Обривите, които може да са големи и с общо разпространение, ще преминат сами. Няма нужда от лечение на основната инфекция, ако детето иначе е добре.

Професор Джордж Дьо Тоа

Спонтанна хронична уртикария

Хроничната уртикария продължава най-малко шест седмици и е по-притеснителна.

При нея обривите ще избиват, нарастват и намаляват по интензитет. При децата обикновено е свързана с ангиоедем (подуване на устните или клепачите).

Спонтанна хронична уртикария обикновено се счита за автоимунно състояние, при което тялото повишава антителата срещу клетките, които освобождават хистамин в кожата и лигавичните тъкани (мастоцити и базофили). Такова състояние е по-трудно за лечение и често ще са необходими високи дози антихистамини. Ако те не са достатъчни, тогава могат да се препоръчат по-усъвършенствани допълнителни лекарства. Хранителната алергия рядко е причина за спонтанна хронична уртикария. Лечението е възможно да продължи с години.

Физическа уртикария

Има много физически причини за физическа уртикария. Тя може да бъде предизвикана от студ, вибрации или натиск. Например, когато детето се държи здраво, кожата му може да развие копривна треска или следите от надраскване може да предизвикат линейни ивици (известни като дерматографизъм). При студова уртикария обрив ще се появи в откритите зони, особено след бързи температурни потоци. Топлината също може да предизвика появата на обриви, както и ултравиолетовата светлина. Това е известно като слънчева уртикария. Много рядко е други причини, като вода, да причинят индуцируема уртикария, но има състояния, известни като аквагенна уртикария. По-големите деца, по време на упражнения могат да развият вариант на копривна треска, известен като холинергична уртикария.

Децата със спонтанна хронична уртикария обикновено имат копривна треска, която се влошава поради една или повече физически причини.

Целта на терапията при хронична уртикария е да се лекува болестта до отшумяване на всички симптоми – с възможно най-малко странични ефекти от лечението.

*Merriam-Webster, Inc. е американска компания, която издава справочници и е особено известна със своите речници. Това е най-старото издателство на речници в Съединените щати.

Източници: www.mayoclinic.org, www.topdoctors.co.uk, www.medicalnewstoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *