Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тези алкохолни напитки причиняват подуване, газове и киселини

Кои алкохолни напитки влияят зле на стомаха и кои са най-щадящи за него?

алкохол и храносмилане
Пиенето на алкохол вреди на храносмилателната система

Махмурлукът не е единствената последица от консумацията на алкохол. Пиенето често се отразява и на храносмилателната систеима и може да причини доста неприятни стомашни симптоми, като газове и нарушено храносмилане.

Тези ефекти могат да бъдат особено проблематични за хора, страдащи от храносмилатени разстройства като синдром на раздразнените черва, улцерозен колит или болест на Крон.

„Алкохолните напитки могат да причинят проблеми дори при хора, които нямат диагностицирано стомашно-чревно заболяване”, казва Ема Лейнг, директор на отдела по диететика в “University of Georgia” и говорител на Академията по хранене и диететитка.

Тук ще разбере кои са алкохолите, които влияят най-лошо на стомаха и тези, които са най-щадящи за него. Също така ще научите как да се насладите на любимата си напитка, без да страдате от неприятните последствия.

Ема Лейнг
Ема Лейнг, директор на отдела по диететика в “University of Georgia” и говорител на Академията по хранене и диететитка

Кои алкохолни напитки дразнят стомаха най-много?

 

„Колкото по-силна и по-концентрирана е една алкохолна напитка, толкова повече щети причинява на стомашно-чревния тракт”, казва д-р Лора Пърди, сертифициран лекар по семейна медицина и национален медицински директор на “Rise Medical”.

Избягвайте консумацията на:

  • Напитки с високо съдържание на алкохол
  • Подсилени вина
  • Бира с високо съдържание на алкохол

Другото нещо, което трябва да имате предвид, е специфичен набор от въглехидрати, наречени FODMAP (ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли).

Ако имате непоносимост към FODMAP, пиенето на алкохол с високо съдържание на тези въглехидрати може да причини газове, подуване на корема и болки в стомаха. Тези алкохоли включват:

  • Сладки вина
  • Ром

Имайте предвид, че газираните напитки като бира може да имат ниско съдържание на алкохол, но все пак да причинят подуване на корема, защото отделят въглероден диоксид в тялото.

д-р Лора Пърди
д-р Лора Пърди, сертифициран лекар по семейна медицина и национален медицински директор на „Rise Medical“

 

Кои алкохоли са най-щадящи за стомаха?

 

Според д-р Пърди, най-добрите алкохоли за стомаха са тези с по-ниско съдържание на алкохол и захар, включително:

  • Леки бири – тези бири съдържат по-малко калории и имат по-ниско съдържание на алкохол.
  • Сухо червено вино – този вид вино дори носи определени ползи за здравето на червата и има ниско съдържание на остатъчна захар.
  • Водка и джин – те имат много по-ниско съдържание на FODMAP от повечето други твърди алкохолни напитки.

 

Как алкохолът вреди на стомаха?

 

Докато е в стомаха и тънките черва, алкохолът предизвиква абсолютен хаос в храносмилателната система и предизвиква симптоми като:

  • Киселинен рефлукс:
    Алкохолът не само кара храносмилатената система да отделя повече киселина, но и отпуска мускулите, които пречат на храносмилателните сокове да тръгнат нагоре по хранопровода.
  • Диария или запек:
    Алкохолът е токсин, който наруушава нормалната рутина на храносмилателния тракт. Това може да ускори или да забави храносмилането, което води до преоблеми като разстройство или запек.
  • Гастрит и язва:
    Алкохолът уврежда клетките, които защитават стомашната лигавица от киселините и храносмилателните ензими. Това насърчава възпалението, което в крайна сметка може да доведе до киселини, гастрит или язва.
  • Газове:
    Алкохолът уврежда лигавицата на тънките черва, което може да наруши баланса между полезните и вредните бактерии в тях. Този дисбаланс може да предизвика газове, подуване и стомашно-чревни неразположения.

 

Как да предотвратите вредите за стомаха от пиенето на алкохол?

 

Ето кои са съветите на д-р Пърди за минимизиране на отрицателното въздействие на алкохола върху стомаха:

  1. Пийте чаша вода с всяка алкохолна напитка

Алкохолът има диуретичен ефект, което означава, че причинява по-често уриниране и може да доведе до дехидратация. Водата хидратира тялото и по този начин може да предотврати запек. Ако пиете повече от две напитки, заменете чашата вода с плодов сок или неподсладена кокосова напитка, за да възстановите електролитите.

  1. Яжте нещо преди да пиете

Наличието на храна в стомаха забавя храносмилането на алкохола, което според Пърди може да сведе до минимум страничните ефекти и да ограничи увреждането на стомашната лигавица.

  1. Пийте бавно

Колкото по-бавно пиете, толкова повече време има храносмилателната система да преработи алкохола.

  1. Избягвайте да пиете преди лягане

Лягането в леглото само 1-2 часа след пиене увеличава шанса за появата на киселини.

  1. Спрете да пиете, ако стомахът Ви е зле

Ако започнете да забелязвате киселини, гадене, стомашни болки или друг вид коремен дискомфорт, докато пиете алкохол, е най-добре да преминете към нещо безалкохолно.

Ако стомашните проблеми продължават дълго, след като сте пили, говорете с лекар.

„Доста рядко се случва някой да трябва напълно да се въздържа от алкохол поради странични ефекти върху стомаха. Повечето хора намират щастлива среда, където могат да се насладят на няколко напитки, без да жертват здравето на червата си.”, казва д-р Пърди.

Въпреки това, ако имате анамнеза за стомашни проблеми, като гастрит или язва, Вашият лекар най-вероятно ще препоръча напълно въздържание от консумацията на алкохол.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

лактис фермент
Лактис Фермент – за храносмилателни нарушения от всякакъв вид

алкохол и храносмилане

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *