Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При настинка хипертониците трябва увеличат дозите от лекарствата си

Аз съм на 63 години. Имам високо кръвно налягане от поне 10 години. Преди 3 дни вдигнах температура до 38,5 градуса, появи ми се болка в гърлото, а днес започнах и да кашлям. Чувствам се силно отпаднала, а при измерване на кръвното ми налягане установих, че е доста по-високо от обичайното. Налага ли се да се коригира лечението ми за високото кръвно налягане и трябва ли да приемам нещо по-сериозно за настинката?

ФИЛИПОВА, Пазарджик

Уважаема госпожо, острите вирусни инфекции, и особено тези, които в момента “върлуват” у нас протичат с редица усложнения, особено при пациенти с хронични придружаващи заболявания като артериалната хипертония. Обикновено високите температури водят до покачване на сърдечната честота с около 10 удара в минута на всеки градус над нормалното. Това на свой ред води и до покачване и на артериалното налягане. Нерядко се налага да се покачат дозите на антихипертензивните средства за периода на боледуване от вирусната инфекция. Разбира се, това не бива да става самоволно от страна на самия пациент, а винаги след съответната консултация с лекуващия лекар, защото необоснованото завишаване на дозите на лекарствата може да доведе до резки колебания в артериалното налягане и влошаване на пациента.

Като цяло липсва единна концепция дали трябва относително по-рано да се започне агресивно лечение на вирусната инфекция при лица с високо кръвно налягане. По правило лекарят трябва да е с особено внимание и да не допуска при лица с хронични заболявания вирусната инфекция да “повлече” след себе си и бактериална. Обикновено високото артериално налягане не води до промени в имунитета и принципно лечението на вирозата при такива болни не би трябвало да има разлика от останалите хора. Принципните указания за висок прием на течности (поне 2 литра вода) остават, като се запазва условието при хипертоници да се поддържа нисък вноса на соли. Опасенията на много хора, че с многото течности ще покачат артериалното си налягане е неоснователен.

По-различно би трябвало да стои въпросът с лечението на острите вирусни инфекции при хора, при които високото кръвно налягане е заболяване, придружаващо такива като исхемичната болест на сърцето, сърдечната недостатъчност. В тези случаи трябва строго обосновано да се препоръчва колко течности да се приемат дневно, какъв да бъде приемът на антипиретичните и противовъзпалителни средства, които по принцип имат свойство да задържат течности в организма и оттам да обременяват кръвообращението. Трябва рано да се прецени доколко профилактика с антибиотик на евентуална бактериална инфекция не е уместна.

Разбира се, във време на почти епидемично разрастване на острите вирусни инфекции, които по своята същност се пренасят по въздушно-капков път, да се наблегне на профилактиката, а именно: ограничаването на контакти с болни лица, висок прием на витамини и традиционни за нашия регион храни с доказан добър ефект за профилактика и лечение на простудните заболявания.

И докато не може да се даде универсална схема за лечението на всеки сърдечно болен с добавена остра вирусна инфекция, то може да се твърди, че най-лошия съветник в такива случаи е пасивността и самолечението от страна на пациента. В такива случаи нерядко вирусната инфекция се задълбочава, усложнява се с насложена бактериална инфекция, което води до по-нататъшно влошаване на хроничното сърдечно заболяване.

Д-р Николай Кичуков е кардиолог, началник на интензивно кардиологично отделение към Университетска болница “Св. Георги” – Пловдив. Читателите на Lekuva.net при необходимост могат да го потърсят на тел. 032/633512 или на 0888/762634, е-mail: kichukov@hotmail.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *