Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Здравословното хранене е полезно за очите

Доброто хранене е съществен аспект наздравословния начин на живот. Здравословното хранене помага да се предотвратят различни заболявания и също така насърчава здравословния растеж на тъканите на тялото включително и на очите. Много са храните, които са ценен източник на хранителни вещества полезни за здравето на очите.

Антиоксиданти като витамин С, Е и бета-каротин защитават очите от развитието на макулна дегенерация. На това тълкуване обаче трябва да се гледа с повишено внимание, тъй като е добре да се подчертае, че тези хранителни вещества помагат за намаляването на развитието на това заболяване, а не го предотвратяват. Тъмнозелените зеленчуци са богати на тези витамини и затова за да имаме добро зрение трябва да ги консумираме редовно.

Лутеин и зеаксантин и други антиоксиданти могат да попречат на свободните радикали, които увреждат макулата /централната част на ретината/. Тя е отговорна за това да виждаме нещата цветово. Те могат да бъдат намерени в тъмнозелените листни зеленчуци. Допълнителния прием на лутеин и зеаксантин се препоръчва при пациенти в напреднал стадии на макулна дегенерация и е доказано, че по този начин може да се намали прогресията и. Добре е обаче големи дози от тези лекарства да се избягват, тъй като е доказано, че носят рискове за здравето при взаймодействието с други лекарства.

Недостигът на витамин А може да доведе до постепенни промени в окото. Първият признак за това е, че очите може трудно да започнат да се приспособяват да виждат в тъмното. Ако дефицитът на витамин А е удължен то това може да доведе до промени в роговицата и конюктивата и да стане основната причина за възникването на слепота. Витамин А може да се намери и в някои животински продукти, както и в плодове и зеленчуци, които съдържат каротеноиди. Каротеноидите са растителни пигменти отговорни за различните цветове на зеленчуците.

За да избегнем здравословните проблеми с очите е добре да спрем да пушим, тъй като тютюнопушенето увеличава риска от катаракта и свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Тютюнопушенето може да влоши зрителните проблеми то увеличава свободните радикали, които ускоряват стареенето на очите.Прекомерната консумация на алкохол също е толкова вредна, колкото и тютюнопушенето. Има едно състояние на окото токсична амблиопия, което се причинява от прекомерната употреба на алкохол и цигари. Прекомерната употреба на сол и захар също са много опасни за здравето. Известно е, че прекомерната употреба на сол например води до заболявания като системна хипертония, която от своя страна е свързана със съдови заболявания засягащи бъбреците, мозъка, сърцето и очите.

За да се предотвратят заболявания на очите както и други проблеми със здравето е добре да си осигурите една добре балансирана диета богата на плодове и зеленчуци, като по този начин ще си осигурите адекватен прием на хранителни вещества полезни за очите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Здравословното хранене е полезно за очите

  1. Pingback: Изострете зрението си | Витаголд

  2. Pingback: „Супер храните” изразходват повече калории, отколкото набавят | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *