Може ли прекомерната консумация на сол да доведе до аритмия?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Предпазположените към аритмия хора не трябва да прекаляват със солта

консумация на сол аритмия
Солта става вредна, когато се консумира в прекомерни количества

Консумацията на големи количества сол е вредна, тъй като увеличава риска от аритмия и други проблеми, най-често свързани с кръвното налягане. Друг проблем е, че солта, която консумираме ежедневно, е силно преработена и e още по-вредна за хора, които са генетично предразположени към тези заболявания.

Въпреки опасностите от прекаляването със солта, натрият е важен минерал за контролиране на определени физиологични процеси в тялото. Той е ключов за предаване на нервните импулси и превенцията на диабет тип 2. Поради това идеята да премахнете солта от диетата си е лоша. Нужно е просто да я намалите.

 

Кои са храните, които съдържат много сол?

 

С най-високо съдържание на сол са ултра-преработените храни. Тези продукти са произведени така, че да предизвикват силни вкусови усещания. С тях не трябва да се прекалява, защото е доказано, че водят до различни здравословни проблеми, особено възпалителни. Тези храни не съдържат само много натриев хлорид, но и прости захари и трансмазнини в огромни количества.

Солта, намираща се в прясната храна, обикновено не представлява проблем. Освен това тя не е рафинирана, което е голям плюс.

Последните проучвания в областта показват, че не трябва да се консумира по повече от 5 грама сол на ден. До скоро се смяташе, че това количество е не повече от 2 грама, но скорошни изследвания доказват, че дори до 5 грама на ден солта не е вредна. Особено за хора, които живеят на по-горещи и влажни места. Резултатите са категорични, че тази дозировка подобрява някои функции в организма и няма вредно влияние.

 

Може ли прекомерния прием на сол да причини аритмия?

 

Въпреки че солта е незаменим за живота елемент, прекаляването с нея може да доведе до сериозни здравословни проблеми. По-конкретно до промяна във физиологията на натриевите канали, което може да доведе до аритмия, както показва изследване, публикувано в “Advances and Pharmacology”.

Това обаче не означава непременно, че яденето на повече сол ще доведе този проблем. Има много спекулации по въпроса. Все пак всички експерти в областта са съгласни, че поглъщането на много сол може да има отрицателен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система.

Ако ядете много солено, е препоръчително да спортувате редовно, за да компенсирате за натрия, който поглъщате. Солта се изкарва от тялото чрез изпотяване. Също така е нужно да си набавяте и достатъчно калий, тъй като той е много полезен за сърцето и противодейства на вредното влияние на солта.

 

Съвети за намаляване на риска от сърдечно-съдови проблеми и аритмия

 

Освен намаляването на солта, има и други неща, които може да направите, за да се грижите за здравето на сърдечно-съдовата система. Например, важно е да се избягват висококалорични диети и заседнал начин на живот. Наднорменото тегло увеличава значително риска от сърдечни заболявания и нарушения на сърдечния ритъм.

Освен това е препоръчително да се избягват консумацията на алкохол и тютюнопушенето. Те са изключкително вредни за съдовете и сърцето и увеличават риска от заболявания многократно.

Също така трябва да се набляга на храни, богати на антиоксиданти. Те неутрализират свободните радикали и не позволяват натруването им в тъканите. Затова е нужно да ядете колкото се може повече пресни плодове и зеленчуци.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *