Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лошият дъх в устата се нарича още халитоза

Лошият дъх в устата се нарича още халитоза. За да бъде премахнат се харчат хилади. Само във Великобритания 2 милиона паунда се харчат годишно за почистване на устната кухина и за ароматизатори, които да премахнат лошия дъх в устата. Лошият дъх се появява само, когато някои ароматни химикали се разтварят в него. Примери за това са:

  • Метил меркаптан – това е безцветен газ открит в храни като ядки и сирене и мирише на гнило зеле.
  • Патрескин – този газ се произвежда в тялото, когато то разгражда аминокиселините в храните и мирише на разлагащо се месо.
  • Водороден сулфид – газ произведен от бактериите в дебелото черво мирише на развалени яйца.

Тези химикали може да бъдат абсорбирани от червата в кръвта и да циркулират в тялото докато се отделят чрез белите дробове в лош дъх. Ако например втриете чесът в стъпалата си по-късно може да го откриете в малки количества в дъха си. Всеки един от нас има лош дъх в устата си сутрин. Това е така, защото когато спим слюнковия поток в устата значително намалява, а езика и бузите се движат много по-малко и това позволява на остатъците от храна да са по-дълго време в застой, мъртвите клетки, които обикновенно се отделят от вътрешната страна на бузите и езика се натрупват. Тъй като бактериите в устата започват да работят по-усилено през ноща разтварят тези остатъци и те се генерират в лош дъх.

Най честите причини за появата на лош дъх в устата са пушенето, пиенето или яденето на определени храни. Такива храни са лук, чесън, къри, салам и др. Пушенето намалява притока на слюнка в устата и така влошава дъха в устата. Диетите също може да доведат до лош дъх в устата, тъй като по това време въглехидратите в тялото намаляват.

Медицинските причини за лошия дъх в устата са:

Заболяване на венците – това е най-честата причина за лошия дъх в устата. Причинява се от застояла храна между венците и зъбите и бактериите, които се образуват там причиняват лошия дъх в устата, водят също и до кървене на венците и разклащане на зъбите. Причината за заболяване на венците, често е лошата хигиена на устната кухина. Ако не си миете редовно зъбите ще имате лош дъх в устата винаги. Други заболявания, които може да предизвикат лошия дъх в устата са: запушване на носа, тонзилит, синузит, подути аденоиди, стомашно разстройство и др.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Лошият дъх в устата се нарича още халитоза

  1. Pingback: Как да се отървем от лошия дъх? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *