Сънната болест се причинява от малък паразит

Сънна болест се причинява от малък паразит, който води до сериозна инфекция в мозъка и мозъчните обвивки. Болестта се развива бавно и ако лечението се забави това често има фатален край. Тези опасни паразити се пренасят от мухата цеце. За щастие повечето от тях не пренасят зараза, но пък ухапването от тях също е много болезнено. Тази муха живее в Африка среща се в страни като Буркина Фасо, Камерун, Екваториална Гвинея, Габон, Кения, Мозамбик, Нигерия, Руанда, Замбия, Зимбабве и др.

Сънната болест е причинена от паразит наречен Trypanosoma brucei, който живее в кръвта на гостоприемника и съществува в два подвида. При заразяване симптомите се развиват постепенно, тъй като тежестта на паразитите и техните вредни ефекти се увеличава. Този паразит е причината за инфекция, която продължава няколко години, докато накрая пациентът изпадне в кома от която не може да се събуди. Оттам идва и името на заболяването „Сънна болест”. Ако е достатъчно засегната централната нервна система, пациентът вече не може да бъде излекуван, и в крайна сметка умира, вероятно и от други инфекции, които могат да бъдат насложени върху първично заболяване. Паразитът причиняващ сънната болест съществува в два подвида в Африка. Световната здравна организация (СЗО) смята, че болестта заплашва 70 милиона души в най-бедните слабо развити страни в света. Домакинът на паразита мухата цеце предпочита сенчестите брегове.

Симптомите на сънната болест са подути лимфни възли, висока температура, мускулни болки и болки в ставите. Симптомите на инфекция в мозъка започват няколко месеца до две години след това. Наблюдаваните симптоми са объркване, спане през деня и събуждане през ноща, деменция и конвулсии. Пациентът все повече започва да губи контрол над пикочния си мехур и мозъчните му увреждания се задълбочават. Накрая заразеният човек става все по-апатичен и трудно се събужда и накрая изпада в кома.

Относително драстични средства се използват за лечение на сънна болест. Регистрирани са 4 лекарства за лечение на сънната болест и това са Pentacarinat, melarsoprol, ефлорнитин и suramin.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *