Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синини по краката: кога не бива да се пренебрегва появата им

Какво причинява необяснимите синини по краката? Обикновено е лесно да се определи причината за натъртването. Чест виновник е някакво нараняване

синини

Понякога синините са факт без да е налице видима причина. Ако необяснимите синини се появяват по краката, това може да е симптом на някакъв здравословен проблем.

Синини често се появяват, когато кръвоносните съдове под кожата се увредят. Кръвта изтича от тях и се образува нещо като „локва“ под кожата, което причинява синкавото оцветяване.

Бързи факти

▪ Тази тенденция може да се прояви в семействoто. Наследствените заболявания, като болестта на фон Вилебранд, може да повлияят на способността на кръвта да се съсирва и да причинят лесно синини.

Алексей Кудиров

▪ Жените получават синини по-лесно от мъжете. Изследователите са открили, че всеки пол организира по различен начин мазнините и кръвоносните съдове в тялото. Кръвоносните съдове при мъжете са здраво закрепени, което ги прави по-малко уязвими.

▪ Възрастните хора също получават синини по-лесно. Защитната структура на кожата и мастната тъкан, която предпазва кръвоносните съдове, отслабва с времето. Това означава, че след една определена възраст хората могат да получат синини дори и след леки наранявания.

Фактори, които влияят за появата на синини

Някои хора получават синини по-лесно от други. Нека разгледаме част от факторите, които могат да увеличат вероятността за появата им.

Възраст

Когато човек остарява, става по-податлив към появата на синини. Заздравяването им може да отнеме повече време.

Семейна история

Според едно по-старо проучване хората с членове от семейството, които лесно получават синини, също могат да получат чести синини.

Имайте предвид, че някои наследствени нарушения на кървенето, като болестта на фон Вилебранд, могат да направят хората по-податливи.

Здравни условия

През повечето време синини се появяват, когато човек се блъсне в нещо, падне или се нарани по друг начин. Синините обикновено заздравяват в рамките на няколко седмици и обикновено са доброкачествени.

Понякога обаче синините са симптом на по-значим здравословен проблем

Следват някои от възможните състояния, които могат да доведат до появата на произволни синини по краката.

Дефицит на витамини

Хората, които са недохранени може да имат дефицит на витамин С и да развият скорбут . Други, които са изложени на риск от развитие на скорбут, включват възрастни хора и такива, които пият много алкохол.

Хората с дефицит на витамин К също могат да получават синини по-често. Това е така, защото кръвта им не се съсирва ефективно.

Въпреки че всеки може да изпита недостиг на витамин К, той е по-често срещан при кърмачета, тъй като майчиното мляко не съдържа много от това хранително вещество.

Чернодробно заболяване

Увреденият черен дроб засяга способността на тялото да образува съсиреци и да спира кървенето. Според Американската чернодробна асоциация хората с цироза могат да кървят или да получат синини по-лесно.

Други симптоми на цироза включват:

• подуване на краката и корема;
• пожълтяване на кожата или бялото на очите;
• силен сърбеж.

Лечение

Ако човек получи диагноза за чернодробно заболяване достатъчно рано, шансовете да излекува черния дроб са по-високи.

Лечението на чернодробното заболяване — и по-специално на цирозата — цели предотвратяване на по-нататъшно увреждане на черния дроб и защита на останалата здрава тъкан.

Автоимунни състояния

Някои автоимунни състояния, като ревматоиден артрит и лупус , могат да причинят необясними синини.

Лекарствата, които помагат за лечение на артрит, включително кортикостероиди, също могат да допринесат за произволно образуване на синини.

Тромбоцитопения

Тромбоцитопенията е състояние, което включва нисък брой на тромбоцити в кръвта. Когато няма достатъчно тромбоцити, кръвта не се съсирва правилно, което може да увеличи риска от сериозно кървене.

Следните усложнения могат да доведат до тромбоцитопения:

• употреба на лекарства;
• хирургия;
бременност;
• тежка злоупотреба с алкохол;
• химическа експозиция;
• вируси и инфекции;
• генетични нарушения;
• автоимунни състояния;
• рак.

Приблизително 5-10% от бременните и наскоро родили жени развиват гестационна тромбоцитопения.

Някои лечения на рак, като химиотерапия, биха могли да допринесат за нарастване на риска от кървене и синини. Това е така, тъй като тези терапии намаляват количеството на тромбоцитите в кръвта.

Други симптоми на нисък брой тромбоцити включват:

• обриви, състоящи се от малки точки, които са станали факт заради увредени кръвоносни съдове;
• повтарящи се тежки кръвотечения от носа;
• тежко менструално кървене;
умора.

В тежки случаи тромбоцитопенията може да причини вътрешно кървене и мозъчен кръвоизлив.

Лечение на тромбоцитопения

Има няколко възможности за лечение на тромбоцитопения. Те включват:

• кортикостероиди;
• имуноглобулини;
• преливане на кръв или тромбоцити;
• спленектомия.

Редки проблеми със съсирването и нарушения на кървенето

Хората с определени нарушения на кървенето могат да получат по-чести синини. Някои от тези нарушения включват:

• Дефицит на фактор V: Това рядко генетично разстройство на кървенето причинява чести кръвотечения от носа, кървене и синини. Засяга приблизително 1 на 1 милион души и е по-често срещан в Индия и Иран.

• Синдром на Бернар-Сулие: Хората с това разстройство получават синини по-често, имат по-висок риск от кървене от носа и могат да получат произволно кървене.

• Хемофилия : Повече мъже, отколкото жени имат хемофилия. На хората с това състояние им липсва фактор VIII или IX. Тези фактори са основни протеини, участващи в процеса на съсирване на кръвта.

Как да се предпазим?

Обикновено синините са наистина безвредни и изчезват доста бързо. Въпреки това, както вече стана ясно, има ситуации при които предизвикат безпокойство.

„Ако човек получава синини често и без видима причина, трябва да си направи кръвен тест за нарушения на кръвообращението“, препоръчва хирургът Алексей Кудиров.

Ако след 5-7 дни синината продължава да предизвиква безпокойство, свържете с хирург. Не трябва да допускате усложнения под формата на бактериална инфекция, която ще запълни увредената област с гнойно съдържание. В противен случай може да се развие абсцес, който изисква хирургическа намеса: отваряне, изчистване, превръзка, предписване на антибиотици.

Важно е да запомните, че синините могат да бъдат сигнал за сериозни заболявания, включително рак, затова е по-добре да не оставяте без надзор сините петна по тялото за дълго време.

Източници: www.medicalnewstoday.com, rus.delfi.lv, www.healthline.com,

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Синини по краката: кога не бива да се пренебрегва появата им

  1. Красимира каза:

    Имам синина на десен долен крайник вече 1 година.Какво може да е? Започна да ме боли коста наоколо.Към какъв лекар да се обърна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *