Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Причиняват ли слънцезащитните кремове дефицит на витамин D?

Най-доброто време организмът да се зареди по естествен път с витамин D е лятото. Но, през този сезон се използват и специални бариерни мазила


Възможно ли е да има колебания в нивото на витамин D ако човек си слага крем против слънце – на този въпрос отговаря доцент д-р Жана Казанджиева, дерматолог от Александровска болница.

Получаването на достатъчно от слънчевия витамин е важно, за да може тялото да функционира правилно. Той помага за изграждането на здрави кости и зъби. Може да регулира настроението и да се бори с депресията и дори да подпомогне загубата на тегло. Най-добрият начин да получите достатъчно от него е чрез редовно излагане на слънце. Трябва да прекарвате около 15 минути на слънце, няколко пъти седмично, за да се възползвате ефективно от ползите на слънчевия витамин.

Д-р Жана Казанджиева

Но какво се случва, когато поставяме слънцезащитен крем? Ще го блокират ли слънцезащитните продукти?

Нека първо разберем какво е слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем най-често е под формата на крем, гел, течност или спрей. Нанесен върху кожата, той е нужен, за да предотврати увреждането ѝ от слънчевата ултравиолетова (UV) светлина.

Има два вида UV светлина, UVA и UVB. UVB светлината е тази, която е отговорна за изгарянето и зачервяването повърхността на кожата, докато UVA светлината я уврежда по-дълбоко, което я прави уязвима и набръчкана. Това може да доведе до рак на кожата – състояние, известно и като меланом или карцином.

Как действа слънцезащитния крем?

Слънцезащитният крем действа като отразява или абсорбира UV светлината, което след това ще намали увреждането на кожата от продължително излагане на слънце.

Може ли слънцезащитния крем да блокира усвояването на витамин D?

Не, не може. Технически, слънцезащитният крем блокира UVB лъчите, но няма доказателства, които да предполагат, че той пречи на способността на организма да произвежда достатъчно витамин D. Когато не се използва слънцезащитен крем, кожата е податлива на UVB увреждане, което може да причини слънчево изгаряне и дори да доведе до рак на кожата. Въпреки че е установено, че UVB дължините на вълните предизвикват производството на витамин D, все още няма валидни доказателства, които да предполагат, че носенето на слънцезащитен крем причинява дефицит на витамин D.

Като се има предвид това, можете да слагате ежедневно слънцезащитен крем и все пак да получавате достатъчно от слънчевия витамин, за да изградите здрави кости и тялото да функционира правилно. Няколко изследвания от последните години са показали, че в реалния живот слънцезащитните продукти не причиняват дефицит на витамин D и все пак трябва да се нанасят редовно.

Количеството слънцезащитен крем, който се нанася, също може да играе роля в способността на тялото да абсорбира витамина. Различните нива на слънцезащитен крем осигуряват различни количества слънцезащита. Например слънцезащитен крем със SPF 15 ще филтрира 93 процента от UVB лъчите, докато слънцезащитен крем със SPF 30 ще филтрира 97 процента. Но, както стана ясно, тялото всъщност не се нуждае от толкова много излагане на слънце, за да произвежда важния витамин.

Минералният слънцезащитен крем блокира ли витамин D?

Тъй като все повече хора избират минерален слънцезащитен крем за защита от слънцето, често срещан последващ въпрос е дали това вярно и за него.

Има няколко различни вида слънцезащитни продукти, които може да се използват върху кожата, за да се осигури слънцезащита, като минерален слънцезащитен крем и химичен слънцезащитен крем.

Минералният слънцезащитен крем съдържа съставки като цинков оксид и титанов диоксид и физически остава върху повърхността на кожата, за да спре ултравиолетовите лъчи да проникват в нея. Минералните слънцезащитни продукти като цяло са по-безопасен вариант и са добра алтернатива за хора с чувствителна кожа. Те също така осигуряват незабавна защита от слънцето и могат лесно да се нанасят върху грима или да се комбинират с други продукти за грижа за кожата.

Разбиране за нивата на витамин D

Човек може да има различни нива на витамин D в тялото си.

• Под 30: Ако нивата са под 30, това не е добре.
• 30 до 50: Като цяло достатъчно количество, което е добре за костите и цялостното здраве.
• 50 и повече: Достатъчно са, но трябва да се следят, за да не се увеличат.
• 125 и повече: Ако нивата са над 125, получавате твърде много и това може да причини неблагоприятни ефекти.

Фактори, които влияят на нивата на витамин D

Има различни фактори, освен слънцезащитните продукти, които могат да повлияят на нивата му. Например мястото, където човек живее, е възможно да играе голяма роля за нивата на витамин D.

Ако живеете някъде, където обикновено е студено и е по-далеч от екватора, е по-малко вероятно да получите достатъчно количество витамин D през зимата и може да се наложи да приемате добавки.

Качеството на въздуха също може да повлияе на нивата на витамин D

Въглеродните частици във въздуха могат да намалят производството на витамин D.

Цветът на кожата също играе роля. Хората с по-светла кожа обикновено се нуждаят от по-малко излагане на UVB, за да произвеждат слънчевия витамин, отколкото хората с по-тъмна кожа, тъй като имат по-малко меланин.

Теглото и възрастта също са от значение

Някои проучвания показват, че наднорменото тегло прави по-трудно производството на витамин D. Възрастните хора и децата също са по-податливи на дефицит на витамин D, отколкото хората, които са в активна възраст.

Поддържане на здравословни нива

Поддържането на здравословни нива на витамин D е важно за костите и цялостно здраве. Но има и други начини, чрез които можете да го получите, освен излагането на слънце.

Може да си набавите витамин D, като ядете определени храни, като мазна риба, яйчни жълтъци, мляко, масло от черен дроб на треска и портокалов сок.

И ако не успявате да получите достатъчно чрез диетата, трябва да приемате добавки. Добавките с витамин D са чудесен начин да се уверите, че поддържате здравословни нива на слънчевия витамин.

Трябва да обсъдите приема им с лекар, преди да започнете, за да можете да разберете каква е правилната дозировка за вас.

Защо трябва да използвате слънцезащитен крем всеки ден?

Сега, когато стана ясно „блокира ли SPF витамин D?“, нека да обсъдим защо трябва да носите слънцезащитен крем всеки ден.

Има много предимства от употребата на слънцезащитен крем всеки ден, като например:

• Превенция на рак;
• Защита от слънчево изгаряне;
• Намалено увреждане от слънцето;
• Поддържане на здрава, млада кожа.

И ако се притеснявате, че носенето на слънцезащитен крем ще намали нивата на витамин D – не се колебайте! Изследванията показват, че слънцезащитен крем не води до дефицит и трябва да продължите да го нанасяте всеки ден.

Но освен ежедневно, също така е важно да се слага и често. Това трябва да се случва поне на всеки два часа, а ако плувате или се потите, на всеки 80 минути.

Преди всичко, носенето на слънцезащитен крем ежедневно е необходимо да се превърне в приоритет. А ако все още се притеснявате за нивата на витамин D, трябва да следвате горните съвети за получаване на достатъчно витамин D и по други начини.

Източник: 24 часа

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *