ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново, експериментално лекарство излекува рак на ректума при 12 човека

Медикаментът е излекувал всички участници в малкото проучване от рак на ректума.

рак на ректума

Изглежда, че експериментално лекарство е помогнало на всички участници в малко проучване. При всеки от 12-те пациента раковите клетки са изчистени с минимални странични ефекти. Но онколозите казват, че е твърде рано да бъдат сигурни, че са излекувани.

Лекарството, наречено “dostarlimab”, е давано на пациенти със специфичен вид рак на ректума на всеки три седмици в продължение на шест месеца. Проучването се провежда в центъра за онкологични заболявания „Мемориал Слоун Кетеринг” в Ню Йорк.

След курса на лечение раковите образувания изглежда са изчезнали и не могат да бъдат засякани при физически преглед, ендоскопия, компютърна томография и ядрено магнитен резонанс. Това заявяват изследователите в презентация на годишната среща на „Американското дружество по клинича онкология”.

Авторите на изследването твърдят, че участниците не са се нуждаели от друго лечение и до една година след лечението не са имали странични ефекти, които да повлияят ежедневните им дейности.

 

Какво казват специалистите в областта и авторите на изследването?

 

Д-р Алън П. Венук, специалист по колоректален рак в Калифоорнийския университет в Сан Франциско, казва през New York Times, че пълна ремисия при всеки един пациент е „нечуван резултат”.

Д-р Андреа Черчек, онколог в МСК в Ню Йорк и съавтор на изследването казва, че има „много сълзи от щастие” от участниците в проучването. Пациентите са изключително щастливи от факта, че не е необходимо допълнително лечение.

Стандартното лечение включва изтощителна комбинация от хирургия, множество лекарства за химиотерапия и радиация за унищожаване на раковите клетки. Тези методи на лечение често идват с неприятни и перманенти странични ефекти, като проблеми с нервната система, безплодие, чревна и сексуална дисфункция.

Д-р Черчек е категорична, че последиците от стандартното лечение на рак върху качестовото на живот са „значителни”. „Все повече млади се разболяват от рак на ректума. Този нов подход за лечение може да има голямо влияние и да спаси множество млади хора”, оптимистично споделя тя.

Експертите предвиждат случаите на колоректален рак сред по-младите да се удвоят до 2030 г.

Д-р Андреа Черчек
Д-р Андреа Черчек, онколог и съавтор на изследването

 

На какъв принцип работи експерименталното лекарството?

 

Dostarlimab действа като помага на имунната система да идентифицира и унищожава раковите клетки. Лекарството вече се използва при пациенти с рак на ендометриума, но не беше ясно дали работи при злокачествени заболявания на ректума.

Участниците в проучването са имали вид рак на ректума, наречен „дефицит за възстановяване на несъответствие”. Около 5 до 10% от хората с ректален рак страдат от този специфичен вид на заболяването. При него гените, които са от отговорни за коригирането на грешки при клетъчната репликация, са дефектни.

Проучването не уставновява дали медикаментът е ефективен при други видове ректален рак.

 

Не става ясно дали dostarlimab наистина е лек

 

Резултатите, въпреки че са добри, не гарантират, че няма да има повторен растеж на рак. Според експертите раковите заболявания могат да се появят отново при 20 до 30% от пациентите, когато ракът се лекува неоперативно.

Също така проучването е твърде малко, за да се разбере дали има по-редки странични ефекти. Страничните реакции на това лекарство включват имунно-медиирани реакции във всеки орган. Най-често то причинява умора, гадене, диария, запек и анемия.

Експертите са на мнение, че резултатите са повод за голям оптимизъм, но са нужни още много изследвания и според тях този подход все още не може да измести настоящите практики за лечение.

Повече детайли за прочуването: https://www.mskcc.org/news-releases/asco-2022-100-complete-response-rate-mmrd-locally-advanced-rectal-cancer-seen-pivotal-immunoablative-neoadjuvant-immunotherapy-clinical-trial

Източници: https://www.insider.com/; https://pixabay.com/

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс Форте: витамин B17 (100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

рак на ректума

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *