Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Видове, действие и ползи от приема на панкреатични ензими

Терапията с панкреатични ензими замества ензимите, които панкреаса обикновено произвежда

панкреатични ензими

Ако имате медицински проблем, засягащ панкреаса, това не винаги означава, че трябва да приемате панкреатични ензими. Може да обсъдите състоянието си с лекар, ако забележите: жълти, плаващи или мазни изпражнения или диария, прекомерно отделяне на газове, болезнени спазми след хранене или загуба на тегло, въпреки че приемате обичайното количество храна. Повечето хора изпитват само един или два от изброените симптоми. Това са всички признаци на малабсорбция, което означава, че може да не произвеждате достатъчно ензими на панкреаса, за да усвоите храната и ще е добре да се възползвате от приема на панкреатични ензими.

Ензимните препарати са сред най-полезните хранителни добавки. Ензимите са молекули, които ускоряват химичните реакции: те или помагат за изграждането на нови молекули, или разрушават връзките между молекулите, за да ги разбият на още по-малки парчета. Що се отнася до ензимните препарати, повечето от тях съдържат храносмилателни ензими, получени от свински панкреас (панкреатин), като има и такива с гъбен или растителен произход. Готовите ензими действат много подобно на онези, произвеждани от човешкия панкреас. Ензимните препарати са показали своята ефективност в следните случаи:

• подпомагане на храносмилателния процес при онкологични заболявания;
• хепатит С, херпес, херпес зостер;
• възпаления, спортни травми и телесни наранявания;
• панкреатична недостатъчност;
• хранителни алергии;
• множествена склероза;
• ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания.

Какво представлява панкреасът?

Панкреасът е храносмилателен орган, разположен в коремната кухина точно под стомаха. Основната му задача е производството на ензими, необходими за храносмилането и усвояването на храната. Ензимите, които отделя, включват липази, които разграждат мазнините, протеази, които разграждат протеините, и амилази, които разграждат молекулите на нишестето.

Може ли приемането на панкреатични ензими наистина да подобри храносмилането?

Да, ензимните препарати на панкреаса действително се използват в традиционната медицина за подпомагане на храносмилателните функции при панкреатична недостатъчност и кистозна фиброза (рядко наследствено заболяване).

Панкреасната недостатъчност се характеризира с влошаване на храносмилането, лошо усвояване на храната, липса на биологично активни елементи и чувство на дискомфорт в корема.

Как мога да разбера дали панкреасът ми произвежда достатъчно ензими?

Лекарите оценяват функцията на панкреаса както чрез симптоми, така и чрез лабораторни изследвания. Честите симптоми на панкреатична недостатъчност включват подуване на корема, дискомфорт, метеоризъм, лошо храносмилане и несмляна храна в изпражненията. При лабораторната диагностика повечето гастроентеролози провеждат цялостен анализ на изпражненията и храносмилането. Друг признак на панкреатична недостатъчност е прекомерното количество на дрождеподобната гъбичка Candida albicans в чревния тракт. Протеазите са необходими не само за разграждането на протеините, но изпълняват и други важни функции. Например, протеазите, подобно на други храносмилателни ензими, са до голяма степен отговорни за защитата на тънките черва от паразити (включително бактерии, дрожди, протозои и хелминти).

Усвояват ли се панкреатичните ензими?

Има убедителни доказателства, че тялото се опитва да запази храносмилателните ензими, като ги реабсорбира. Многобройни проучвания при хора показват, че оралните добавки, съдържащи панкреатични ензими (трипсин и химотрипсин), се абсорбират напълно в кръвния поток.

Как панкреатичните ензими могат да помогнат при хранителни алергии?

Ензимите на панкреаса могат да помогнат при хранителни алергии, като подобрят храносмилането. За да може дадена хранителна молекула да предизвика алергична реакция, тя трябва да е достатъчно голяма. В проучвания, проведени през 30-те и 40-те години на миналия век, панкреатичните ензими са показали висока ефективност за предотвратяване на хранителни алергии. Изглежда, че много практикуващи лекари не знаят или са забравили за тези ранни проучвания. Обикновено хората, чийто панкреас не произвежда достатъчно ензими, страдат от множество хранителни алергии.

Ензимите на панкреаса разграждат ли кръвните протеини?

НЕ! В кръвта има специални фактори, които блокират действието на ензимите, така че те да не разграждат кръвните протеини.

Защо панкреатичните ензими се използват като естествени противовъзпалителни средства?

Протеазите са важни за предотвратяване уврежданетo на тъканите по време на възпаление и образуване на фибринов тромб. Протеазите активират разграждането на фибрина – така наречената фибринолиза. Ролята на фибрина в развитието на възпалението е да образува бариера около зоната на възпаление, което води до запушване на съдовете с кръв и лимфа и причинява оток. Фибринът може също така да причини образуване на кръвни съсиреци, които могат да се откъснат и да причинят инсулт или инфаркт.

Панкреатичните ензими и препарати, съдържащи протеаза, показват положителни резултати при лечението на много остри и хронични възпалителни състояния, включително спортни травми, тендинит и ревматоиден артрит.

Освен че се използват като противовъзпалително средство при наранявания и възпаления, панкреатичните ензими често се прилагат за лечение на тромбофлебит, заболяване, при което се образуват кръвни съсиреци във вените. Така възниква възпаление кръвоносните съдове, а съсиреците могат да се откъснат и да причинят инсулт или сърдечен удар.

Как панкреатичните ензими помагат при автоимунни заболявания като ревматоиден артрит?

Положителният ефект, наблюдаван при някои възпалителни процеси, изглежда е свързан с подпомагане на тялото да разгражда имунните комплекси, образувани от антитела, произведени от имунната система, и веществата, с които се свързват (антигени). Болести, при които в кръвта присъстват големи количества имунни комплекси, често се наричат ​​“автоимунни“ и включват заболявания като ревматоиден артрит, лупус, склеродермия и множествена склероза. Повишаване на циркулиращите имунни комплекси се наблюдава и при улцерозен колит, болест на Крон и СПИН.

Ако трябва да приемам панкреатични ензими, как да определя необходимата концентрация?

Препаратите, съдържащи панкреатични ензими, са доста популярни хранителни добавки. Повечето от тях, които са комерсиално произведени, са направени от пресен свински панкреас. Фармакопеята на Съединените щати (USP) е установила ясни дефиниции за тяхното ниво на ефикасност. Панкреатичен ензимен препарат (панкреатин) с 1X активност съдържа във всеки милиграм не по-малко от 25 USP единици амилазна активност, не по-малко от 2,0 USP единици липазна активност и не по-малко от 25 USP единици протеазна активност.

По-мощният панкреатин е маркиран с целочислен множител, показващ неговата сила. Например, неразреден екстракт от панкреаса с максимална ефективност, който е 10 пъти по-силен от стандарта на USP, ще бъде етикетиран като притежаващ 10X USP активност. Неразредените препарати са по-добри от по-малко концентрираните панкреатинови препарати, тъй като тези, които са с по-ниска концентрация често се разреждат със сол, лактоза или галактоза, за да се получи желаната активност (например 4X или 1X).

Каква дозировка се препоръчва при употреба на лекарства, съдържащи панкреатични ензими?

Обичайната препоръчителна доза за USP 8X панкреатичен ензимен препарат е 200 до 600 мг. три пъти дневно непосредствено преди хранене, когато се използва за подпомагане на храносмилателния процес – и 10 до 20 минути преди хранене или на празен стомах, когато е необходим противовъзпалителен ефект.

При какви други заболявания могат да помогнат панкреатичните ензими?

Списъкът със заболявания, при които приема на панкреатични ензими може да помогне, изглежда, се увеличава всеки ден. Например, те имат потенциални приложения при лечението на вирусни заболявания, включително хепатит С и херпес симплекс. В едно проучване при лечението на херпес зостер, пероралните ензимни препарати за панкреаса са били по-ефективни от конвенционалната лекарствена терапия (ацикловир). От друго проучване става ясно, че при пациенти с хепатит С е доказано, че панкреатични ензими, в малко по-високи дози, са по-ефективни от интерферон алфа за облекчаване на симптомите и подобряване на резултатите от лабораторните изследвания.

Какво е „ентерично покритие“?

Тъй като стомашните сокове могат да унищожат или инактивират панкреатичните ензими, таблетките с тях се покриват по такъв начин, че да останат непокътнати, докато преминават през стомаха. Това се нарича „ентерично покритие“. В по-голяма част от изследванията на панкреатичните ензими са използвани препарати именно с ентерично покритие.

Има ли вегански продукти, които могат да се използват вместо ензими на панкреаса?

Да, Natural Factors Multi Enzyme ™ съдържа ензими както от растителен, така и от гъбен произход, които действат много подобно на панкреатичните ензими. Има дори доказателства, които предполагат, че те наистина могат да работят по-добре. Въпреки това, в повечето случаи се препоръчва Natural Factors Zymactive™. Този препарат съдържа както вегански ензими, така и класическия свински панкреатин.

Д-р Майкъл Мъри

Безопасни ли са панкреатичните ензими?

Екстрактите от панкреатични ензими обикновено се понасят добре и нямат значителни странични ефекти. Дори когато се приемат от хора с нормална функция на панкреаса, панкреатичните ензими не предизвикват никакви негативни странични ефекти, нито нарушават способността на панкреаса да отделя свои собствени ензими. Въпреки това препоръчваме да приемате такива лекарства само при категорична нужда.

 

Статията е написана от д-р Майкъл Мъри. Повече от три десетилетия д-р Мъри е авторитетен експерт и автор в областта на храненето, хранителните добавки и натуралните продукти. Той е написал над 30 книги (поне 4 от тях са преведени и на български език), включително най-продаваната Енциклопедия по естествена медицина (също преведена и на български), която е преминала през пет издания и се използва от повече от 100 000 медицински специалисти по целия свят.

Топ 5 панкреатични ензими

1. Source Naturals, Панкреатин 8X, 500 mg, 100 капсули

Описание

Панкреатинът е смес от панкреатични ензими, които подпомагат храносмилането. Свинският панкреатин, подобно на човешкия, се състои от протеази (за разграждане на протеините), амилази (за разграждане на въглехидратите) и липази (за разграждане на мазнините). Заедно те подобряват естествения процес на храносмилане на тялото и могат да подобрят усвояването на хранителните вещества. Когато се приемат между храненията, те действат като системни ензими, осигурявайки успокояващ ефект върху организма.

2. Thorne Research, BPP, (бетаин/пепсин/панкреатин), храносмилателни ензими, 180 капсули

Описание

Универсална смес от ензими за подпомагане на храносмилането.

Thorne Research, BPP доставя на организма солна киселина и ензими на панкреатин, чийто недостатъчен синтез в организма може да доведе до лошо храносмилане.

Лошото храносмилане може да причини множество здравословни проблеми, включително недостатъчно усвояване на хранителните вещества, храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема и диария, както и недостиг на витамини. Честа причина за лошото храносмилане в дългосрочен план е недостатъчното производство на солна киселина и ензими на панкреатин от тялото поради фактори като стареене, заболяване и прекомерна употреба на антиациди. Хората с възможен дефицит на ензими на солна киселина и панкреатин, които имат затруднения при усвояването на протеини, въглехидрати и мазнини, трябва да обмислят приема на Thorne Research, BPP. За разлика от много конкурентни продукти за подпомагане на храносмилането, BPP на Thorne съдържа неразреден пепсин без лактоза и неразреден панкреатин, който е важен за оптималното храносмилане и усвояването на много хранителни вещества, особено мазнини. Панкреатинът на Thorne е без лактоза и има възможно най-висока сила и чистота.

Секрецията на солна киселина от стомаха има няколко положителни въздействия. Насърчава усвояването на протеини чрез активиране на пепсиноген към пепсин, като по този начин стерилизира стомаха от нахлуващи патогени, инхибира нежеланите растежи в тънките черва и стимулира секрецията на жлъчни и панкреасни ензими. Солната киселина също така улеснява усвояването на редица хранителни вещества, включително фолиева киселина, витамин В12, аскорбинова киселина, бета-каротин, желязо и някои форми на калций, магнезий и цинк. Многобройни изследвания показват, че секрецията на солна киселина в стомаха намалява с възрастта. Приемът на твърде много антиациди може да доведе до ниски нива на солна киселина в стомаха, което също може да повлияе на храносмилането.

3. Vital Nutrients, панкреатични ензими, 500 mg, 90 капсули

Панкреатичните ензими подпомагат здравословното храносмилане, като доставят естествени ензими, които се секретират от панкреаса. Тези ензими на панкреаса са от съществено значение за разграждането и усвояването на храната и нейните хранителни вещества, като допринасят за нормалното храносмилане на протеини, мазнини и въглехидрати. Приемането на добавки с панкреатични ензими скоро след хранене може да помогне за намаляване на газовете и подуването на корема. Когато избирате добавки с панкреатични ензими, важно е да се отбележи, че неразреденият и чист панкреатин е предпочитаната форма, за да се гарантира, че не съдържа лактоза, често използван пълнител, който може да влоши храносмилателните проблеми при голяма част от възрастното население с непоносимост към лактоза.

4. Nature’s Way, Mega-Zyme, системни ензими, 200 таблетки

Mega-Zyme® е предназначен за облекчаване на случайни мускулни болки и дискомфорт след пренапрежение и упражнения. Когато се приема с храна, Mega-Zyme подпомага храносмилането и помага за предотвратяване на случайни газове и подуване на корема.

Препоръки за употреба

При случайни мускулни болки и дискомфорт след пренапрежение и упражнения, приемайте по 2 таблетки 2-3 пъти дневно между храненията. За да поддържате оптимално храносмилане, приемайте по 2 таблетки до 3 пъти дневно между храненията.

5. Enzy-Mill – 15 таблетки

Enzy-Mill е комбиниран препарат от 7-те от най-необходими храносмилателни ензими, произведени от световния лидер в областта – National Enzyme Company, САЩ. Те са естествени, изцяло вегански продукт, бе животински съставки, имат висока устойчивост на стомашна киселинност и широк спектър на действие. Приемът на ензими подпомага храносмилането и усвояването на хранителните вещества, повишава жизнеността и лекотата.

Показания

Подходящ е приема на Enzy-Mill при храносмилателни проблеми, подуване на корема и газове. Не съдържа оцветители и консерванти.

Бонус – Панкреатин – 10 000

Сравнително евтин и ефективен, Панкреатин 10 000 съдържа натурални и естествени храносмилателни ензими липаза, протеаза, амилаза. Допълнителният им прием намалява чувството за тежест след обилно хранене.

Източник: DoctorMurray.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Видове, действие и ползи от приема на панкреатични ензими

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *